Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 23

Jachta „Lietuva“ kelia bures į regatą

Jachta „Lietuva“ jau septintąjį kartą iš eilės atstovaus Lietuvai didžiųjų burlaivių regatoje „The Tall Ships Races“. Šiais metais jaunieji buriuotojai pasiryžę dalyvauti net dviejose regatose ir nuplaukti virš 5000 jūrmylių.
Jachta ruošiasi sudalyvauti dviejose regatose.
Jachta ruošiasi sudalyvauti dviejose varžybose. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Kaip ir kiekvienais metais regatą priims keturi uostai: Antverpenas (Belgija), Orhusas (Danija), Kristiansandas (Norvegija) ir Hartlepulas (Didžioji Britanija).  Tokiu pačiu maršrutu „Lietuvai“ jau teko plaukti 2004 metais, kai pirmasis varžybų etapas vyko Šiaurės jūroje. „Nors tokiu maršrutu jau esam plaukę, tačiau Šiaurės jūra pavojinga savo nenuspėjamomis srovėmis, plaukimą apsunkina potvyniai ir atoslūgiai“, - kalbėjo Osvaldas Kudzevičius.

Iš Antverpeno burlaiviai ir jachtos startuos liepos 13 dieną. Planuojama, jog pirmasis etapas truks apie savaitę. Iš Danijos burlaiviai plauks iki nedidelio Norvegijos uosto Kristiansando. Čia prasidės antrasis varžybų etapas iki pat Anglijos.

Viešės Amsterdame
Daugiametis jachtos „Lietuva“ darbas buvo vienu iš svarbiausių argumentų, kodėl Klaipėda pernai tapo vienu iš „The Tall Ships Races Baltic 2009“ uostų.
Po šių varžybų, „Lietuvos“ įgula ketina pasinaudoti galimybe sudalyvauti dar vienose varžybose – „North Sea Tall Ships Races“. Pasak O. Kudzevičiaus, tai ne tik įspūdingas renginys, bet ir įdomios sportinės varžybos. Laivai turės „paimti“ įsivaizduojamus punktus jūroje. „Šiose varžybose reikia ne tik greito laivo, bet ir geros strategijos“, - pastebėjo buriuotojas. Šios varžybos finišuoja Amsterdame kur vyks  „Sail Amsterdam“ festivalis. Tai vienas iš didžiausių jūrinių renginių, vykstančių kartą per penkis metus. Planuojama, jos jame dalyvaus per 400 burinių laivų. O. Kudzevičiaus džiaugėsi, jog šiame renginyje prie „Lietuvos“ prisijungs ir kiti lietuvių laivai: Klaipėdos aukštosios jūreivystės mokyklos jachta „Litas“, Burinė jachta „Diana“.

Buriuos jaunimas

Šiais metais „Lietuva“ nuplauks virš 5000 jūrmylių. Visuose varžybų etapuose plauks jachtos kapitonas O. Kudzevičius. „Lietuvos“ įgulą sudarys jaunimas iš įvairių šalies miestų. Daugeliui jų tai bus pirmoji pažintis su buriavimu ir regatomis.  25 įgulos nariai keis vieni kitus įvairiuose Europos uostuose.  

Jachtos „Lietuva“ įgulai „The Tall Ships Races“ regatos ypatingai svarbios. Pirmą kartą „Lietuva“ šioje regatoje dalyvavo 1992 m., kuomet buriuotojai išdidžiai nešė jaunos valstybės vėliavą per visą Atlanto vandenyną. Amerikos atradimo 500-osioms metinėms skirtoje burlaivių regatoje „Kolumbus 92“ „Lietuva“ dalyvavo svečio teisėmis.

Kaip lygiateisė narė lietuvių jachta didžiųjų burlaivių regatoje vėl pasirodė 2004 m. Nuo to laiko, „Lietuvos“ įgula nepraleidžia nė vienų Tarptautinės buriavimo mokymo organizacijos rengiamų varžybų.

J.Andriejauskaitės nuotr./Laukiama kol pakils tiltas.
J.Andriejauskaitės nuotr./Jachta „Lietuva“.

Ilgą laiką jachta „Lietuva“ vienintelė atstovavo mūsų šalį. Dalyvavimas regatoje yra viena iš sąlygų pasirenkant varžybas priimančius miestus, todėl daugiametis „Lietuvos“ darbas buvo vienu iš svarbiausių argumentų, kodėl Klaipėda praeitais metais tapo vienu iš „The Tall Ships Races Baltic 2009“ uostų. Kitąmet Klaipėda vėl sulauks burlaivių, kuomet kaip tikimasi, taps „The Culture Tall Ships Regatta“ uostu. „Šiais metais vėl kviesime visus buriuotojus 2011 m. rugpjūtį aplankyti patį gražiausią uostamiestį“, - tvirtino O.Kudzevičius.

Norintys palinkėti gero vėjo, jachtą „Lietuvą“ galės išlydėti šeštadienį, 11 val. Kruizinių laivų terminale.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius