Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Jonas Šimėnas: Kazokiškių sąvartynas veiks toliau, tačiau neaišku, ar legaliai

Trečiadienį Kazokiškių sąvartyno problemą nagrinėjusio Seimo Aplinkos komiteto nariai pasipiktino Aplinkos apsaugos ministerijos sprendimu nedaryti dar vieno sąvartyno poveikio aplinkai įvertinimo. Komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas teigia, kad bus išduotas leidimas pratęsti sąvartyno eksploatavimo laiką, tačiau neaišku, ar jis bus teisėtas.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmasis darytas poveikio aplinkai įvertinimas buvo neteisėtas, nes jo galiojimo laikas baigėsi anksčiau, nei buvo išduotas taršos integracinės prevencijos leidimas“, – po posėdžio žurnalistams sakė J.Šimėnas.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimu Kazokiškių sąvartynas nuo spalio 18 dienos turėtų sustabdyti veiklą. Sąvartyną eksploatuojanti įmonė „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ turėjo per metus pašalinti veiklos trūkumus. Neabejojama, kad Kazokiškių sąvartyno eksploatacijai bus išduotas naujas leidimas.

„Per tuos metus buvo įmanoma padaryti poveikio aplinkai įvertinimą. Juk jie viską žinojo ir prieš teismo sprendimą. Ministerija su Kazokiškių bendruomene bylinėjosi kelerius metus, galėjo pasirūpinti, kad būtų pašalinti trūkumai“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Bendruomenė rankų nenuleis

Posėdyje dalyvavęs Kazokiškių bendruomenės tarybos narys Algirdas Leščinskas neslėpė, kad bendruomenė dėl sąvartyno uždarymo kovos iki galo.

„Mes nepasiduosime, nes gyvename smardalynėje. Taip elgtis su įstatymais, su bendruomene jau nebegalima“, – parlamentarams apmaudą liejo jis.

A.Leščinskas Aplinkos apsaugos ministerijos ir kitų institucijų atstovų klausė, kodėl nėra vykdomas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, įpareigojantis aplink sąvartyną nustatyti sanitarinę zoną. Į šį klausimą atsakymo žinybų atstovai neturėjo.

„Man labai įdomu, ar Kernavė neįeina į tą sanitarinę zoną? O už 700 metrų stovinti bažnyčia? Kad tas objektas veikia be sanitarinės zonos yra kriminalas“, – piktinosi jis.

Bendruomenės atstovas stebėjosi, kodėl per dvi paras buvo iškirsta 10 hektarų šalia Kazokiškių sąvartyno esančio miško.

Vilnius paskęstų šiukšlėse

Vilniaus miesto vicemeras Jonas Pinskus paaiškino, kad miškas buvo iškirstas tam, jog toje teritorijoje būtų įrengta antroji Kazokiškių sąvartyno sekcija. Jis priminė, kad pirmoji sekcija pilnai bus užpildyta kitų metų rugsėjį.

„Su konkurso antrosios sekcijos statyboms laimėtoju netrukus bus pasirašyta sutartis ir turės prasidėti statybos. Jeigu jos neprasidės laiku ir mes pavėluosime bent kelias dienas, savaites ar mėnesį, neturėsime kur dėti iš Vilniaus kasdien į Kazokiškes išvežamų 800 tonų šiukšlių. Kas bus tada? Antrą sekciją turime statyti, alternatyvų nėra“, – sakė vicemeras.

J.Pinskus aiškino negalintis net pagalvoti, kas bus, jeigu Kazokiškių sąvartyno eksploatavimo laikas nebus pratęstas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius