Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 09

JAV pareigūnė: Rusijos sąlyga išgabenti branduolinius ginklus iš Europos – netinkama

Vilniuje viešinti aukšto rango JAV pareigūnė teigia, kad Rusijos keliama sąlyga prieš pradedant derybas dėl taktinės branduolinės ginkluotės išgabenti branduolinius ginklus iš Europos nėra tinkama.
Rose Gottemoeller
Rose Gottemoeller / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokią poziciją JAV valstybės sekretorės pavaduotoja ginklų kontrolei ir priežiūrai Rose Gottemoeller išsakė trečiadienį po paskaitos Vilniaus universitete atsakinėdama į studentų ir žurnalistų klausimus.

„Rusų pozicija yra labai pastovi. Ši sąlyga yra nuo seno, kad prieš imant svarstyti apie tokios derybas, visi NATO branduoliniai ginklai turi būti perkelti į JAV. Kaip JAV derybininkė, aš manau, kad tai nėra labai protinga, bet tikrai labai pastovi sovietų ir rusų sąlyga, kuri laikosi daug metų“, – teigė R.Gottemoeler.

Anot pareigūnės, JAV prezidentas yra išsakęs poziciją, jog po naujosios „START“ sutarties turi būti inicijuotaus naujos derybos, kurių objektas būtų tolesnis abipusio strateginio arsenalo mažinimas, taktiniai branduoliniai ginklai ir sandėliuose esančios atominės kovinės galvutės.

JAV pareigūnė, dalyvavusi derybose su Rusija dėl naujosios „START“ sutarties pabrėžė, jog rengiantis tokioms deryboms su rusais bus siekiama diskutuoti apie saugumo didinimo priemones.
„Orientuosimės (...) į tai, ką galime padaryti dabar, kad atlaisvinti kelią deryboms. Todėl turime labai aktyvią diskusijų su Rusijos Federacija darbotvarkę. (...) Manau, kad yra daug apie ką kalbėti“, – teigė R.Gottemoeler, pažymėjusi, jog JAV ir Rusija disponuoja 90 proc. pasaulio branduolinio arsenalo.
Anot jos svarbios diskusijos šiuo klausimu turi vykti ir NATO.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė antradienį sakė, kad Kaliningrado srityje Rusija yra dislokavusi taktinį branduolinį ginklą, todėl Lietuva skatina didžiąsias šalis derėtis dėl šių ginklų ribojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius