2014 05 08

Istorikui Zigmuntui Kiaupai suteiktas Kauno garbės piliečio vardas

Ketvirtadienį Kauno miesto taryba vienbalsiai pritarė siūlymui Kauno miesto Garbės piliečio vardą suteikti istorikui profesoriui Zigmuntui Kiaupai.
Zigmantas Kiaupa
Zigmuntas Kiaupa / Šarūno Bulotos / 15min nuotr.

„Profesoriaus indėlis į Kauno istorijos puoselėjimą, sklaidą ir viešinimą yra neįkainojamas.“, – pabrėžė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Planuojama, kad iškilminga Garbės piliečio suteikimo ceremonija vyks prieš kito savaitgalio renginį „Kauno Hanza dienos 2014“.

„Visi žino gerbiamo istoriko Z. Kiaupos nuopelnus miestui. Z. Kiaupa yra ilgametis Kauno metraščio redakcijos kolegijos vadovas, kuris metraštį  sutvarkė moksliniais pagrindais. Jam vadovaujant buvo atrasta daug  naujų istorinių detalių, kuriomis šis metraštis buvo praturtintas. Su kolegomis iš VDU ir istorijos institutu nuo 2002 metų profesorius organizuoja Lietuvos istorijos konferencijas. Šie ir kiti nuopelnai Kauno miestui turi būti įvertinti“, – teigė Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Z. Kiaupa paskelbė 150 mokslinių straipsnių Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių mokslinėje spaudoje, iš kurių daugiau nei penktadalis yra skirtas įvairiems Kauno miesto ir regiono tyrinėjimams.

Per savo aktyvios mokslininko karjeros metus Z. Kiaupa paskelbė 150 mokslinių straipsnių Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių mokslinėje spaudoje, iš kurių daugiau nei penktadalis yra skirtas įvairiems Kauno miesto ir regiono tyrinėjimams. Prof. Z. Kiaupa nuo 1996 metų yra „Kauno istorijos metraščio" (išėjo 13 tomų) redkolegijos pirmininkas.

Už nuopelnus Kaunui 2010 m. prof. Z. Kiaupa apdovanotas jubiliejiniu pasidabruotu Jono Vileišio medaliu. 2003 m. istorikas apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi.

Nuo 1991 m. pradžios Kauno Garbės piliečiais buvo paskelbti 24 asmenys: Juozas Urbšys, Viktoras Kuprevičius, Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Mykolas Žilinskas, Vincentas Sladkevičius, Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Sigitas Tamkevičius, Bernardas Brazdžionis, Algirdas Šocikas, Arvydas Sabonis, Eduardas (Edvardas) Viskanta, Liudas Dambrauskas, Ričardas Mikutavičius, Juozas Grušas, Vladas Garastas, Rimantas Ruzas, Rūta Staliliūnaitė, Juozas Blužas, Aleksandras Kwasnewskis, Valdas Adamkus, Petras Bingelis, Eugenijus Miliūnas ir Regina Varnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius