Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 05

JAV ekonomikos vadovai: A.Kubiliaus taupymo politika – teisinga

Lietuvos Vyriausybės biudžeto deficito mažinimo priemonės buvo būtinos ir davė gerų rezultatų – toks vertinimas skambėjo per premjero Andriaus Kubiliaus pokalbius Vašingtone su Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomikos ir finansų vadovais.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ketvirtadienį Federalinio rezervo banko (FED) būstinėje ministras pirmininkas susitiko su šio banko vadovu Benu Bernanke. Vėliau Baltuosiuose rūmuose jį priėmė įtakingas prezidento Baracko Obamos patarėjas Lawrence‘as Summersas, Nacionalinės ūkio tarybos prie prezidento direktorius. Dar vėliau Finansų ministerijoje A.Kubilių priėmė JAV iždo sekretorius Timothy F.Geitneris. Susitikimuose dalyvavo finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir premjerą lydinti Lietuvos delegacija, teigiama MPT pranešime spaudai.

FED vadovas Benas Bernanke ir A.Kubilius aptarė pasaulinės ekonomikos būklę ir pasidalijo mintimis apie krizės įveikimo strategiją. B.Bernanke teigiamai vertino griežto taupymo priemones, kurias naudodama Lietuvos Vyriausybė suvaldė krizę ir dabar gali tikėtis ūkio augimo. Kartu jis apgailestavo, kad ne visos Europos Sąjungos valstybės laikosi tokios pat nuoseklios biudžeto politikos, todėl prognozavo, kad visos Europos Sąjungos ūkio atsigavimas vėluos, palyginti su Azijos ir JAV. Pasak B.Bernanke, pasaulio ūkis atsigaus „skirtingu greičiu“. Jo nuomone, didžiausias iššūkis JAV ekonomikai – nedarbas, kuris išlieka aukštas, nors kai kurie pagrindiniai ūkio rodikliai jau rodo atsigavimą.

Kalbėdamas su Lietuvos premjeru prezidento B.Obamos patarėjas L.Summersas taip pat prognozavo, kad pasaulio ūkio atsigavimas bus nevienalytis. Jo nuomone, Europos Sąjungos ūkio kreivė bus formos „L“, JAV – „U“, o Azijos ūkis atsigaus greičiausiai ir atrodys kaip raidė „V“.

Įtakingu laikomas JAV iždo sekretorius (finansų ministras) Timothy F.Geitneris negailėjo pagyrų griežtai biudžeto deficito mažinimo politikai, kurią vykdo A.Kubiliaus vadovaujama dešiniųjų Vyriausybė. JAV ministras pasidžiaugė, kad jo šaliai pasisekė, jog nereikėjo laikytis panašios politikos, mat JAV doleris yra rezervinė viso pasaulio valiuta. Kartu T.F.Geitneris pabrėžė, kad Lietuva ir kitos Baltijos valstybės neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik griežtos taupymo politikos kursas.

„Toks žingsnis Lietuvos Vyriausybei buvo sunkus, bet tai buvo drąsus, atsakingas ir teisingas žingsnis. Žaviuosi tuo, ką jūsų Vyriausybė nuveikė praeitais metais“, – premjerui A. Kubiliui sakė JAV iždo sekretorius. Jis pažymėjo, kad kai kurioms kitoms ES valstybėms trūksta ryžto imtis griežtos fiskalinės politikos, todėl ES ūkis, kitaip nuo Baltijos valstybių, atsigaus vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius