Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14

J.Olekas: trejų–ketverių metų laikotarpyje Lietuva turėtų įsigyti kovinių sraigtasparnių

Krašto apsaugos ministras sako, kad po trejų–ketverių metų Lietuva turėtų įsigyti ir naujus kovinius sraigtasparnius. Ekspertai sako, kad būtent jų labiausiai trūksta pasaulyje giriamoms Lietuvos specialiosioms pajėgoms. Amerikiečių karininkų nuomone, specialiųjų operacijų kariams tektų kone didžiausias vaidmuo šalies gynyboje, ypač kalbant apie hibridines grėsmes. Tiesa, jie ragina lopyti ir oro gynybos skyles.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos specialiųjų pajėgų kariai jau baigė misijas Irake ir Afganistane, tad dabar tarptautines operacijas bandoma kompensuoti pratybomis. Nors, pačių karių teigimu, didžiausia patirtis – būtent kovinėse operacijose. Ekspertų teigimu, paruošti specialiųjų pajėgų karį gali užtrukti dešimtmetį ir jie svarbiausi šalies gynybai.

„Jie treniruojami visiems karo atvejams: nuo kovos su sukilėliais iki to, kai jie imasi sukilėlių vaidmens, jei kažkas įsiveržia į jų šalį. Jie visiškai pasirengę dirbti priešo teritorijoje, jie gali rengti sabotažus, vykdyti ardomąją veiklą“, – vardija „Global SOF Foundation“ prezidentas Stu Bradinas.

Buvęs Amerikos specialiųjų pajėgų grupės karininkas, Vilniuje pirmą kartą surengęs specialiųjų operacijų pajėgų konferenciją, pripažįsta, kad Lietuvos kariai turi moderniausią ginkluotę. Tačiau jis mato ir didelį trūkumą – jie neturi modernių kovinių sraigtasparnių.

Pratybose su sąjungininkais kariai naudoja amerikiečių orlaivius. Lietuvos kariuomenė turi tik kelis kovinius Mi-8, kurių tarnavimo laikas jau baigiasi. O artimiausiais metais didžiąją dalį didėjančio gynybos biudžeto suvalgys naujų „Boxer“, haubicų pirkimas. Tad baiminamasi, kad mažesnis dėmesys bus skiriamas specialiosioms pajėgoms.

„Vykdome tokią analizę, žiūrime, ką naudoja kitos šalys, kokie yra techniniai duomenys tų sraigtasparnių, kokios yra kainos. Reikia sulaukti biudžetų patvirtinimų. Aš manau, kad trijų–ketverių metų laikotarpyje sraigtasparniai nauji turėtų atsirasti“, – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Prieš porą metų kariuomenė nusipirko tris prancūziškus sraigtasparnius, tačiau pagal sutartį į juos negalima montuoti jokios ginkluotės. Pasak ekspertų, Lietuvai reikėtų kuo greičiau užlopyti ir oro gynybos skylę. Kariuomenė jau turi trumpojo nuotolio priešraketines sistemas, su norvegais deramasi dėl vidutinio nuotolio sistemų. Taip pat tikimasi, kad amerikiečiai Baltijos šalyse dislokuos ir ilgojo nuotolio „Patriot“ oro gynybos sistemas.

„Negalite leisti laisvai skraidyti virš jūsų, nes taip ilgai neišsilaikytumėte kovoje. Jums reikia stiprios oro gynybos, kibernetinio saugumo, kad galėtume greitai reaguoti į kibernetines grėsmes. Reikia žvalgybos priemonių. Taip pat turėti savus „mažus žalius žmogeliukus“, kurie gaudytų priešo „žalius žmogeliukus“, – aiškina S.Bradinas.

Būtent netradicinis, o hibridinis karas kelia didžiausią galvos skausmą ir amerikiečiams.

„Viena svarbiausių sričių, ir tai ne tik Baltijos šalims, bet ir Jungtinėms Valstijoms, yra grėsmės, kylančios kibernetiniam saugumui, nekinetinė veikla. Ar tai būtų kibernetinės, ar informacinės operacijos, ar kažkokios kitos naujausios sritys, man tai yra didžiausias rūpestis. Ir tik specialiųjų operacijų pajėgos gali būti lyderėmis kovojant su tokia veikla, nes jos mažos, greitai prisitaikančios“, – teigia JAV Specialiųjų operacijų vadavietės vado pavaduotojas Josephas Ostermanas.

Generolo teigimu, būtent dėl to specialiųjų operacijų kariai vaidina ne mažesnį vaidmenį nei tankai. O stiprinant sausumos pajėgas nuošalyje negali likti ir specialiosios pajėgos bei žvalgyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius