-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 28

Jachtos „Lietuvos“ išlikimui reikalinga parama

Artėjant jachtos „Lietuva“ grįžimo iš kelionės aplink pasaulį dvidešimtmečiui šio žygio kapitonas Steponas Kudzevičius pirmą kartą kreipėsi į Klaipėdos miesto tarybą, prašydamas nepamiršti istorinio laivo ir paremti jo išlaikymą.
Jachta „Lietuva“.
Jachta „Lietuva“. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Gegužės 12 dieną minima ypatinga proga. Jau dvidešimt metų prabėgo, kai jachta „Lietuva“ grįžo po pirmojo lietuvių plaukimo aplink pasaulį.

Jachta buvo svarbių politinių, kultūrinių įvykių liudininkė ir dalyvė. 1989 m. ji nešė trispalvę trijų jachtų žygyje per Atlantą, pirmoji lietuvių jachta apiplaukusi pasaulį. 

Jachta yra daugkartinė Lietuvos kreiserinių jachtų, bei užsienio regatų dalyvė ir prizininkė. Iki šiol ji aktyviai dalyvauja varžybose. Aštuntus metus iš eilės „Lietuva“ plaukia didžiųjų burlaivių regatoje „The Tall Ships Races“. Jachtos įgula ir dabartinis jos dabartinis kapitonas Osvaldas Kudzevičius daug įdėjo pastangų, kad regata užsuktų ir į Klaipėdą. 

Šiuo metu jachta „Lietuva“ puikiai tarnauja buriavimo populiarinimui tarp jaunimo. Ant laivo užaugo jau trys kartos jaunuolių, pabuvojo vos ne visi geriausi Lietuvos buriuotojai. Jachta „Lietuva“ – tai galimybė jaunuoliams susipažinti su buriavimu, patirti šio sporto malonumą. Kiekvieną pavasarį prie įgulos prisijungia po 15–20 naujų narių. Jaunimas atvažiuoja ne tik iš Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos. Nors šis laivas jau tikrai nebe naujas – 1976 metų statybos, klubo nariai deda visas pastangas, kad ji dar plauktų ir dalyvautų įvairiose regatose.

Mokomoji jachta priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei, o ją iki šiol administravo jaunimo sporto klubas „Ostmarina“. Šiuo metu laivo panaudos sutartis dar nepratęsta, todėl S. Kudzevičius kreipimesi į miesto tarybą prašė pratęsti laivo panaudos sutartį ir kasmet skirti 50 tūkst. lt. tikslinę paramą laivo techninei būklei palaikyti. Per 36 navigacinius sezonus jachta nusidėvėjo, laivo denis – apverktinos būklės ir kelia pavojų net saugumui. Todėl S. Kudzevičius prašė atrasti laiko ir galimybę artimiausiu laiku kreiptis į vyriausybę dėl 300 tūkst. litų paramos denio remontui ir įrangai atnaujinti. Jis priminė, jog ne tik miesto gatvės ar skulptūros reprezentuoja mūsų miestą.

Išklausiusi pranešimą, Klaipėdos miesto taryba buvo nusiteikusi palankiai, tačiau konkretaus atsakymo dar nedavė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius