Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

JAV „papiktnaudžiaudavo“, sako prezidentės patarėjas D.Semaška, D.Grybauskaitė kalba apie savarankišką Lietuvos užsienio politiką (papildyta 15.30 val.)

Jungtinės Amerikos Valstijos anksčiau kartais papiktnaudžiaudavo Lietuvos „nesąlyginiu sutikimu visais klausimais“, antradienį sakė Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aiškindamas prezidentės neseniai išsakytą pritarimą pastabai, kad Lietuva buvo JAV politikos įkaitė, vyriausiasis patarėjas užsienio politikai Darius Semaška priminė galimų CŽV kalėjimų istoriją.

„Tiesiog užsimenama apie reiškinį, kurį galima pastebėti tarp dviejų labai gerų draugų, kai vienas iš jų kartais, matydamas kito nesąlyginį sutikimą visais klausimais, ima ir papiktnaudžiauja. Tiesiog tokiose situacijose reikia mokėti pasakyti „ne“. Aš turiu omeny, pavyzdžiui, CŽV kalėjimų istoriją“, – interviu Žinių radijui sakė D.Semaška.

Patarėjas taip pat pabrėžė, kad daug prieštaringų vertinimų sulaukusiame interviu TV3 televizijai D.Grybauskaitė nurodė, jog JAV yra pagrindinė Lietuvos partnerė užtikrinant šalies saugumą.

Minėtame interviu „Savaitės komentarams“ prezidentė, paklausta, ar Lietuva anksčiau buvo JAV politikos įkaitė, atsakė teigiamai.

„Jungtinės Valstijos išlieka mums svarbiausia strateginė partnerė būtent saugumo srityje ir NATO rėmuose, bet Lietuva nebus nei Jungtinių Valstijų, nei Rusijos užsienio politikos vykdytoja“, – teigė prezidentė.  

Papildyta 15.30 val. Pati prezidentė antradienį nekartojo patarėjo žodžių. Paklausta, kaip vertina D.Semaškos pareiškimą, D.Grybauskaitė pabrėžė, jog dabar stengiamasi vykdyti kiek įmanoma savarankiškensę Lietuvos užsienio politiką. Ji taip pat džiaugėsi, kad Lietuva tapo „pilnateise, o ne fiktyvia NATO nare“.

 „Aš norėčiau tik pasakyti, kad dabar realiai realizuojame tai, ką visada norėjau pasakyti kad turime gerbti save, kad turime turėti savo kiek įmanoma labiau savarankišką užsienio politiką ir kaip tik šitos pratybos rodo, kad po to, kai pasakėme savo partneriams, kad norime realios narystės NATO, ji atsiranda, nes esame išgirsti. Atrodo, kad anksčiau tokių norų ir prašymų arba reikalavimų nebuvo. Prieš metus pasakiau, kad nėra realių gynybos planų, dabar jie atsiranda. Šitos pratybos kaip tik to įrodymas. Džiaugiuosi, kad Lietuva gali tapti tikra pilnateise NATO nare, o ne tik fiktyvia“,  –  Klaipėdoje kalbėjo prezidentė, kur lankėsi tarptautinės specialiųjų operacijų pajėgų pratybose „Šakalo akmuo 2010“.

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius