-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 29

Jevgenijus Titovas: „Aš atsisakau nekęsti! Neapykanta nėra rusiškumo požymis“

Rusijos žurnalistas iš Krasnodaro Jevgenijus Titovas mina supratimo takelius į Ukrainą ir Latviją, kuomet Rusija paskubomis stato tiltą į aneksuotą Krymą. Šis žmogus yra vienas iš nedaugelio, kurį tikrai galima vadinti žurnalistu. Jis atvirai kritikuoja savo šalies valdžią. Dėl to jau buvo persekiotas.
Jevgenijus Titovas
Jevgenijus Titovas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kas toks yra Jevgenijus Titovas? Gal jis visai ne žurnalistas? Gal gudriai paslėptas agentas, kuriam konspiracijos sumetimais yra leidžiama kritikuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną? O gal tiesiog sąžiningas žmogus, nesugadintas pinigų?

– Papasakokite, ką veikiate gyvenime?

– Tai ir esu agentas (juokiasi). Jau devynerius metus dirbu žurnalistu Krasnodare. Mano darbovietė yra Maskvoje, tačiau darbas – svarbiausias aktualijas pateikti iš minėto krašto.

Anksčiau pagrindinė šio krašto aktualija buvo olimpinės žaidynės. Dabar – tilto statyba. Rusija aneksavo Krymą ir tiesia į jį tiltą.

– Jūs taip ir pasakėte? Aneksavo? Ką galima pasakyti naujo apie šio tilto statybą?

– Taip. Rusija aneksavo Krymą. Tai yra pripažinta pagal visus tarptautinius įstatymus. Dabar norima kuo skubiau pastatyti tiltą ir taip įrodyti pasauliui, kad Krymas ir tiesų yra Rusija.

Aišku viena, kad tilto statyba patikėta artimam V.Putino draugui milijardieriui Arkadijui Rotenbergui. Niekas Rusijoje negirdėjo apie jokius konkursus. Panašu, kad prezidentas šį kąsnį savo draugui davė kaip kompensaciją dėl vakarų sankcijų sukurtų nuostolių.

– Kai kurie šaltiniai teigia, kad tiltas gali kainuoti per 30 milijardų eurų?

– Visos žinios apie šį tiltą ateina tik per gandus. Jis statomas visiškai slaptai nuo visuomenės ir nesilaikant jokių ekologijos taisyklių. Apie skaidrumą nėra nė kalbos. Tiltas statomas paskubomis. Vargu, ar kokybiškai.

– Bet juk jūs pranešate visuomenei apie tai. Netylite!

– Žmonės Rusijoje iš esmės yra labai paveikti propagandos. O skelbti žinią apie Krymo tiltą nėra taip paprasta. Neseniai mes su ekologais ir keliais švedų žurnalistais vykome prie tilto – pažiūrėti, kaip jis statomas.

Žmonės Rusijoje iš esmės yra labai paveikti propagandos. O skelbti žinią apie Krymo tiltą nėra taip paprasta.

Pirmiausia, mus nuvažiuojant sustabdė pareigūnai dėl kažkokios smulkmenos. Vėliau pradėjo sekti. Kitą dieną pakeičiau automobilį – sėdau į taksi. Tačiau ir šį sustabdė pareigūnai.

Kai grįžau ir ėjau link namų, mane sekė kažkoks žmogus. Mėčiau pėdas, sukausi į man nereikalingus skersgatvius tam, kad suklaidinčiau seklius. Kitą dieną kreipiausi į teisėsaugą.

– Gal kokius įrodymus pateikėte?

– Nufilmavau dviejų automobilių numerius. Po kurio laiko iš teisėsaugos gavau žinią, jog pagal mano pateiktą medžiagą neįmanoma nustatyti, kam priklauso automobiliai.

– Kaip vertinate tokius dalykus?

– Gal tai gąsdinimo taktika – nelįsk, kur tau nepriklauso. O gal norėjo vaizdo medžiagą pagrobti. Tai yra smulkmena, palyginus su tuo, kokį signalą gavau vėliau. Kitą kartą vėl rengiausi ten važiuoti.

Vienas žymiausių Rusijos žurnalistų Arkadijus Babčenka, kuris garsėja antiputiniškumu, gavo trumpąją žinutę – „Titovas žuvo Tibriuke“.

Kaip tik tuo metu vienas žymiausių Rusijos žurnalistų Arkadijus Babčenka, kuris garsėja antiputiniškumu, gavo trumpąją žinutę – „Titovas žuvo Tibriuke“. Taip vadinasi vietovė prie pat tilto. Ženklas? Nežinau, ar berašysiu šia tema. Aš turiu šeimą.

– Kaip žmonės Krasnodare suvokia Ukrainos karą?

– Jie yra visiškai paveikti propagandos. Mano nuomone, jokia olimpiada negali būti pastatyta ant žmonių skausmo – šimtai žmonių neteko savo namų. Olimpiada ėjo kiaurai per žmonių likimus.

Tai šventė, surengta ant žmonių problemų ir ašarų. Niekas to nepastebėjo – imperinis projektas, eilinė imperinė modernizacija. Baisiausia, kad po visko Rusijos visuomenė tik ploja rankomis. Valio! Gražios buvo brangiausios pasaulyje žaidynės!

Tai buvo ne tik ekologinės problemos ir žmonių teisių pažeidimai. Žymus Rusijos ekologas Jevgenijus Vitiška realiai sėdo į kalėjimą, nes domėjosi tuo. Tą dieną, kai jį suėmė, į Krasnodarą turėjo atkeliauti olimpinė ugnis. J.Vitiška planavo duoti interviu keliems užsienio kanalams.

– Dabar domitės Ukrainos problemomis. Ką manote apie šį karą?

– Ukrainoje dar nebuvau, tačiau mano laidose ne kartą kalbėjo žmonės iš Ukrainos. Žinote, žmonės kurie vyko į Ukrainą, turi problemų su teisėsauga.

Galiu pasakyti kad šis karas ne tik supriešino tautas. Tuo pačiu daugybę žmonių ir suartino. Mes pradėjome domėtis Ukraina. Kurį laiką nemažai Rusijos režimui nepalankių žmonių svarstė apie pabėgimą į Ukrainą. Tiesa, dabar jie persigalvoja – nes ir ten bus pasiekti. Belieka traukti į Lietuvą?

Putinas daro kolosalią niekšybę. Jis sukūrė šitą karą. Donbase išvarė žmones iš jų namų, nužudė. Kai apgauti žmonės iš Luhansko atbėgo pas jį – išvarė kaip svetimus. Dviguba niekšybė.

Putinas daro kolosalią niekšybę. Jis sukūrė šitą karą. Donbase išvarė žmones iš jų namų, nužudė. Kai apgauti žmonės iš Luhansko atbėgo pas jį – išvarė kaip svetimus.

– Kodėl Rusijos visuomenė nieko negali padaryti? Pakovoti dėl savo laisvės? Pareikalauti nutraukti karinius veiksmus prieš Ukrainą?

– Rusijoje žmonės visai kitaip reaguoja į žurnalistų klausimus. Stebiu gatvės apklausas Kijevo centre. Žmonės laisvai pasako, ką jie galvoja. Tas pats ir Lietuvoje, Latvijoje.

Rusijoje kažkokiam genetiniam lygmeny užkoduota baimė išsiskirti, pasirodyti. Rusijoje individualumas tarsi yra baudžiamas. Viskas daroma, kad jis nepasireikštų. Mes tuo skiriamės nuo ukrainiečių, kurie, mano manymu, yra tikri europiečiai.

– O ką galite pasakyti apie Lietuvą? Gal jaučiatės nekenčiamas dėl savo tautybės?

– Lietuvoje manęs niekas neliečia ir neskriaudžia. Labiausiai mane stebina, kad galiu visur filmuoti. Užėjau į Vilniaus savivaldybę, filmuoju ir laukiu, kada čia mane suims, atims kamerą. Net priėjau prie apsaugininko pasiteirauti, kodėl manęs niekas nedrausmina? Jis tik šyptelėjo – o kokio velnio, filmuokit. Aš pabandysiu tai padaryti Krasnodare. Abu filmus sulyginsiu.

Žurnalistas su menininko gyslele

Štai jums keletas internete patalpintų J.Titovo dainų ir viena iš laidų, publikuotų jo asmeniniame internetiniame kanale „Noga.tv“. Taip pat – keletas jo naujausių publikuotų pasisakymų socialiniuose tinkluose. Pirmasis – apie elektrinį traukinį į Trakus:

„Lietuviškas elektrinis traukinys su minkštomis sėdynėmis, kondicionieriumi, rozetėmis, bevieliu tinklu. Atsikratyti sovietinio palikimo – tai atsikratyti sovietinių traukinių. Lietuva tai daro. Ir tik Rusijoje jie lakioja po Didžiojo Teatro platybes tarsi zombiai iš praeities.“

VIDEO: Путин обосрался

Kita mintis – apie ribas, kurių jis nepamatė Lietuvoje, tačiau jau buvo pripratęs prie jų Rusijoje: „Šlagbaumai, patikrinimai, apieškojimai – šiuolaikinės Rusijos kasdienybė, bylojanti apie padidintą pavojaus lygį ir visuomenės baimę.

Šia prasme Lietuva yra priešinga Rusijai. Telefono kortelė – be paso. Įėjimas į stotis, parduotuves, oro uostus – laisvas. Bevielis ryšys – be autorizacijos. Gyveni erdvėje, kuri tavęs nevaržo. Ir mąstyti pradedi taip pat – be barjerų. Jei yra pragaras, jis sudarytas iš šlagbaumų ir apsaugininkų.“

VIDEO: РУССКИЕ СОЛДАТЫ ОТКАЗАЛИСЬ ВОЕВАТЬ С УКРАИНОЙ!

O šis jo įrašas – iš hostelio Lietuvoje. Čia jis pamatė visą Europą viename pastate, ir nepamatė nieko, apie ką visa Rusija yra įspėta per daugumą televizijos kanalų ir tuo reguliariai bauginama:

„Gyvenu hostelyje. Kiekvieną rytą su kitais gaminu maistą. Susipažįstame, bendraujame, juokaujame ir tauzijame apie gyvenimą. Čia žmonės – iš Ispanijos, Švedijos, Rumunijos, Anglijos.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jevgenijus Titovas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Jevgenijus Titovas

Esmė visai ne ta, apie ką mes kalbame – niekas čia nežino, kad egzistuoja toks Krasnodaras. Esmė pačiame bendravime ir dvasiniuose prisilietimuose, be kurių žmogus negali gyventi.

Tik kur tie „pindosai“, kurie neparklupdo Rusijos ant kelių?
Kur gėjai-fašistai, prigimdę nelaimingų kūdikių savo vienalytėse santuokose? Jų nėra.

Ir matau, kokie mes visi panašūs – sumišę, jautrūs, protingi, lengvabūdžiai, ne visada nuostabūs. Tik kur tie „pindosai“, kurie niekaip neparklupdo Rusijos ant kelių?

Kur gėjai-fašistai, prigimdę nelaimingų kūdikių savo vienalytėse santuokose? Kur bedvasiai marihuanos rūkaliai, nesugebantys suskaičiuoti iki trijų dėl savo „banderiško“ bukumo?

Jų nėra. O bendraudamas aš suvokiu, kad pasaulis didžiulis, atviras ir laisvas. Ir visai ne toks baisus, kaip apie tai kalba RTR kanalas.

Oficialiai pranešu – aš atsisakau nekęsti! Neapykanta – ne patriotizmas. Neapykanta nėra Rusijos išlikimo sąlyga. Neapykanta nėra rusiškumo požymis. Neapykanta – šėtono mikstūra, verdama Rusijos televiziniame pragare, skirta vartoti įaudrintai biomasei. Tiems, kas sriūbtelėjo ir apsinuodijo, po 15 metų bus gėda.“

VIDEO: Путину помолимся!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius