-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 13

Istorikas Alvydas Nikžentaitis apie Žaliojo tilto skulptūras: daromės baisesni už sovietus

Kijeve studentams nuvertus Lenino skulptūrą, Lietuvoje vėl pradėtas gvildenti Žaliojo tilto statinių klausimas. Istorikas Alvydas Nikžentaitis mano, kad pašalindami skulptūras nuo Žaliojo tilto pasielgtume blogiau nei sovietai.
Vilniuje atidengta atminimo lenta okupacinės kariuomenės išvedimo 20-mečio proga.
. / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Man yra baisu, kad mes kai kada daromės baisesni už sovietus. Sovietai aiškiai matė, kad Vytis yra ant Aušros vartų ir paliko šį ženklą, nekreipdami dėmesio, kad tai prieštarauja ideologijai“, - Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ penktadienį sakė A.Nikžentaitis.

Pasak jo, skulptūros ant Žaliojo tilto nėra sovietinės ideologijos figūros: „Pažiūrėkime į skulptūras ir užduokime sau klausimą, ar jos kada nors buvo sovietinės ideologijos simboliu? Žaliasis tiltas ir tos skulptūros sovietmečiu nefunkcionavo kaip ideologinės figūros.“

Tarybinių partizanų pogrindininkų skulptūros Grūto parke. Skulptoriai Algirdas Zokaitis ir Juozas Kalinauskas (1983 m.).
Tarybinių partizanų pogrindininkų skulptūros Grūto parke. Skulptoriai Algirdas Zokaitis ir Juozas Kalinauskas (1983 m.).

Žaliasis tiltas ir tos skulptūros sovietmečiu nefunkcionavo kaip ideologinės figūros.

Tuo metu Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus sekcijos pirmininkas, skulptorius Rytas Jonas Belevičius mano, kad pašalinę skulptūras nuo Žaliojo tilto, išsilaisvintume iš sovietų ideologijos pančių.

„Vis tiek tai yra ideologinis menas, tai yra komunistinės religijos stabai. Kaip ten bebūtų, negalime sakyti, kad tik viena kompozicija mums įtartina. Visos kompozicijos yra įtartinos, nes jos visos kalba apie prievartą, o prievarta visur buvo. Skulptūros nuvertimas – tai išsilaisvinimas iš tos ideologijos, pradžioje dvasiškai“, – komentavo R.J.Belevičius.

Pasak jo, toms skulptūroms reikia keliauti į Grūto parką.

Valdybos pirmininku išrinktas profesorius Alvydas Nikžentaitis.
Profesorius Alvydas Nikžentaitis.

„Galime tokią paralelę išvesti: Kryžkalnio motinos vaizdinys buvo mažiausiai ideologizuotas, bet užteko pačios idėjos, kad tai yra moteriškė, atnešanti vainiką sovietinės armijos kariui „išvaduotojui“. To užteko, kad skulptūra atsidurtų Grūto parke. Čia, kas yra ant to tilto, yra žymiai baisiau“, – įsitikinęs skulptorius.

Čia, kas yra ant to tilto, yra žymiai baisiau.

Istorikas A. Nikžentaitis mano, kad negalime panaikinti visų objektų, turinčių sovietinę simbolinę reikšmę. Pasak jo, minėtos skulptūros gali būti muziejaus po atviru dangumi dalimi.

„Kalbant apie Žaliojo tilto skulptūras, tai čia nėra net atskiras savarankiškas paminklas. Čia yra tilto puošybos elementai, dekoracijos. Šito tilto globą geriausia būtų pavesti Genocido ir rezistencijos muziejui – tegu jie iškabina ten lenteles, ir tai bus muziejaus eksponatai po atviru dangumi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius