Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 11

Jei VRK neregistruos V.Tomaševskio, Lietuvos lenkai gali boikotuoti prezidento rinkimus – „Rzeczpospolita“

260-tūkstantinė Lietuvos lenkų mažuma gali boikotuoti prezidento rinkimus, rašo Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“.
V.Tomaševskis
V.Tomaševskis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pasak dienraščio, boikotas vyktų, jei Vyriausioji rinkimų komisija(VRK) pretendentu kandidatuoti rinkimuose atsisakytų registruoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką Valdemarą Tomaševskį.

Tapti kandidatu V.Tomaševskiui koją pakišti gali jo turima Lenko korta, taip pat ir kilmė.

Konstitucija numato, kad Seimo narys turi būti „nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“. Tuo metu tarp reikalavimų kandidatui į prezidentus, be kitų papildomų, tarp kurių ir kilmės būdu gauta Lietuvos pilietybė, yra numatyti ir tokie patys reikalavimai kaip ir kandidatui į Seimo narius.

Nuspręsdama registruoti politiką dalyvauti prezidento rinkimuose, VRK prieštarautų savo ankstesniam sprendimui, kai po Seimo rinkimų siūlė prezidentui ir Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Lenko kortos. Ją turi V.Tomaševskis bei kitas LLRA atstovas Michalas Mackevičius.

Seimas po pateikimo yra pritaręs siūlymui kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu. Seimas dėl jo spręs po svarstymo parlamentiniuose komitetuose.

Kai kuriems VRK nariams užkliuvo ir V.Tomaševskio kilmė – esą, nors ir gimęs Lietuvoje, įgijęs jos pilietybę, jis nėra „pilietis pagal kilmę“, nes esą tokie yra tik tie, kurių tėvai ar seneliai turėjo Lietuvos pilietybę nepriklausomybės laikotarpiu 1918-1940 metais.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius