Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Karosas: J.Stalino biusto pastatymas JAV memoriale yra keistas ir neįprastas

Sprendimas atidengti Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino biustą JAV memoriale, skirtame paminėti 1944 metų birželio 6-osios sąjungininkų karių išsilaipinimą Normandijoje, yra keistas ir neįprastas, teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas.
Josifas Stalinas
Josifas Stalinas / „Scanpix“ nuotr.

„Tai yra keistoka ir neįprasta bendrame šiandieniniame požiūryje į stalinizmą. Tai yra sunkiai įsivaizduojama mūsų įprastame kultūros standarte“, – BNS penktadienį minėjo URK vicepirmininkas.

Anot jo, J.Stalino, kaip Sovietų Sąjungos vadovo, vaidmuo istorijoje yra dviprasmiškas: jis esą itin prisidėjo prie pergalės prieš fašistinės Vokietiją, tačiau ir engė daugelį tautų.

„Čia yra problema, kuri mus tikriausiai visada lydės. Mes žinome, kad buvo J.Stalinas, bet kita vertus jis vadovavo fašizmo sutriuškinimui, taigi jei žiūrėtume į istoriją ne vienplaniškai, tas lyg ir įsitenka“, – sakė J.Karosas.

Be J.Stalino biusto, memoriale yra patalpinti Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Winstono Churchillio ir JAV prezidento Franklino D. Roosevelto biustai.Jis biusto atidengimą įvardino, kaip „savotišką įvykį“, nes, pasak J.Karoso, „J.Stalino žiaurumas nustelbia pozityviąją jo veiklos pusę“.

Pasak URK pirmininko pavaduotojo, žmonės, pastatę biustą, tikriausiai „pažiūrėjo kitaip“, o to priežastis – esą jie negalėjo pajusti tiesiogiai stalinizmo nusikaltimų ir vykdyto teroro. Jo nuomone, Lietuvos ambasada turėtų atkreipti dėmesį į šį įvykį, tačiau leido suprasti, kad šiuo atveju aštriai reaguoti būtų sunku.

Biustas J.Stalinui JAV Virdžinijos valstojoje esančiame Bedfordo miestelyje buvo atidengtas praėjusią savaitę. Ten įsikūręs karinis memorialas, skirtas paminėti 1944 metų birželio 6-osios sąjungininkų karių išsilaipinimą Normandijoje ir pagerbti JAV karius, dalyvavusius invazijoje.

Biustas atidengimas sukėlė Jungtinio Amerikos pabaltijiečių komiteto pasipiktinimą. Jų pranešime teigiama, kad biusto pastatymas ne tik išaukština diktatorių, tačiau ir daro didžiulę žalą atminimui tų, kurių išsilaipino Normandijoje prie 66 metus, tarp jų – šimtams lenkų sąjungininkų.

„Gėda aiškintis mūsų draugams ir kolegoms iš užjūrio, kodėl Stalino biustas staiga atsirado MŪSŲ kieme, kai mes sveikinome stalinistinių simbolių pašalinimą kitur“, – rašoma pranešime.

Pasak komiteto, palikuonys kartos, kuri nukentėjo nuo stalinizmo nusikaltimų, turi moralinę pareigą nepamiršti kovojusiųjų už vakarietiškąją demokratiją pasiaukojimo, bei totalitarinių režimų pavergtųjų.

Bedforde, pasak JAV žiniasklaidos, žuvo vidutiniškai daugiausia vienos bendruomenės narių, sąjungininkų kariams išsilaipinus Normandijoje ir pradėjus ten vykdyti karines operacijas. Iš viso žuvo 22 Bedfordo, kuriame tuo metu gyveno 3,2 tūkst. gyventojų, jaunuoliai.

Be J.Stalino biusto, memoriale yra patalpinti Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Winstono Churchillio ir JAV prezidento Franklino D. Roosevelto biustai.

Sprendimo kritikai teigia, kad J.Stalino biusto atidengimas nėra teisingas sprendimas ne tik dėl J.Stalino režimo vykdytų nusikaltimų, tačiau ir dėl to, kad esą Sovietų Sąjungos kariai įsiveržime į Normandiją nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius