Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 04 13

Įtampa tarp S.Skvernelio ir R.Karbauskio? Po opozicijos lyderio komentaro, „valstiečių“ vedlio atsakas: jis nežino, ką šneka

Į Seimo opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio kritiką dėl šešėlinės Vyriausybės veiklos sureagavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis pareiškė, kad S.Skvernelio komentarai – nežinant, ką šneka. Esą jam galbūt nebūtų labai malonu, jei šešėliniam ministrų kabinetui sektųsi. Antradienį atvykęs į parlamento frakcijos posėdį R.Karbauskis, be kita ko, paprašė kolegų nekomentuoti dalykų, kurių jie nežino.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Opozicijos lyderis nepaskaitė nė vieno dokumento, kurį mes priiminėjom šešėlinėje Vyriausybėje. Jis niekada nesidomėjo nei darbotvarkėmis, nei pačiais dokumentais. Nes kada aš išgirstu tokius komentarus, aš suprantu, kad žmogus nėra skaitęs“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo R.Karbauskis.

Pasak jo, paskutiniame šešėlinės Vyriausybės posėdyje 80 ar 90 procentų laiko buvo skirta „valstiečių“ pasiūlymams veikiančio ministrų kabineto darbo planui.

„Ten visiškai aiškiai yra susijęs dokumentas su Vyriausybės darbu, aiški kritika, aiškūs pasiūlymai. Tai yra konstruktyvu ir taip toliau. 90 proc. Jis (S.Skvernelis – 15min) tikrai nėra girdėjęs, nes tiesiog nežiūrėjo. Vadinasi, jis žino apie tai, kas buvo spaudoj.

Kas buvo spaudoj? Konstitucijos pataisos ir kreipimasis dėl prezidento atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT). EVT, jeigu jis būtų skaitęs dokumentą, tai dokumentas, kuris siųstas Ingridos Šimonytės Vyriausybei. Šešėlinės Vyriausybės raštas I.Šimonytei, ne kam nors kitam. Vadinasi, čia viskas pagal žanrą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Kitaip sakant, visi komentarai nežinant nieko apie tai, apie ką šneka.

„Valstiečių“ lyderis sakė, kad S.Skvernelis „vėlgi nieko neskaitęs“ dėl Konstitucijos pataisų. R.Karbauskis aiškino, kad tai buvo kreipimasis į Seimo LVŽS frakciją dviem klausimais kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Kitaip sakant, visi komentarai nežinant nieko apie tai, apie ką šneka“, – įsitikinęs jis.

Kartu R.Karbauskis tikino, kad konflikto nėra, „paprasčiausiai charakteris žmogaus“. Esą tai – žmogiški dalykai, nekuriantys konflikto partijoje, Seimo LVŽS frakcijoje.

„Nepatiko galbūt sprendimas. Ir tai yra tiesa, kad jam nepatiko sprendimas, kad šešėlinė Vyriausybė buvo sukurta tik LVŽS. Kitaip ji negalėjo būti sukurta. Ir tas visiškai akivaizdu – negalėjai padaryti koalicinės šiaip jau Vyriausybės. (...)

Kadangi jis manė, kad šitokia Vyriausybė negali būti „valstiečių“, arba neturėtų būti tik „valstiečių“, atitinkamai jis ir nelabai džiaugiasi, kad nėra. Jeigu jai sektųsi, jam galbūt nelabai būtų malonu“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Antradienį per Seimo LVŽS frakcijos posėdį R.Karbauskis sakė visų jos narių paprašęs nekomentuoti to, ko nežino.

„Labai paprašiau visų frakcijos narių, sakydamas: Būkit geri, niekada nekomentuokite to, ko jūs nežinote ir neskaitote. Tikrai negražu, kada šešėlinę Vyriausybę komentuoja žmogus, kuris neskaitęs nieko apie tai, ką šešėlinė Vyriausybė darė“, – kartojo „valstiečių“ lyderis.

Užkliuvo ir A.Mazuronio žodžiai

Taip pat R.Karbauskį papiktino partnerių opozicijoje – „darbiečių“ – atstovo Seimo vicepirmininko Andriaus Mazuronio žodžiai, kad LVŽS pirmininkas nenorėjo, jog S.Skvernelis taptų parlamento opozicijos lyderiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis

„Aš pasakiau aiškiai, kad jeigu aš būčiau nenorėjęs, jis juo nebūtų tapęs. Nes partijos frakcija yra. Tai aš jau sakau. Kokiais argumentais jūs tai skeidžiate viešojoje erdvėje?

Jūs skaitėte A.Mazuronio tuos pasisakymus, kad aš nenorėjau neva, kad Saulius taptų opozicijos lyderiu. Ir apie tai irgi labai svarbu šnekėtis. Tai yra mes turėjome progą pasišnekėti. Aš pasakiau tai, jie pasakė, kas jiems atrodo kažkaip taip ir taip toliau. Matyt, jau antrą sykį taip nebesakys. Arba tokiame kontekste nesakys“, – mano LŽVS pirmininkas, rudenį pasitraukęs iš Seimo.

Matyt, jau antrą sykį taip nebesakys. Arba tokiame kontekste nesakys.

Pasiūlymo „mandagiai atsisakė“

Šešėlinę Vyriausybę „valstiečiai“ pristatė vasario pradžioje. Jai vadovauja R.Karbauskis, S.Skvernelio tarp alternatyvių ministrų nėra.

Buvęs LVŽS deleguotas premjeras tąsyk aiškino, kad mandagiai atsisakė partijos pasiūlymo dalyvauti šešėlinio ministrų kabineto veikloje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis pabrėžė, kad nėra įsipareigojęs besąlygiškai visą laiką būti kažkuo „tikruoju ar šešėliniu“.

Kovo pabaigoje, prasidėjus Seimo pavasario sesijai, „valstiečiai“ ir „darbiečiai“ sukirto rankomis dėl bendro darbo bei pasirašė koalicijos susitarimą.

Pirmuoju Seimo opozicijos lyderiu šią parlamento kadenciją tapo S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius