Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 29

Išrinkite reikšmingiausią 2012 metų prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymą!

Besibaigiantys metai buvo gausūs politinių įvykių, kuriuos komentuoti teko ir šalies vadovei Daliai Grybauskaitei. Siūlome Jums išrinkti, kuris prezidentės pasisakymas buvos reikšmingiausias ir įsimintiniausias.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Apie Garliavos istoriją

Prezidentė per metus, ko gero pakeitė savo nuomonę šioje, visą Lietuvą sukrėtusioje istorijoje. Tačiau dar pernai sausį ji buvo gana kategoriška ir pareiškė, kad teisėja Neringa Venckienė vykdo teismo sprendimą, nors ir neperduoda globojamos dukterėčios jos mamai, ką ji turėtų padaryti teismo sprendimu.

Kiek žinau, Neringa Venckienė vykdo teismo sprendimą ir siūlo atiduoti dukrą, tai yra atiduoti mergaitę, jei mergaitė su tuo sutinka ir pati nori eiti pas mamą“, – tuomet žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Kovą ji pareiškė, kad prievarta vaiko atžvilgiu vykdant teismo sprendimą yra netoleruotina.

Ne kartą prezidentė tiesiog išsisukinėdavo nuo atsakymų į klausimus, susijusius su Garliavos istorija. Klausiama apie Kauno teisėją Neringą Venckienę prieš Velykas ji pasiūlė verčiau kalbėti apie margučius.

Kalbėkim apie margučius. Visi margučiai gražūs ir visi stiprūs nepriklausomai nuo vyro ar moters, o nuo žmogaus“, – balandį teigė D.Grybauskaitė.

Tada, kai gegužės 17 d. galiausiai teismo sprendimas buvo įgyvendintas ir mergaitė buvo perduota motinai Laimutei Stankūnaitei, prezidentė pareikalavo, kad perdavimo procedūrą įvertintų atsakingos institucijos.

Tačiau praėjus vos kelios dienoms ir sulaukusi aršaus protesto Lemonte prezidentė lyg praregėjo. Tuomet paklausta apie Garliavos įvykius ji pareiškė, kad vaikas tapo rinkimų atributas.

„Tai, kad abi pusės pradėjo dalinti mergaitę kaip daiktą, abi pusės neleido nei vienai, nei kitai džiaugtis mergaite, manau rodo, kad kaltos yra abi pusės, t.y. giminės, kurie mergaitę pradėjo naudoti, kaip būsimų rinkimų atributą“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Dar kartą šia tema prezidentė pasisakė vidurvasarį, minėdama savo kadencijos sukaktuves. Tuomet žurnalistams ji pareiškė neketinanti aiškintis, kodėl iš pradžių Garliavos istorijoje laikėsi vienokios pozicijos, o vėliau ją pakeitė.

„Aš galiu pakartoti, kad mergaitę buvo galima atiduoti tik tada, kai mergaitė buvo paruošta psichologiškai tokiam procesui. Tuo metu tai nebuvo padaryta. Kodėl aš turėčiau atsiiminėti, aiškintis ir daryti kažkokius teorinius palyginimus? Ir iš viso, ar Lietuvoje nėra kitų problemų?“ – širdo D.Grybauskaitė.

Apie atleidimo priežastis

Nelinkusi pernai buvo D.Grybauskaitė vertinti ir teisėjos Neringos Venckienės elgesio, kai buvo klausiama apie siūlymą šią teisėją atleisti už įžeidžiančius pareiškimus apie Panevėžio teisėjus.

„Teisėjų darbą vertina teisėjų savivaldos institucijos. Teisėjai turi būti vertinami ne tik griežtai, bet ir adekvačiai. Už pasisakymus atleidinėti iš darbo. Tik už žodžius aš nieko neatleisiu“, – sakė prezidentė.

Apie FNTT skandalą

Griežtos pozicijos prezidentė D.Grybauskaitė laikėsi ir kalbėdama apie Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą sukrėtusį skandalą, kai paaiškėjo, kad buvęs jos vadovas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas galėjo būti susiję su informacijos apie planus nacionalizuoti „Snorą” nutekinimo.

Vertindama šią istoriją FNTT vadovus D.Grybauskaitė apkaltino politikavimu, o įsakymus dėl FNTT vadovybės atleidimo pasirašiusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio netinkamo elgesio neįžvelgė. „Ministras Palaitis čia ne prie ko“, – pareiškė prezidentė.

Apie verslą

Prezidentė visus metus teigiamai vertino valdžios veiklą ekonomikos srityje ir, skirtingai nei opozicija, nemanė, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybė žlugdo verslą.

Nei krizė primušė, nei valdžia pribaigė“, – tokiais žodžiais prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai pasveikino į apdovanojimus „Gazelė 2011” susirinkusius verslininkus.

Apie oligarchus

Prezidentė praėjusiais metais, kaip ir anksčiau, aktyviai kalbėjo apie skaidrumą, kovos su korupcija būtinybę, davė pylos Valstybinei mokesčių inspekcijai už nepakankamą politikų kontrolę.

Štai ir kalbėdama apie žiniasklaidos laivę prezidentė nepamiršo pridurti, kad spauda, jei no ko nors Lietuvoje ir yra prisklausoma, tai tik nuo oligarchinės cenzūros.

„Iš tiesų džiaugiuosi, kad Lietuvos žiniasklaida yra tikrai laisva, be cenzūros. Nebent, sakyčiau, oligarchinė cenzūra gal yra. Bet žmonių, valdžios prasme tikrai spauda laisva“, – pirmadienį minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną žurnalistams sakė šalies vadovė.

Apie Lenkiją

Santykiuose su Lenkija pernai prezidentė demonstratyviai nevyko į Varšuvą ir teigė norinti pauzių „ceremonialiniuose susitikimuose“, tačiau dažniausiai tokius norus persakydavo jos patarėjai. Tuo tarpu viešėdama Čikagoje ir susitikusi su Amerikos lietuviais prezidentė griežtai sukritikavo Lenkijos politiką, sakydama, kad Varšuva draugu pasirinko Rusiją, o Lietuva paversta atpirkimo ožiu.

„Susidūrėme su labai sudėtinga situacija viešojoje erdvėje. Nežinau, bet dėl kažkokių priežasčių kai kurie Lenkijos politikai nusprendė, kad artimiausiu metu geriau būtų, kad Rusija būtų draugas, o visos smulkesnės šalys, ne tokios svarbios ir laikinai galėtų tapti atpirkimo ožiais. Atrodo, kad toks vaidmuo mums ir suteiktas“, – Lemonte vykusiame susitikime kalbėjo šalies vadovė.

Apie rinkimus

Artėjant Seimo rinkimams prezidentė drąsiai demonstravo, ką juose palaikys. D.Grybauskaitė kalbėdama apie šilumos kainas ėmėsi aiškios agitacijos ir pareiškė, kad partijos „Taip“, socialdemokratai ir Darbo partija negina piliečių interesų. Tiesa, kalbėdama prezidentė susimaišė ir pareiškė, kad būtent už šias partijas žmonės ir turi balsuoti.

„Visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos didėjimas reikš kai kurių savivaldybių kuruojamų įmonių dar didesnį pelną. Čia yra pasiūlymo esmė. Ir kartoju – už tai balsavo A.Zuoko „Taip“, socialdemokratai ir Darbo partija. Noriu atkreipti visų mūsų žmonių dėmesį – labai įdėmiai eikit ir balsuokit už tuos, kurie jums žada, bet daro viską priešingai negu yra jūsų interesas“, – kalbėjo šalies vadovė.

Apie Vyriausybę

Akivaizdu, kad po tokių agitacinių kalbų ir demonstratyvaus atsisveikinimo vakarėlio su Andriaus Kubiliaus Vyriausybe, kuriame šioji buvo pavadinta istorine, tarp dviejų Seimo rinkimų turų, galutiniai Seimo rinkimų rezultatai ir naujai formuojama valdančioji koalicija D.Grybauskaitės nenudžiugino. Vos pasibaigus rinkimams ji pabandė naujai koalicijai kišti pagalius į ratus pereiškusi, kad koalicijoje Darbo partijos būti negali.

„Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausia šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Todėl palaikysiu tik tą politinę jėgą, kuri galės suformuoti daugumą be teisiamųjų suole esančios Darbo partijos", – pirmadienį pareiškė prezidentė.

Vėliau prezidentės patarėjai bandė aiškinti, kad tokiu pasakymu prezidentė nesistengė stumti „vaivorykštės“ koalicijos su socialdemokratais ir konservatoriais.

Socialdemokratai liko su Darbo partija, todėl netrukus prezidentė pareiškė, kad buvimas kartu su šia partija valdžioje kris ant premjero Algirdo Butkevičiaus pečių.

LSDP lyderio pasirinkimas – skaidri ir atsakinga politika ar susitapatinimas su teisiamųjų suole sėdinčia partija – bus lemtingas. (...) Politinė priedanga teisiamai partijai ir jos atstovams įkaitais paverstų ne tik pačius socialdemokratus, bet ir visą valstybę“, – teigė D.Grybauskaitė.

Vėliau valstybės vadovė kritiškai vertino jai teikiamas ministrų kandidatūras, tikrino jų anglų kalbos žinias ir siūlė būti savikritiškesniems.

Kokią nors Vyriausybę tikrai tvirtinsiu“, – savo nuomonę apie būsimą valdžią išsakė šalies vadovė.

Apie žmonių meilę

Dalia Grybauskaitė per šiuos metus pirmą kartą per savo kadenciją valstybės vadovės poste apleido pirmąją vietą reitingų lentelėje. Gruodį ją aplenkė Algirdas Butkevičius ir buvęs prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau dar vasarą, kalbėdamasi su ispanų žurnalistais, ji džiūgavo esanti mylima žmonių, bet ne politinio elito

„Žmonės mane myli, apklausų rezultatai man palankūs, tačiau ne visi yra manimi patenkinti: aš nepatinku politiniam elitui", – sakė prezidentė interviu ispanų žurnalui moterims „Yo Dona“.

Tuomet prezidentė pasakė ir dar vieną auksinę savo frazę, kurios tikrumą galėsime pamatuoti ir kitąmet.

Niekada, niekada nemeluoju“, – vasarą pareiškė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius