Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 14

Išvadavimas vyko Velykų išvakarėse

Svetlana Galijevskaja ir jos sūnus Andrejus šias Velykas prisimins visą gyvenimą. Prieš pat šventes jie sužinojo, kad Somalio piratai paleido į laisvę užgrobto laivo įgulą, tarp kurios narių buvo ir jų šeimos galva, 40-metis Pavelas Galijevskis.
Norvegų laivas
Norvegų laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Somalis

Penktadienio vakarą sulaukusi žinios, kad Somalio piratai paleido užgrobto Norvegijos kompanijai priklausančio tanklaivio „Bow Asir“ įgulą, klaipėdiečio P.Galijevskio šeima lengviau atsiduso.

„Laivas šiuo metu plaukia Kenijos link. Lietuvos pilietis yra sveikas, jam nieko nenutiko. Reikalui esant, jam bus suteikta visa konsulinė pagalba“, – sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovas Rolandas Kačinskas.

„Žinome tik tiek, kiek skelbia naujienų agentūros, – pirmadienį LŽ sakė P.Galijevskio sūnus Andrejus. – Norvegai mums neteikia jokios informacijos. Nežinome nei kada tėvas grįš, nei kaip – lėktuvu ar laivu. Dabar nuolat sėdžiu prie kompiuterio ir seku paskutines naujienas.“

Kai P.Galijevskio žmona Svetlana sužinojo, kad vyras laisvas ir grįžta į Lietuvą, jai lyg akmuo nuo širdies nusirito. Išgyvenusi kelias savaites trukusį košmarą šiuo metu ji ilsisi gamtoje – pirmadienį moteris išvažiavo prie jūros, kad vėjas „atvėsintų“ nuo siaubingų išgyvenimų įkaitusią galvą. "Mano vyras net neturėjo būti norvegų tanklaivyje“, – sakė S.Galijevskaja.

Žinia, kad piratai paleido užgrobto laivo įgulą, Lietuvą pasiekė penktadienio vakarą. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, nė vienas užgrobto tanklaivio įgulos, kurią sudaro 27 žmonės, narys nenukentėjo.

„Laivas šiuo metu plaukia Kenijos link. Lietuvos pilietis yra sveikas, jam nieko nenutiko. Reikalui esant, jam bus suteikta visa konsulinė pagalba“, – sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovas Rolandas Kačinskas.

Išvaduotas 23 tūkst. tonų tanklaivis priklauso Norvegijos bendrovei „Salhus Shippuing AS“, kuri ir derėjosi su piratais. Pranešama, kad už laivo paleidimą buvo sumokėta 2,4 mln. dolerių išpirka.

Bahamose registruotą tanklaivį piratai užėmė kovo pabaigoje. Jame buvo 27 įgulos nariai, tarp jų – 19 filipiniečių, 5 rusai, po 1 lenką, norvegą ir klaipėdietį. Lietuvos pilietis pirmą kartą pakliuvo į Somalio piratų nelaisvę.

Mechanikas P.Galijevskis nėra „Bow Asir“ įgulos narys. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad tuo metu, kai laivas buvo remontuojamas Persijos įlankos uoste, klaipėdietis turėjo prižiūrėti ir kontroliuoti jame vykdomus darbus. Į namus paskambinęs vyras pasakė, kad tanklaivis po remonto bus bandomas atviroje jūroje.

Klaipėdietis kartu su 26 jūrininkų įgula išplaukė įsitikinti, ar patikimai veikia visi suremontuoto laivo „Bow Asir“ mechanizmai. Tanklaivis plaukė iš Persijos įlankos į Keniją, kai prie jo priplaukė du maži laivai su 16-18 automatais ginkluotų piratų. Paskui jis judėjo į šiaurės vakarus, Somalio pakrantės kryptimi. „Įgula užmezgė ryšį su kompanija, kai piratai pasirodė laive, – sakė kompanijos „Salhus Shippuing“ direktorius Peras Hegenas Hansenas. – Vėliau ryšys su laivu nutrūko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius