-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 30

Įvertino partijų rinkimų sąrašus: kas juose naujo, o kas nesikeičia metų metus

Artėjant Seimo rinkimams partijos surikiavo pavardes sąrašuose. Portalas LRT.lt politologų Mažvydo Jastramskio ir Algio Krupavičiaus pasiteiravo, kurie sąrašai daro įspūdį, o su kuriais rinkimuose nėra ko tikėtis.
Rinkimai Kaune
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP)

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Pirmas dvidešimtukas: Algirdas Butkevičius, Algirdas Sysas, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, Raminta Popovienė, Gediminas Kirkilas, Irena Šiaulienė, Juras Požela, Auksė Kontrimienė, Julius Sabatauskas, Ramūnas Burokas, Edvardas Žakaris, Kristina Miškinienė, Benediktas Juodka, Milda Petrauskienė, Algimantas Salamakinas, Juozas Bernatonis, Birutė Vėsaitė, Justas Pankauskas, Orinta Leiputė.

Kaip LRT.lt teigia Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas politologas M. Jastramskis, socdemų sąrašas yra gana saugus – nėra didelių žvaigždžių, sąraše gana gerai pažįstamos pavardės. „Yra aiškių pasikeitimų. Pavyzdžiui, po įstatymo pataisos, kad dabar negali dalyvauti Seimo rinkimuose, jei neatsisakai europarlamentaro mandato, sąraše nebėra Vilijos Blinkevičiūtės, kuri buvo praėjusiuose Seimo rinkimuose. Sąraše reikėjo kompetentingos moters, todėl atsirado finansų ministrė Rasa Budbergytė“, – sako M.Jastramskis.

Jo teigimu, socialdemokratų sąrašas nuo kitų skiriasi tuo, kad jie yra įtvirtinę lyčių kvotas. „Kad ir kaip tai kritikuotume, tai – tam tikras ideologinis sprendimas. Apibendrinant, esminė naujovė socdemų sąraše – priverstinė V.Blinkevičiūtės ir R.Budbergytės rokiruotė. Socdemų sąrašas nėra pilnas įvairiausių savo sričių profesionalų, tačiau nei vienas sąrašas toks nėra“, – komentuoja M.Jastramskis.

Anot Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus politologo A.Krupavičiaus, LSDP sąrašas yra konkurencingas ir jis turėtų pritraukti dalies rinkėjų dėmesį: „Sąraše yra seniai žinomų veidų, patyrusių politikų. Jame išties neblogas vyrų ir moterų balansas. Yra keli nauji veidai – J.Pankauskas, R.Burokas. Kartu su J.Požela jie atstovauja jaunajai politikų kartai.“

Kaip teigia A.Krupavičius, buvusios LDDP politikų bent jau pirmajame dvidešimtuke yra labai mažai, o istoriniai socialdemokratai yra partijos sąrašo priešakyje – aukščiausias pozicijas turi G.Kirkilas, J.Bernatonis.

Tuo metu Linas Linkevičius apskritai toli nuo dvidešimtuko, jis – 34-tas, nors užima užsienio reikalų ministro postą.

„Politinė trajektorija, ideologinė kryptis šiame sąraše yra pakankamai aiški, nepaisant visų kontroversijų dėl dabartinės vyriausybės politikos socialdemokratiškumo. Yra ir kitų naujų veidų, kurie įdomūs ir dalyvavę politikoje kituose vaidmenyse, pavyzdžiui, R.Budbergytė ar A Kontrimienė“, – LRT.lt komentavo A.Krupavičius.

Pasak VDU profesoriaus, sąraše galima pasigesti Vytenio Andriukaičio, kuris per visus rinkimus socdemų sąrašuose buvo labai svarbus veidas.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD)

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pirmas dvidešimtukas: Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė, Andrius Kubilius, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė, Paulius Saudargas, Rasa Juknevičienė, Vytautas Juozapaitis, Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė, Jurgis Razma, Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys, Arvydas Anušauskas, Mantas Adomėnas, Rimantas Jonas Dagys, Emanuelis Zingeris, Audronius Ažubalis, Žygimantas Pavilionis, Kęstutis Masiulis, Kazys Starkevičius.

Politologo M.Jastramskio teigimu, LSDP turi kvotas, o TS-LKD atsinaujino kone priverstinai. „Konservatorių sąraše yra pokyčių – L.Kasčiūnas praėjusiuose Seimo rinkimuose buvo 80 vietoje, dabar – 11. Tai – ryškus pasikeitimas. Sąraše atsirado ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri praėjusiuose Seimo rinkimuose nedalyvavo, nes buvo Europos Parlamento narė. TS-LKD sąraše yra panašumų su LSDP – socialdemokratų sąraše yra vienas finansų srities profesionalas, o TS-LKD pagaliau prisiviliojo I.Šimonytę, ir jų sąrašui tai yra nemažas pliusas. Tačiau ji yra ketvirta. Ar gera strategija ganėtinai žinomam žmogui suteikti ketvirtą vietą? Aš galbūt būčiau rokiravęs I.Šimonytę su A.Kubiliumi“, – svarstė M.Jastramskis.

Politologo M.Jastramskio teigimu, LSDP turi kvotas, o TS-LKD atsinaujino kone priverstinai.

Ypatingų staigmenų, pasak TSPMI dėstytojo, TS-LKD sąraše nėra – A.Bilotaitė ir P.Saudargas esą yra ten, kur galima tikėtis.

„Sąraše yra ir Ž.Pavilionis, kurio populiarumą vertinti sudėtinga. Faktas, kad jis TS-LKD labai aktyviai dirba – tai yra žmogus, kuris nemažai ir gerai komunikuoja, ganėtinai greitai atrašinėja į laiškus. Būtent dėl šios priežasties, pridedant jo matomas pareigas, Ž.Pavilionis gali daryti įspūdį. Sąraše jis yra 18-tas. Manau, vieta adekvati, nes jei jis būtų labai aukštai, partijoje galėtų kilti nemažas nepasitenkinimas. Kita vertus, jei Ž.Pavilionis turi didesnių ambicijų ateityje, neįtraukti jo į dvidešimtuką būtų keista“, – tęsė M.Jastramskis.

„A.Kubiliaus era tęsiasi, – taip apie TS-LKD sąrašą atsiliepia A.Krupavičius. – G.Landsbergio revoliucija neįvyko. I.Šimonytė tarsi formaliai nebūtų iš A.Kubiliaus eros, bet ji buvo atrasta ir pakviesta į A.Kubiliaus vyriausybę, buvo ministre ir vėliau pasuko į politiką. Akivaizdu, kad TS-LKD sąraše, nepaisant kelių naujų pavardžių, vyrauja A.Kubiliaus komanda.“

Pasak A.Krupavičiaus, „iš G.Landsbergio komandos likę nagai, ragai ir kanopos“. „Jei būtų toks scenarijus, kad TS-LKD patenka į valdančiąją daugumą ir turi galimybę deleguoti [savo narius] į vykdomąją valdžią, G.Landsbergiui, matyt, bus labai sunku tą padaryti ir jis realiai liks A.Kubiliaus šešėlyje, nes sąrašas akivaizdžiai rodo, kad G.Landsbergis yra nominalus lyderis, o visa komanda – A.Kubiliaus“, – LRT.lt kalbėjo A.Krupavičius.

TS-LKD sąrašas, pasak A.Krupavičiaus, šiuose rinkimuose yra palankus moterims – nors moterų sąraše nėra daug, tačiau jos yra pirmajame dešimtuke. Pirmo dešimtuko vietas vyrai ir moterys dalijasi po lygiai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS)

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pirmas dvidešimtukas: Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė, Eugenijus Jovaiša, Aurelijus Veryga, Viktoras Pranckietis, Povilas Urbšys, Andriejus Stančikas, Stasys Jakeliūnas, Dainius Kepenis, Guoda Burokienė, Vytautas Bakas, Viktoras Rinkevičius, Jonas Jarutis, Bronius Markauskas, Valerijus Simulikas, Gediminas Vasiliauskas, Virgilijus Poderys, Petras Nevulis, Kęstutis Smirnovas.

Kaip sako politologas A.Krupavičius, LVŽS sąrašas – konkurencingas, o svarbiausia jo ypatybė – patyrusių politikų ir politikos naujokų pusiausvyra. Iš dvidešimties pirmų kandidatų patirties Seime neturi beveik pusė kandidatų – 9.

„Šiame sąraše yra devyni senieji LVŽS nariai – R.Karbauskis, V.Rinkevičius, B.Markauskas, J.Jarutis ir kiti. Dar yra politikų, kurie dalyvavo rinkimuose kaip nepriklausomi kandidatai ar su kitomis partijomis – P.Urbšys, V.Simulikas. Yra patirties politikoje turinčių ir naujokų balansas. Tie, kurie neturi politinės patirties, turi kompetencijų – A.Veryga, E.Jovaiša, V.Poderys“, – apibendrino A.Krupavičius.

LVŽS sąrašas išsiskiria tuo, kad jame yra daugiausia žmonių, kurie nebuvo ilgą laiką susiję su viena ar kita partija.

Pasak TSPMI dėstytojo M.Jastramskio, LVŽS sąrašas išsiskiria tuo, kad jame yra daugiausia žmonių, kurie nebuvo ilgą laiką susiję su viena ar kita partija.

„Sunku pasakyti, kiek šis sąrašas yra „susigrojęs“. Jame yra nemažai žmonių, kurie politikoje yra pirmą kartą: E.Jovaiša, A.Veryga, S.Jakeliūnas. R.Karbauskis nutarė formuoti sąrašą iš žmonių, kurie yra nebūtinai partijos nariai, bet galbūt gali partiją sustiprinti tam tikroje srityje ir padėti gerinti įvaizdį – tai geriausiai įrodo sąrašo lyderis S.Skvernelis“, – tikino M.Jastramskis.

Jo teigimu, žmonės per rinkimus geriausiai atpažįsta pirmąsias dvi sąrašo pozicijas, o jas šiame sąraše užima du partijos lyderiai – S.Skvernelis ir R.Karbauskis.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ (TT)

Šarūnės Janušonytės/15min nuotr/Remigijus Žemaitaitis
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr/Remigijus Žemaitaitis

Pirmas dvidešimtukas: Remigijus Žemaitaitis, Kęstas Komskis, Rimas Andrikis, Petras Gražulis, Vytautas Kamblevičius, Rimas Antanas Ručys, Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė, Kęstutis Bartkevičius, Kęstutis Pūkas, Artūras Razbadauskas, Almantas Petkus, Algimantas Dumbrava, Kęstutis Trečiokas, Romualdas Visokavičius, Audronė Galvonaitė, Marius Savielius, Andrius Šedžius, Natalja Istomina, Vidmantas Karabinas.

A.Krupavičiaus vertinimu, tai – pats prieštaringiausias sąrašas.

A.Krupavičiaus vertinimu, tai – pats prieštaringiausias sąrašas. „Jį galima apibūdinti taip – daug matytų, bet neįsimintinų veidų. Sąraše yra politikų, kurie ne pirmą kadenciją yra Seime ir apskritai politinėje veikloje. Sąrašas nedraugiškas moterims: O.Valiukevičiūtė yra aštuntoje vietoje, o kitos – dvidešimtuko pabaigoje. Sąraše yra keli visuomenės veikėjai – A.Šedžius, K.Pūkas. Taip pat yra naujų, įdomių veidų, pavyzdžiui, A.Galvonaitė, R.Visokavičius, R.Andrikis, bet sąrašui trūksta pusiausvyros ir mažiau prieštaringų lyderių“, – apie „tvarkiečių“ sąrašą atsiliepė A.Krupavičius.

Politologas M.Jastramskis kritiškai vertina „tvarkiečių“ sprendimą partijos sąrašą patikėti vesti R.Žemaitaičiui. Anot TSPMI dėstytojo, R.Žemaitaitis – lyderis iš bėdos: „Nežinau, kiek R.Žemaitaitis gerai žinomas ir vertinamas Lietuvos visuomenėje. Kiek atsimenu, reitinguose jo nebūdavo. Jis – lyderis iš bėdos, kuris atsiranda tik likus keliems mėnesiams iki rinkimų. „Tvarkiečiai“ niekuomet negalėjo pasigirti sąrašu su labai gerai žinomais politikais. Yra keli žmonės, kurie atpažįstami – K.Komskis, P.Gražulis, o daugiau nelabai ką ir pasakysi.“

M.Jastramskis tikina būsiantis nustebęs, jei šis sąrašas gautų daugiau nei 5–6 proc. per Seimo rinkimus. „Galime atkreipti dėmesį, kad gerokai nureitinguotas aplinkos ministras K.Trečiokas – jis sąraše yra 14-tas. Gal „zadanijos“ istorija atsiliepia ir šios partijos viduje“, – svarsto M.Jastramskis.

Liberalų sąjūdis (LS)

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Pirmas dvidešimtukas: Eugenijus Gentvilas, Virgilijus Alekna, Vitalijus Gailius, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Arūnas Gelūnas, Simonas Gentvilas, Gintaras Steponavičius, Žydrūnas Savickas, Kęstutis Glaveckas, Dalia Kuodytė, Andrius Mazuronis, Simonas Kairys, Lukas Pakeltis, Andrius Bagdonas, Remigijus Osauskas, Marijus Kaukėnas, Apolinaras Nicius, Julija Mackevič, Aušrinė Armonaitė, Romas Sadauskas.

Pasak M.Jastramskio, tai, kad sąraše nėra Eligijaus Masiulio, yra didžiulis praradimas ir E.Gentvilas esą niekaip to nekompensuos.

„Liberalų dinozauro E.Gentvilo antrojo ešelono ir kelių naujokų sąrašas, – LS sąrašą apibūdina VDU profesorius A.Krupavičius. – Šiame sąraše yra pakankamai daug žmonių, kurie neturi didesnės politinės patirties. Taip pat yra naujokių su garsiomis pavardėmis – V.Alekna, Ž.Savickas, bet jų politinės kompetencijos ir kvalifikacijos visiškai neaiškios. Šis sąrašas yra katė maiše, jis – ne šiems rinkimams, nes pritrūks žinomumo, kvalifikacijos, kompetencijos. Liberalų ir „MG Baltic“ skandalas tikrai kiš koją.“

Pasak politologo M.Jastramskio, tai, kad sąraše nėra Eligijaus Masiulio, kuris buvo vienas populiariausių politikų, kai dar nebuvo skandalingų žinių apie šį politiką, yra didžiulis praradimas ir E.Gentvilas esą niekaip to nekompensuos.

„Apskritai LS sąrašas yra „sudurstytas“, suprantant, kad kažkokiais būdais reikia reformuoti įvaizdį visuomenėje, ir V.Aleknos aukšta vieta sąraše labai gerai tai reprezentuoja. E.Gentvilas, nepaisant to, kad yra vienas labiausiai patyrusių politikų, niekada nebuvo tas, kuris pritrauktų platesnes mases ir galėtų tempti LS sąrašą. LS, jam būnant pirmoje sąrašo vietoje, rinkimų nelaimėdavo ir ši partija negaudavo daug mandatų. Nemanau, kad šiuo atveju bus kitaip“, – prognozuoja M.Jastramskis.

Darbo partija (DP)

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Daukšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Daukšys

Pirmas dvidešimtukas: Kęstutis Daukšys, Artūras Paulauskas, Vytautas Gapšys, Virginija Baltraitienė, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Valentinas Bukauskas, Loreta Graužinienė, Vydas Gedvilas, Gediminas Vagnorius, Giedrius Mozūraitis, Valdas Skarbalius, Darius Ulickas, Viktoras Fiodorovas, Jonas Pinskus, Dangutė Mikutienė, Raimundas Markauskas, Sergejus Dmitrijevas, Vilija Filipovičienė, Vidmantas Žiemelis, Paulius Kalina.

Politologas A.Krupavičius sąraše pasigenda Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio, kuris pasirinko toliau dirbti EP.

Politologas M.Jastramskis įžvelgia tam tikrų DP ir TT paralelių.

„Jo nedalyvavimas Seimo rinkimuose yra minusas. Sąraše yra šiek tiek politikos naujokų, bet nedaug. Matyt, sąrašas buvo sudaromas atsižvelgiant į tai, kurie politikai visuomenėje vertinami ne itin kritiškai, galbūt išskyrus V.Gapšį, kuris sąraše yra trečias ir turi problemų su teisėsauga. Moterų sąraše tarsi pakankamai, kaip ir pas konservatorius, – 5. Bet nemažai jų yra antrame dešimtuke, taigi jų įtaka yra mažesnė nei TS-LKD. Apskritai sąrašas, matyt, sudarytas atsižvelgiant į tai, kurie politikai turi patirties ir kompetencijos“, – LRT.lt kalbėjo A.Krupavičius.

Savo ruožtu politologas M.Jastramskis įžvelgia tam tikrų DP ir TT paralelių.

„Šių partijų sąrašų lyderiai yra tie žmonės, kurie praėjusiuose Seimo rinkimuose sąrašuose buvo dešimti – R.Žemaitaitis ir K.Daukšys. Prieš ketverius metus buvai dešimtas ir tapai lyderiu? Kartais žmonės pasinaudoja tam tikra situacija ir „šauna“ į viršų – taip bandė daryti Antanas Guoga, 2009-aisiais – Algirdas Butkevičius, o šiuo atveju populistinių partijų politikai tapo lyderiais, nes daugiau nieko nebuvo. Tiek R.Žemaitaitis, tiek K.Daukšys yra lyderiai iš bėdos. Tai rodo, kad šių partijų sąrašų perspektyvos gerokai prastesnės nei praėjusiuose rinkimuose“, – teigia M.Jastramskis.

TSPMI dėstytojas pastebi, kad „darbiečiai“, formuodami sąrašą, mėgsta įdėti vieną kitą jauno žmogaus pavardę. „Manau, tai yra įvaizdžio dalykas. Penkta sąraše yra Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Žinoma, ji aktyvi, buvusi JOD pirmininkė, tačiau, manau, tai tiesiog rinkodaros sprendimas“, – pridūrė M.Jastramskis.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė „darbiečių“ sąraše – septinta. Pasak M.Jastramskio, ši politikė turėtų būti patenkinta tokia pozicija, nes jai tai suteikia nemažus šansus patekti į Seimą. „Viešojoje erdvėje buvo nemažai jos klaidų, o jos populiarumas yra labai mažas“, – sakė M.Jastramskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius