Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 28 /17:40

J.Milius: „Jei kuris nors iš 1700 pavaldinių pasakytų, kad liepiau klastoti dokumentus, iškart atsisakau įgaliojimų“

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius interviu 15min teigė, kad su Seimo nariu Petru Gražuliu jis susiskambina dažnai, tačiau jokio spaudimo Seimo narys jam esą niekada nedarė. J.Milius neatskleidžia, kokių bėdų su VMVT turi su P.Gražuliu siejama bendrovė „Judex“, kurios vadovus pareigūnai įtaria bandžius papirkti tarnybos darbuotojus ar juos paveikti. Jis kategoriškai atmeta įtarimus klastojus dokumentus ir teigia esąs įsitikinęs, kad to nedarė ir jo pavaldiniai.
Jonas Milius
Jonas Milius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Situaciją dėl jo darbo vietoje atliktos kratos J.Milius ketvirtadienį pavadino labai apmaudžia, ir teigė, kad nėra nė vieno verslininko, kuris jam „kažką siūlė ar davė“.

„Su „Judex“ įmone daug bendravome, įmonės atstovai pas mane daug kartų lankėsi, ir ypač dėl eksporto reikalų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J.Milius.

Po jo apklausos STT Vilniaus valdyboje tarnyba pranešė, kad J.Miliui pateikti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius

„Tai yra mano darbas, aš pagal savo nuostatus – naujų rinkų paieška, pagalba įmonėms – yra mano kasdienis darbas. Mano kasdieniame darbe tokių susitikimų yra labai daug“, – teigė tarnybos vadovas.

Jis pripažino, kad P.Gražulis yra jam skambinęs ne kartą.

– Ko P.Gražulis jūsų prašė skambindamas jums? – 15min pasiteiravo J.Miliaus.

– Na, įvairiai prašė, žinote, atvirai šnekant, pasirašiau raštą, kad negaliu kalbėti, paskui vėl turėsiu problemų. Negalvojau, kad gyvenime, kaip sakoma, terbos, lazdos nei kitų dalykų... Matot, ir man teko. Pasirašiau, kad negaliu komentuoti.

– Sakykite, kokių problemų turėjo bendrovė „Judex“ su jūsų vadovaujama tarnyba?

– Turiu kasdien 200 telefonų skambučių, visi tų problemų turi, tame tarpe ir „Judex“, aš dabar negalėčiau išvardinti. Vienas iš klausimų buvo dėl eksporto reikalų. Aš šiemet iš lėktuvų neišlipau, 170 valstybių atidarėme dėl eksporto reikalų. Nežinau, kuriai įmonei nesu padėjęs, tų dalykų kas prašė neparėmęs, kaip sakoma.

– Galbūt „Judex“ buvo rasta kokių nors pažeidimų?

– Pažeidimų mes randame, kaip skaitėte, Palangoje 80 ar 50 proc. kavinių. Manęs yra prašę ir pakonsultuoti. Suprantate, kiekviena įmonė, pavyzdžiui, tame tarpe ir „Judex“, kuri nori eksportuoti į Japoniją, į Rusiją, į kitur, yra tam tikri reikalavimai. Kartais tos kompetencijos pritrūksta mūsų teritorinėms tarnyboms. Tai mes esame sudarę grupę, kuri važiuoja, pavyzdžiui, į pienines, naujas įmones, tas pačias koldūnų įmones, pakonsultuoja, ką jie turi padaryti, kad atvažiavę ekspertai iš tos valstybės nerastų kažkokių trūkumų.

Mano darbo baras labai platus, negaliu pasakyti, ką „Judex“ pažeidęs.

Mano darbo baras labai platus, negaliu pasakyti, ką „Judex“ pažeidę. Žinau, kad kai su Rusija prekiavo, buvo priekaištų iš Rusijos, bet iš jų aš gaudavau kiekvieną dieną tai dėl tos, tai dėl kitos įmonės. Net praėjusią savaitę man rodos, buvau gavęs skambutį.

– Iš ko?

– P.Gražulio, bet negaliu komentuoti, kadangi suprantat...

– Bet pasakote A, gal galite pasakyti ir B?

– Na, negaliu. Paskui mane uždarys, klausykit. Aš jau šiandien sakiau – man labai apmaudu, mūsų įstaiga tikrai turinti autoritetą, ypač tarptautiniu mastu...

– Ar „Judex“ problemos susijusios su Rusija, jūs tai bandote pasakyti?

– Ne, aš negaliu pasakyti, kad vien su Rusija. Aš sakau – daug įmonių turėjo su Rusija. Žinot, čia seni dalykai, aš nelabai prisimenu, aš 200 skambučių per dieną turiu. Taip pakomentuoti tiksliai man labai sudėtinga.

– Bet kiek suprantu iš jūsų, P.Gražulis jums tikrai dėl „Judex“ skambino.

– Na, kodėl jūs mane taip provokuojate, kadangi aš negaliu kalbėti. Spaudimų kažkokių jis man nėra daręs gyvenime. O pokalbių, tai, aišku, buvę nemažai su juo.

– Apie ką kalbėjote?

– Apie Dzūkiją, pavyzdžiui. Apie verslą.

– Ar jūs draugai?

– Kaip draugai... Abu iš Dzūkijos esame. Bet nebendravome, susipažinome tik kai Seime jis pradėjo dirbti, nepažinojau anksčiau. Apie eksportą esame kalbėję, daug kalbėję, kaip tos rinkos, kai rusai uždarė, ką jūs čia darote... Šiandien turėjau penkių Seimo narių skambučius. Seimo nariams negaliu nepakelti telefono.

– O ko kiti Seimo nariai iš jūsų norėjo?

– Įvairiai. Pavyzdžiui, dėl įstatymų. Aiškinasi, kodėl tokį įsakymą pasirašėme, įvairiai būna, dėl kiaulių maro ypač. Mano sritis labai labai plati, aš nežinau, už ką nesu atsakingas.

Man taip jau nėra malonu praeiti savo įstaigą, suprantat.

Man tai didelis smūgis. Dėl savęs neišgyvenu, bet dėl savo įstaigos autoriteto. Čia tokia labai dėmė ant įstaigos mesta. Įsivaizduokit, aš deklaruoju pavaldiniams skaidrumą, o dėl paties kažkokios kyla dėmės. Man taip jau nėra malonu praeiti savo įstaigą, suprantat.

– Bet kaltinimai rimti – dokumentų klastojimas, juk negalima sakyti, kad rūpinotės eksportu ir štai kuo baigėsi?

– Kaltinti galima daug kuo. Aš netikiu, kad šis dalykas pasitvirtins, kadangi mūsų tarnyboje ką deklaravau visą laiką – Antikorupcinės komisijos darbą.

Ir mes sudarę nepriklausomų ekspertų komisiją, kuri rajonų vadovus tikrina nuolat, kad jie nepažeistų įstatymų. Nelabai tikiu, kad mūsų žmonės tuo rizikuos, kadangi mes apie 200 tarnybinių tyrimų per metus įvykdome, net dėl mažiausio prasižengimo.

– Apie kokio dokumento klastojimą kalba STT? Galbūt tai koks nors patikrinimo aktas?

– Mano dokumentų paėmė šiandien, kas susiję su tomis įmonėmis – visą krūvą dokumentų, kurie mano pasirašyti ir ne mano – pavaduotojų. Aš ne visada būnu, aš pusę darbo laiko užsienyje būnu. Įvairių tų dokumentų yra pasirašyta. Aš 500 į dieną pasirašau dokumentų. Jeigu turiu visų savo pavaldinių vizas, aš juos pasirašau. Bet aš netikiu, kad mano pavaldiniai kažką būtų klastoję.

– Ar nebuvo iš jūsų nurodymo klastoti dokumentus?

– Aš turiu daug pavaldinių ir visi nėra patenkinti manimi, kadangi ir papeikimų esu nemažai parašęs. Jeigu kažkas iš 1700 pavaldinių pasakytų, kuriam liepiau klastoti dokumentą, tada aš iškart atsisakau savo įgaliojimų.

– Galbūt buvo toks atvejis, kad kažkoks pavaldinys suklastojo dokumentą, o jūs, kaip įstaigos vadovas, jį pasirašėte?

– Netikiu, kad taip galėjo būti, aš pasitikiu savo kolektyvu, atvirai šnekant. Mūsų vedėjai visi iki 35 metų, tikrai skaidrūs žmonės. Mes apie skaidrią savo veiklą kiekvieną kartą kalbame ir deklaruojame. Suprantate, aš tikrai netikiu, kad man kažkas atnešė kažkokį dokumentą pasirašyti.

– Jūs labai linksmas. Neatrodote išgąsdintas STT agentų vizito.

– Na, kaip, argi čia yra malonumas? Man ir tyrėjai sakė, kad labai gerai atrodau.

– Kokia dabar laukia procedūra, ar jau davėte parodymus?

– Dar man jie pasakys, kadangi jie viską pasiėmė, ir paskambins. Parodymus dar duosiu. Man neleido viešinti nei pavardžių, nei įmonių pavadinimų, kokiu klausimu ir taip toliau.

– Tiek įmonė, tiek P.Gražulio pavardė jau skamba viešumoje.

– Gal jie ne su manimi susiję visai? Sakau, aš tų skambučių turiu kasdien apie 200. Ir įmonių vadovai atvažiuoja, ir pavaldiniai, direktoriai, kartais iškeikiamas esu, kodėl ne taip greitai. Mes esame pagal įstatymus veikianti įstaiga ir negalime trukdyti verslui. Pirmoji įstaiga Lietuvoje, kad nebūtų piktnaudžiavimų tarp inspektorių – esame išleidę klausimynus.

P.Gražulis: „Gal kokį 100 kartų skambinęs esu“

Labai geras žmogus. Ir dabar bandau jam paskambinti, bet jo telefonas užimtas. Man įdomu, – pareiškė P.Gražulis.

P.Gražulis neneigia skambinęs J.Miliui, tačiau tame nematąs nieko blogo. Esą jie ir apie atostogas pasikalba, ir apie įvairių visos Lietuvos įmonių reikalus.

„Labai geras žmogus. Ir dabar bandau jam paskambinti, bet jo telefonas užimtas. Man įdomu“, – pareiškė Kijeve šiuo metu esantis parlamentaras.

Anot Seimo nario, kalbasi jie dažnai – „ir su reikalu, ir be reikalo“. Tačiau paprašytas patikslinti, ar tie „reikalai“ susiję su įmone „Judex“, P.Gražulis pokalbio detalių nebuvo linkęs atskleisti: „Būna daug kas, ir įmonės kreipiasi kokiu nors klausimu, pasikonsultuoti ar panašiai. Esu turbūt skambinęs ir dėl „Judex“, ir dėl kitų, dėl daugelio, nežinau, gal kokį 100 kartų skambinęs esu.“

Parlamentaro teigimu, į jį kreipiasi verslininkai, pareigūnai, Seimo darbuotojai, kuriems reikia patarimo, pagalbos ar konsultacijos, į priėmimus kas kartą ateina 7-10 žmonių.

„Žmonės juk ne šiaip sau ateina, tai socialiniais, tai žemėtvarkiniais, tai veterinariniais tarnybos, tai aplinkosauginiais klausimais. O jėzau... ir ne tik žmonės, ir pareigūnai, ir visi. Tai pagal STT dabar jau paskambinti niekam negalima, turėsiu gauti leidimą, kad galėčiau kalbėti su pareigūnais? Kalbėjau ir kalbėsiu“, – emocijas liejo P.Gražulis.

Bendrovė bandė papirkti specialistus

Generalinė prokuratūra patvirtino, kad atlikdami tyrimą dėl prekybos poveikiu, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas Seimo nario Petro Gražulio ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus J.Miliaus darbo vietose.

Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose. BNS teigimu, šios įmonės komercijos direktorė Patricija Pochomovaitė yra Seimo nario P.Gražulio sekretorė padėjėja.

VIDEO: Generalinė prokuratūra apie atliktas kratas: kol kas įtariamųjų skaičiaus atskleisti negalime

Teisėsauga ketvirtadienį pranešė įtarianti, kad maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

VIDEO: J.Milius po apklausos STT: „Labai apmaudu, bet toks gyvenimas“
VIDEO: VMVT atstovė apie STT vizitą: „Pareigūnai užtruko apie porą valandų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius