Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 06

Išrinkite įsimintiniausią 2012 metų įvykį Klaipėdoje

760-ajį jubiliejų praėjusiais metais atšventusios Klaipėdos vardas praėjusiais metais kelis kartus garsiai nuskambėjo. Šį kartą kviečiami skaitytojus išreikšti savo nuomonę įsimintiniausio 2012 m. įvykio Klaipėdoje rinkimuose.
„Meridiano“ išlydėtuvės
„Meridiano“ išlydėtuvės / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdiečiai praėjusiais metais ne tik šventė miesto gimtadienį. Gyvenimas uostamiestyje 2012-aisiais bus paženklintas ne tik gerovės ženklu: mieste atvertas Jūros parkas su laipynių trasomis; atkasti pilies mūro pamatai; užbaigta ketverius metus trukusi Jakų žiedo statyba, kainavusi apie 140 mln. Lt; įkastas kertinis akmuo buvusioje šv. Jono bažnyčios vietoje, ketinama atstatyti bažnyčią; Danės krantinėje pradėta prekiauti šviežia žuvimi; užbaigtas rekonstruoti Dramos teatro fasadas; Klaipėdos uoste pasiekta krova – antra pagal dydį uosto istorijoje; apsispręsta Suskystintų gamtinių dujų terminalą statyti ne Būtingėje, o Klaipėdos uosto pietinėje dalyje. 

Tačiau miestui nepagailėta ir išbandymų – vasarą pajūriu praūžusi audra pridarė gausybę nuostolių, žalojo žmones, vertė medžius, gadino turtą. Rudenį paaiškėjo, kad buvęs miesto simbolio – „Meridiano“ – savininkas nesugeba pasirūpinti laivu, paskelbta apie ketinimus skandinti laivą. Metus užbaigė nemaloni žinia – miesto valdžia nusprendė apmokestinti automobilių statymą senamiesčio kiemuose.

Atvertas laipynių parkas

Praėjusių metų rudenį Klaipėdos poilsio parke, kuriam išrinktas Jūros vardas, atvertos laipynių trasos.

Parkas, kadaise buvęs traukos vieta klaipėdiečių ir miesto svečių šeimoms, kurį laiką buvo visiškai apleistas. Imta tvarkyti parką, įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, nutiesti nauji takeliai, sustatyti suoleliai. Rudenį čia atvertas ir „Nuotykių parkas KAR KAR“ su trylika trasų pramogautojams. Tokio Vakarų Lietuvoje dar nebūta. Tačiau netrukus parko steigėjus apgaubė įtarimai, jog jo vadovas – Mindaugas Žilys, būdamas  miesto tarybos nariu, galėjo supainioti viešuosius ir privačiuosius interesus, kai dalyvavo priimant sprendimus, susijusius su šiuo parku.

Jakų žiedo statybos

Lapkritį oficialiai užbaigta Jakų žiedo rekonstrukcija, trukusi ketverius metus. Statybos atsiėjo 140 mln. Lt. Pro šią žiedinę sankryžą kasdien pervažiuoja apie 30 tūkst. automobilių. Eismas itin intensyvus šiltuoju sezonu, kai poilsiautojai iš kitų Lietuvos miestų patraukia į pajūrį. Šį rudenį atverta užbaigta estakada į Palangą, taip oficialiai užbaigta Jakų žiedo rekonstrukcija.

Audringa vasara

Praėjusi vasara Klaipėdoje buvo itin audringa. Per pajūrį praūžė dvi audros – liepos 29 d. rr rugpjūčio 6 d. Stichija pridarė gausybę nuostolių – vertė medžius, kurie griūdami gadino automobilius, stiprios liūtys užliejo gatves. Liepą per audrą itin nukentėjo Nida. Rugpjūtį stichija labiau smogė uostamiesčiui. Per keliolika minučių buvo užlietos gatvės, vanduo sunkėsi į rūsius, senamiesčio kavines. Senieji Klaipėdos gyventojai teigė dar nematę tokio vaizdo, kai plaukė visas senamiestis.

Išgelbėjo „Meridianą“

Rudenį staiga paaiškėjo, kad „Meridiano“ savininkai nebesugeba tinkamai pasirūpinti burlaiviu. Sukežęs laivas būtų neatlaikęs dar vienos žiemos. Nesulaukus paramos iš valdžios net ketinta barkentiną skandinti. Tokia žinia papiktino klaipėdiečius. Netrukus laivą su visom skolom perėmė kompanijos „Bega“ vadovas Aloyzas Kuzmarskis ir „Friedricho pasažo“ kavinių savininkas Aidas Kaveckis. Laivas iškilmingai ištemptas į doką, o šią vasarą bus sugrąžintas į senąją vietą prie Danės.

Klaipėdiečiams – naujas mokestis

Metams baigiantis Klaipėdos valdžia miestiečiams įteikė naują „dovaną“ – apsispręsta, kad teks mokėti ir už automobilių statymą senamiesčio kiemuose. Ši žinia gerokai išgąsdino šioje miesto dalyje dirbančius klaipėdiečius. Iki šiol jie stengdavosi statyti savo automobilius senamiesčio gyventojų kiemuose ir taip išvengti rinkliavos už automobilių statymą. Įvedus rinkliavą ir kiemuose, imta aiškinti, kad ir iš taip merdėjančio senamiesčio pasitrauks verslas. Galop nuspręsta, kad juridiniams asmenims, kaip ir gyventojams, turintiems nekilnojamo turto miesto centre pirmasis leidimas automobiliui kainuos 5 Lt, antrasis – 250 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius