Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 21

Išsaugoti kaimo mokyklas socialdemokratas siūlo ribodamas moksleiviams transporto lengvatas

Išsaugoti kaimo mokyklas socialdemokratas Bronius Pauža siūlo ribodamas transporto lengvatas jaunesniems moksleiviams.
Mokyklinis autobusiukas
Mokyklinis autobusiukas / vilkmerge.lt nuotr.

Pagal socialdemokrato inicijuotą projektą, kaimuose ir miesteliuose gyvenantiems 1-8 klasių moksleiviams būtų visiškai kompensuojama kelionė iki artimiausios mokyklos, o norėdami pasirinkti kitą mokyklą savivaldybėje šie vaikai iki jos nemokamai važiuoti nebegalėtų.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė šiam projektui, už jį balsavo 53 Seimo nariai, 11 susilaikė. Projektas toliau bus nagrinėjamas parlamentiniuose komitetuose.

Pagal šiuo metu galiojantį Švietimo įstatymą, toliau kaip 3 kilometrai nuo mokyklos kaimuose ir miesteliuose gyvenantys moksleiviai turi būti vežami į artimiausią mokyklą, tuo metu pagal Transporto lengvatų įstatymą jie gali būti vežami į mokyklą iki 40 kilometrų ir atgal mokinio pažymėjime nurodytu maršrutu nemokamai.

Pataisa siūloma, kad transporto lengvatos kelionei iki mokymo įstaigos būtų kompensuojamas tik kaimuose ir miesteliuose gyvenantiems 9–12 klasių (gimnazijų 1–4 klasių) moksleiviams, o 1–8 klasių mokinių pavėžėjimas būtų kompensuojamas iki artimiausios atitinkamą ugdymo programą vykdančios mokyklos.

„Pradinio ir pagrindinio ugdymo programą vykdančioms mokykloms šiuo metu jau gresia skausmingos pasekmės. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad kai kurių pagrindinių mokyklų 1–8 klasėse mokinių skaičius mažėja ir dėl visai nenumatytų priežasčių, o jas galima būtų įvardyti tik kaip tėvų arba vaikų ambicijas. Tėvai dėl įvairių ir dažniausiai nepagrįstų priežasčių vaikus perkelia  į kitą, toliau esančią mokyklą, neatsižvelgdami į tai, kiek kilometrų vaikas važiuoja. Pažymėtina ir tai, kad atsiranda ir savivaldybių, kurios sudarinėja tokius pavėžėjimo grafikus, kai pavėžėjimas iki kitos, toliau esančios mokyklos vykdomas palankesniu metu“, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Parlamentaras tvirtina, jog pataisos „padės išsaugoti mokinių skaičių pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose bei padės išsaugoti minėtas mokyklas nuo išnykimo kaimo vietovėse ir mažuose miesteliuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius