Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 19

Išvados dėl slaptų kalėjimų Lietuvoje kol kas neprasiskynė kelio iki patvirtinimo

Parlamentinio tyrimo išvados, teigiančios, kad Lietuvoje buvo sudarytos sąlygos JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikytų asmenų kalinimui, antradienį įstrigo procedūrose. Sėkmingai įveikęs svarstymo stadiją procesas buvo pristabdytas balsuojant dėl priėmimo.
A.Anušauskas: „Jėgos panaudojimas buvo adekvatus situacijai“.
Arvydo Anušausko vadovaujamo komiteto tyrime taškas dar nepadėtas. / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo, ar Lietuvoje buvo kalinami ir pervežami CŽV sulaikyti asmenys, išvadoms po pateikimo Seimas pritarė praėjusią savaitę. Komitetas nustatė, kad kai kurie buvę Valstybės saugumo departamento vadovai sudarė sąlygas savo užsienio partneriams Lietuvoje kalinti terorizmu įtarimus asmenis, tačiau konstatavo negalįs pavirtinti, kad tokie asmenys į šalį iš tiesų buvo įvežti.

Antradienį galutinio sprendimo dėl NSGK išvadų Seimui priimti nepavyko. Keletas politikų, tarp kurių buvo ne tik opozicijos, bet ir valdančiųjų atstovai, nuolat piktinosi, esą tvirtinant išvadas komitete, jo nariams Gediminui Kirkilui, Juozui Olekui ir Vytautui Bogušiui nebuvo leista pateikti papildomo teiginio, kuria buvo pabrėžiama, kad komitetas nenustatė, kad į Lietuvą „būtų atvežti, ar iš jos išvežti CŽV pareigūnų sulaikyti asmenys, tokie asmenys kalinami ar tardomi, ar kitaip Lietuvos Respublikos politikų, pareigūnų ar valstybės tarnautojų sprendimais ar veiksmais būtų pažeistos žmogaus teisės.”

Galiausiai socialdemokratų frakcijos siūlymu nuspręsta galutinį balsavimą atidėti iki kito posėdžio, kuris vyks  antradienį po pietų.

Taip pat antradienį parlamentarai pritarė Audito komiteto pirmininkės Loretos Graužinienės siūlymui papildyti Seimo nutarimą, patvirtinantį NSGK išvadas, punktu, kuriuo Valstybės kontrolei pavedama atlikti VSD veiklos 2003 – 2009 metais finansinį auditą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius