Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 12

Istorinis įvykis: pradėta demarkuoti Lietuvos siena su Rusija

Antradienį Vištyčio ežere, Vilkaviškio rajone, užfiksuotas istorinis įvykis Lietuvos ir jos sienos apsaugos istorijoje – čia buvo pradėti Lietuvos sienos su Rusija demarkavimo darbai ir pastatyti pirmieji ją žymintys ženklai.
Pradėti Lietuvos sienos su Rusija demarkavimo darbai
Pradėti Lietuvos sienos su Rusija demarkavimo darbai. / VSAT nuotr.

Tikimasi visą sieną su Rusija baigti demarkuoti 2012 m. Skaičiuojama, kad iš viso šie darbai gali kainuoti 2–2,5 mln. litų.

Pirmas ženklas, t.y. plūduras, antradienį buvo nuleistas į ežerą ties Vištyčio miesteliu. Iš viso 23 tokie plūdurai statomi maždaug 9 km ilgio atkarpoje, kur siena eina Vištyčio ežeru. Tai ryškiai geltoni sienos ženklai, kurių 2 m dalis yra iškilusi virš vandens.

Yra sutarta, kad vandeniu einančią sieną Lietuva dar pažymės Vilkaviškio rajono Matlaukio tvenkinyje. Šie darbai bus atlikti artimiausiu metu.

Rusija sieną su Lietuva nužymės Kuršių mariose. VSAT duomenimis, tai padaryti kaimyninė šalis planuoja kitąmet.

Šiemet taip pat pradedami Lietuvos ir Rusijos sienos žymėjimo darbai sausumoje bei prie Nemuno, kurio viduriu eina valstybių siena. Čia bus statomi panašūs ženklai kaip prie Lietuvos sienos su Baltarusija, Latvija ir Lenkija.

Planuojama, kad sausumos sienos ženklai Lietuvos pusėje prie sienos su Rusija nuo Smalininkų (Jurbarko raj.) iki Nemuno žiočių bus pastatyti dar šiemet.

Dalyje šio ruožo bus pritaikyta naujovė, kurios neprireikė demarkuojant Lietuvos sieną su kitomis šalimis. Tose vietose prie Nemuno, kur kasmet pavasarį jis ištvinsta ir užlieja didelius nepravažiuojamus plotus, numatoma statyti nuimamus Lietuvos sienos ženklus. Jie į savo vietas prie pat upės bus pastatomi pasibaigus ledonešiui ir potvyniui, kad nenukentėtų nuo stichijos ir nebūtų nulaužti. Vėl pajudėjus Nemuno ledams ir artėjant potvyniui sienos ženklai būtų nuimami.

2012 m. numatoma sienos ženklus Lietuvos pusėje pastatyti ir nuo Vištyčio iki Smalininkų. Atitinkamai savo pusėje sausumos ženklais sieną žymės ir Rusija.

Vienas iš svarbiausių suverenios valstybės atributų yra paženklinta siena ir tinkama jos apsauga. Siena su Rusija likusi vienintelė Lietuvos siena, kuri iki šiol nedemarkuota. Sutartis dėl Lietuvos ir Rusijos valstybės sienos buvo pasirašyta dar 1997 m. Netrukus ji buvo ratifikuota Lietuvos Seime. Rusijos Dūma tai padarė 2003 m.

2009 m. liepos 16 d. bendra Lietuvos ir Rusijos komisija valstybės sienai demarkuoti pasirašė dokumentus, pagal kuriuos šiuo metu pradėti fiziniai Lietuvos sienos su Rusija demarkavimo darbai. Visas jos ilgis yra 294,4 kilometro, iš kurių 253,7 km eina sausuma ir pasienio vandenimis, 18,5 km – Kuršių mariomis ir 22,2 km – jūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius