Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 08

Išvados dėl vienuolikmečio žūties Vilijampolės socialinės globos namuose: kaltų nėra

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) antradienį paskelbė Vilijampolės socialinės globos namų administracijos tarnybinio tyrimo išvadas dėl iškritusio per langą ir žuvusio 11-mečio berniuko.
Dalia Grybauskaitė lankosi Vilijampolės socialinės globos namuose
Berniuko žūties vieta. / LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis pranešė: „Remiantis pateikta informacija, globos namų vidaus veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatyta. Tai – pagrindinė išvada. Nelaimingo atsitikimo metu dirbo pakankamas skaičius darbuotojų, jų išsilavinimas ir kvalifikacija atitinka teisės aktų keliamus reikalavimus.“

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Viceministras išreiškė pasitikėjimą ir vidaus tyrimo išvadomis, ir įstaigos darbuotojais, kurie atsakingai dirba savo darbą: „Manau, kad darbuotojai dirba puikiai. Jie labai išgyvena dėl šio įvykio. Mes labai stengiamės juos palaikyti ir palaikome, nes dirbant tokį darbą emocinė būklė labai svarbi. Jei žmonės yra emociškai sukrėsti, tai klaidų tikimybė didėja. Jie savo darbą atlieka kvalifikuotai.“

Globos namų vidaus veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatyta. Nelaimingo atsitikimo metu dirbo pakankamas skaičius darbuotojų, jų išsilavinimas ir kvalifikacija atitinka teisės aktų reikalavimus.

Ministerija išorinio tyrimo atlikti neketina.

„Vyksta eigos tyrimas, ikiteisminis tyrimas nustatys, ar buvo kaltė, ar ne“, – svarstė A.Šešelgis.

15min.lt primena, kad rugpjūčio 27 dieną Kauno apygardos prokuratūros raštu gauta informacija apie tai, kad Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas tyrimas dėl mažamečio Vilijampolės socialinės globos namų gyventojo mirties priežasties nustatymo.

Pasak A.Šešelgio, pro langą iškritęs berniukas tualete galėjo būti vienas – pagal medicinines indikacijas jam nereikėjo nuolatinės priežiūros: „Tas berniukas turėjo galimybę save apsitarnauti pats be papildomos priežiūros. Tai nustato kvalifikuoti specialistai, įvertinę sveikatos būklę, ligos pobūdį ir atsižvelgdami į jo visas galimybes.“

Dėl to, kad langai globos įstaigoje nebuvo fiksuojami, irgi pažeidimų nenustatyta, mat higienos norma dėl privalomo langų fiksavimo galutinai įsigalios tik nuo lapkričio 1 dienos.

„Iki to laiko įstaigoje langai tikrai bus fiksuojami“, – užtikrino A.Šešelgis.

Pasitraukė ir direktorius, ir jo pavaduotojas

Tarnybinio tyrimo išvadų laukta prieš savaitę, tačiau tuomet komisijos pirmininko, globos namų direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Aukštikalnio, prašymu dėl didelės tyrimo apimties ir būtinybės surinkti papildomą informaciją išvadų pateikimas pratęstas savaitei.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Darbo grupė globos namų direktoriaus įsakymu buvo sudaryta kitą dieną po nelaimingo įvykio. Jos sudėtyje buvo su įvykiu nesusiję Vilijampolės socialinės globos namų darbuotojai. Darbo grupei buvo pavesta išnagrinėti, kaip buvo laikomasi globos namuose vidaus veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Nelaimė Vilijampolės globos namuose įvyko rugpjūčio 25 dieną apie 10.50 valandą. Pro trečio aukšto langą iškritęs vienuolikmetis dėl patirtų sužalojimų po kelių valandų mirė ligoninėje.

Tai – ne pirmas incidentas šiuose globos namuose. Šiemet vasarį teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo smurto įstaigoje.

Po paskutiniosios nelaimės socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pasiūlė iš pareigų pasitraukti globos namų direktoriui Linui Butkui. Šis iš pradžių atmetė pasiūlymą, o kitą dieną pranešė nusprendęs atsistatydinti.

A.Šešelgis tai traktuoja kaip direktoriaus prisiimtą moralinę atsakomybę dėl pastarųjų metų įvykių.

Nelaimės tyrimo komisijai baigus darbą, iš Vilijampolės socialinės globos namų nutarė trauktis ir P.Aukštikalnis. Nuo šios savaitės jis išėjo atostogų ir į darbą jau negrįš.

Milenos Migonytės nuotr./Spaudos konferencija dėl Vilijampolės socialinės globos namuose įvykusios nelaimės
Milenos Migonytės nuotr./Direktorius Linas Butkus (kairėje) ir jo pavaduotojas Paulius Aukštikalnis paliko savo pareigas.
 

Įstaigai laikinai vadovaus Kėdainių socialinės globos namų direktorė Audronė Kasperavičienė. Tačiau žadama, kad netrukus bus paskelbtas konkursas įstaigos direktoriaus pareigoms užimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius