-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 22

Išskirtiniai kadrai – „Aras“ treniravosi šturmuoti prekybos centrą

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai treniravosi nekasdienėse pratybose. Elitinio padalinio vyrai mokymus surengė ruošiamame nugriauti prekybos centre.
Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“
Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šturmavo buvusį prekybos centrą

Buvusio prekybos centro vietoje Klaipėdoje iškils naujas pastatas. Savininkai prieš griovimo darbus suteikė galimybę pareigūnams jame atlikti pratybas, nebijant jų metu padaryti jokios žalos.

Antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ mielai pasinaudojo šiuo pasiūlymu ir pratybas vykdė realiomis sąlygomis – šturmo metu automobiliu išvertė duris, sprogdino langus, mėtė granatas ir šaudė. Buvo netgi sukeltas nedidelis gaisras. Taip buvo patikrintas ugniagesių darbas teroristinių aktų metu.

VIDEO: „Aro“ pratybos iš arti: realus prekybos centras ir sprogimai

„Ryte buvo gautas pranešimas apie prekybos centre pasirodžiusius ginkluotus vyrus. Pirmiausia į pranešimą reagavo mūsų Klaipėdos padalinio pareigūnai. Vėliau mes atvykome jiems į pagalbą iš Vilniaus“, – apie pratybų pradžią pasakojo „Aro“ vadas Viktoras Grabauskas.

Neparodomosios pratybos

V.Grabauskas sakė, kad šios pratybos buvo maksimaliai priartintos prie natūralios situacijos: „Mes nežinojome, nei kiek viduje užpuolikų, nei ar jie turi įkaitų. Teroristus vaidino mūsų pareigūnai, tačiau nesitarėme, kaip jie pasiruoš, kaip priešinsis ar kur yra išsidėstę.“

Atvykus pareigūnams prasidėjo derybos. Joms nepavykus buvo vykdomas pastato šturmas. „Aro“ pareigūnai su šarvuotu šturmo automobiliu išvertė prekybos centro duris, o kita grupė sprogdino langą ir veržėsi iš kitos pastato pusės. Ant gretimų namų stogų budėjo snaiperiai.

Prekybos centre prasidėjo sprogimai, aidėjo šūviai. Netrukus pastato rūsyje kilo gaisras. Į rūsį buvo įleisti ugniagesiai.

Po 20 minučių garsai nutilo ir netrukus duryse pasirodė pareigūnai su suimtaisiais „teroristais“ bei išvaduotais įkaitais. Operacija pavyko.

Nuo skambučio pareigūnams apie pavojų iki įkaitų išlaisvinimo praėjo 6 valandos.

„Aras“ – elitinis policijos padalinys

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras“ sudaro keletas struktūrinių grupių ir padalinių. Tai – administracija, Informacijos, analizės ir derybų skyrius, Specialusis būrys, Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyrius ir 3 kuopos. Viena iš jų dislokuota Klaipėdoje.

Nėra tiksliai atskleidžiama, kiek žmonių dirba antiteroristinėje rinktinėje, spėjama, kad bendras darbuotojų skaičius gali viršyti 100.

Rinktinėje išskiriamos kelios specializacijos – šturmuotojų, snaiperių, kovinių plaukikų, derybininkų ir išminuotojų. Jos remiasi pasauline praktika ir yra reikalingos rinktinės tikslams ir uždaviniams vykdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius