-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 13

Įspėjimas pirkėjui Vilniuje: nuolaidos taikomos tik rusams ir baltarusiams

Viename sostinės prekybos ir pramogų centre užsieniečiams buvo siūloma dykai įsigyti nuolaidų kortelę, kurios Lietuvos gyventojai negalėjo gauti. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) sulaukė dviejų skundų, esą taip buvo diskriminuojama kilmės, etninės priklausomybės ir tautybės pagrindu. Vienam pareiškėjui parduotuvėje esą net buvo paaiškinta, jog „nuolaidos taikomos tik rusams ir baltarusiams“.
Drabužiai
Drabužiai / Fotolia nuotr.

Tiriant skundą paaiškėjo, kad prekybos centras platino dvi nuolaidų kortelės. Viena – „VIP shopping card“ buvo nemokamai suteikiama užsieniečiams ir neišduodama Lietuvos pilietybę turintiems asmenims. Kita – „Superkortelė“ buvo skirta Lietuvos gyventojams, tačiau už ją reikėjo sumokėti 10 litų, nemokamai ji buvo išduodama tik įsigijus prekių daugiau kaip už 300 litų.

Užsieniečiams skirtos kortelės garantavo ir daugiau privilegijų, pavyzdžiui, nuolaidas viešbučiuose, rašoma LGKT pranešime.

Nustatyta, kad klientai buvo skirtingai traktuojami gyvenamosios vietos ir pilietybės atžvilgiu. Kadangi į Lygių galimybių įstatymo diskriminacijos pagrindų sąrašą gyvenamoji vieta ir pilietybė neįeina, įstatymas nebuvo pažeistas. 

„Nors pilietybė ir gyvenamoji vieta nepatenka į diskriminavimo pagrindų sąrašą, klientų diferencijavimas pagal šalis kelia abejonių. Dėl šios situacijos išaiškinimo jau kreipėmės į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, – pranešime cituojama lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Ši tarnyba informavo LGKT, jog „kreipėsi į prekybos ir pramogų centrą, siūlydama peržiūrėti nuolaidų kortelės taisyklių sąlygas <...>, kad Lietuvos piliečiai nebūtų diskriminuojami“.

LGKT metinėse veiklos ataskaitose yra siūliusi į diskriminacijos pagrindų sąrašą įtraukti ir gyvenamąją vietą. Kone kasmet dėl to sulaukiama skundų. Prieš kelerius metus buvo pateiktas skundas, kad tą patį automobilį draudžiant vienos draudimo bendrovės skirtinguose filialuose, draudimo kaina skirdavosi – sostinėje ji buvo didesnė, nei kitur.  

Pernai buvo gauti 8 skundai dėl tautybės, po 6 – dėl kalbos ir religijos, 4 – dėl etninės priklausomybės. Dėl diskriminacijos labiausiai skundėsi didmiesčių gyventojai: vilniečiai pateikė 68 proc., kauniečiai – 16 proc. visų skundų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius