Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 07

Ispanijos karalienė gyrė sovietinį Seimo rūmų interjerą (nuotraukos)

Ketvirtadienį Seime valandą viešėdami Ispanijos monarchai domėjosi naujausia Lietuvos istorija ir gyrė išsaugotą sovietinius laikus atspindintį parlamento rūmų interjerą.
Lietuvoje valstybinį vizitą pradėjo Ispanijos monarchų pora.
Lietuvoje valstybinį vizitą pradėjo Ispanijos monarchų pora. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Karaliams Seimo pirmininko Arūno Valinsko kabinete buvo surengta nedidukė nuotraukų ekspozicija, atspindinti Lietuvos parlamentarizmo istoriją.

„Nusprendėme parlamento istoriją pristatyti šiomis nuotraukomis. Tai kertiniai mūsų ir senosios, ir dabartinės istorijos akcentai – nuo pasipriešinimo judėjimo okupaciniams režimams, Kovo 11-oji, Sausio 13-oji“, – išlydėjęs svečius žurnalistams pasakojo A.Valinskas.

Seimo pirmininkas Ispanijos karaliui Juanui Carlosui I ir karalienei Sofijai taip pat surengė trumpą ekskursiją po istorinę Kovo 11-osios salę.

Anot A.Valinsko, karalienė Sofija pagyrė, kad Lietuva išsaugojo sovietinių laikų salės interjerą.

„Karalienė Sofija nepaprastai džiaugėsi ir stebėjosi matydama sovietinę architektūrą. Pagyrė, kad mes jos bent jau iš vidaus nesame interjero keitę. Didžiulį įspūdį padarė mūsų istorinė Kovo 11-osios salė. Manau, ir patys rūmai“, – tvirtino parlamento vadovas.

Seimo I rūmai Vilniuje pastatyti XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Juos projektavo architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai.

Seimo pirmininko teigimu, monarchai gyvai domėjosi Lietuvos istorija.

„Kai kurie epizodai juos labai stebino. Kai pasakiau, kad visa apačia (Seimo rūmų – BNS) buvo pilna ginkluotų žmonių ir tvyrojo benzino kvapas, jie pasiteiravo kodėl. Kai papasakojau apie Molotovo kokteilius, jie labai stebėjosi, kad visa tai buvo tik prieš 20 metų“, – pasakojo A.Valinskas.

Pasak jo, svečius sudomino ir pasakojimas apie Baltijos kelią. „Jie žavėjosi tais dviem milijonais. Sako, kad šiais laikas net su techninėmis priemonės organizuojant kažin ar pavyktų pakartoti tai. Jie pritarė idėjai, kad tuomet vedė mūsų noras iš vidaus susirinkti, ir palinkėjo, kad to noro nepamestume“, – teigė Seimo vadovas.

Jis taip pat sakė pasveikinęs karalių su puikiu vakarykščiu klubo „Barcelona“ žaidimu.

„Barcelona“ futbolininkai trečiadienį atsakomąsias UEFA čempionų lygos turnyro pusfinalio rungtynes svečiuose su Londono „Chelsea“ (Anglija) vienuolike baigė lygiosiomis – 1:1 (0:1).

„Jis nepasakė, už kurią komandą serga. Pajuokavo, kad kai žaidžiama su anglais, jis labai logiškai serga už ispanus“, – juokėsi A.Valinskas.

Ispanijos karalius jis apibūdino kaip labai šiltus, kasdieniškus ir „labai labai atsipalaidavusius“ žmones.

„Kai atvažiuoja politikai, parlamentų vadovai, ministrai pirmininkai, prezidentai, kažkoks įspūdis, kad jie yra labiau įsitempę. Gal dėl to, kad jie kas kelerius metus yra perrenkami. Šis laisvumas (monarchų – BNS), matyt, atėjo su kartomis, kai jie tampa karaliais arba įpėdiniais net nesulaukę pilnametystės“, – svarstė Lietuvos politikas.

Ispanijos karalius Juanas Carlosas I ir karalienė Sofija oficialaus vizito į Lietuvą atvyko trečiadienį.

Karališkoji šeima ketvirtadienį dar lankysis Vilniaus universitete, apžiūrės P.Smuglevičiaus salėje esančias parodas „Lietuvos spaudos istorija: nuo pirmosios lietuviškos knygos 1547“ ir „Hispania Antiqua“, senųjų žemėlapių ir knygų, susijusių su Ispanija, parodą.

Universitete karalius ir karalienė taip pat susitiks su VU bei Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentais, Lietuvoje gyvenančia ispanų bendruomene.

Trakuose suplanuoti Ispanijos karališkosios ir Lietuvos pirmosios porų pietūs. Po jų Ispanijos karalius Juanas Carlosas I ir karalienė Sofija išvyks į Madridą.

V.Adamkus su oficialiu vizitu Ispanijoje lankėsi 2005-ųjų birželį.

Juanas Carlosas I į Ispanijos sostą sėdo 1975 metų lapkritį. Naujasis karalius šalį iš diktatūros atvedė į politinę demokratiją. 1976 metais jis legalizavo politines partijas, 1977 metais Ispanijos piliečiai išrinko Kongresą, o 1978 metais priimta nauja Ispanijos konstitucija.

Juanas Carlosas I ir Graikijos princesė Sofija susituokė 1962 metais Atėnuose. Jie turi tris vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius