Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11

Joniškio valdančiųjų metodai: nepatinka opozicija – susikurk geresnę?

Joniškio rajono savivaldybėje yra sudarytos dvi oficialios opozicijos. Viena jų valdantiesiems nepatinka, o kita, naujesnioji – labai patinka. Vis garsiau pasigirsta diskusijų apie fiktyvią opoziciją, kuriai postai atiduoti nusižengiant savivaldybės reglamentui. Dar keisčiau, kad Vyriausybės atstovas siūlo keisti reglamentą, užuot atšaukus, tikėtina, neteisėtus sprendimus.
Žiemos grožis atperka kelininkų apsileidimus
Žiemos grožis atperka kelininkų apsileidimus / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiuo metu Joniškio rajono savivaldybėje yra dvi opozicijos. Vienoje keturi tarybos nariai, o kitoje – penki. Pastaroji, kurią sudaro dvi „valstietės“, du Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) nariai ir vienas „darbietis“, susikūrė ir pasiskelbė anksčiau.

Žinia, opozicijos darbas – baksnoti pirštu į valdančiųjų klaidas, todėl natūralu, kad Etikos ir Kontrolės komitetų vadovų pareigos paprastai jiems ir tenka.

Joniškio valdantiesiems – socialdemokratams ir liberalams – šios opozicijos rykštės, matyt, pasirodė per skaudžios.

Valdantieji ilgą laiką nepatvirtino opozicijos siūlomo Etikos komiteto vadovo, o gruodį kilo grėsmė, jog bus įvestas tiesioginis valdymas.

Naujoji opozicija – kiek mažesnė – tik keturi asmenys. Jos lyderis – „darbietis“ Gintaras Gadliauskas, buvęs vicemeras. Beje, vicemeru jis dirbo kartu su dabartiniu meru liberalu Gediminu Čepuliu.

Naujojoje opozicijoje yra viena konservatorė, viena „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovė bei du „darbiečiai“. Ši opozicija labai tiko valdantiesiems – iškart pritarta Etikos ir Kontrolės komitetų vadovų kandidatūroms.

Socialdemokratiška empatija?

Gruodžio mėnesį paaiškėjo teisiniai pažeidimai. Opozicijų iš tiesų gali būti ne viena, tačiau pagal savivaldybės reglamentą minėti komitetų postai turi tekti opozicijai, kuri sudaro daugiau kaip 50 procentų visos opozicijos narių.

Pagal reglamentą komitetų postai turi tekti opozicijai, kuri sudaro daugiau kaip 50 procentų visos opozicijos narių.

Kitaip tariant – valdantieji privalėjo tartis su ta opozicija, kuri yra pasiskelbusi gerokai anksčiau ir yra didesnė – joje penki nariai.

Žinoma, niekas atvirai to nepasako ir nepasakys, tačiau ar nebus naujoji mažesnė opozicija, save vadinanti „konstruktyviąja“, sukurta valdančiųjų patogumui?

Šiaulių apskrities Vyriausybės atstovė socialdemokratė Asta Jasiūnienė teigia, kad susidarė keistoka situacija, kuriai ji dabar bando surasti paaiškinimą.

„Galutinio atsakymo mes dar nežinome. Reglamentas yra pažeistas, tačiau Savivaldybių įstatyme, savivaldos apibrėžime, nėra nurodoma, kuri būtent opozicija turi pretenduoti į Etikos ir Kontrolės komitetų vadovų postus“, – teigė Vyriausybės atstovė.

Pakruojo raj. savivaldybės nuotr./Asta Jasiūnienė
Pakruojo raj. savivaldybės nuotr./Asta Jasiūnienė

Socialdemokratė teigia, kad Joniškio savivaldybei, kurioje valdantieji yra socialdemokratai ir liberalai, bus rekomenduota keisti reglamentą.

Pakeitus reglamentą dėl etikos ir kontrolės jokių klausimų valdantiesiems nekiltų.

Kitaip tariant – pakeitus reglamentą, naujoji „konstruktyvioji“ opozicija taptų lygiaverte ankstesnei ir didesnei. Tuomet ir dėl etikos ir dėl kontrolės jokių klausimų valdantiesiems nekiltų.

Vyriausybės atstovė nemato skirtumo, iš kurios mažumos yra parenkami kandidatai reikiamiems postams – juk jos abi opozicijos.

Jos nuomone, Joniškio didesnioji opozicija elgėsi nelogiškai, siūlydama vis tą patį kandidatą į Etikos komiteto vadovo postą. Anot jos – jei daugumai netinka, reikia siūlyti kitą: „Kai toks nesusiklausymas, nueita kitu keliu.“

Anot Vyriausybės atstovės, jeigu tarybos nariai to garsiai neįvardija, sunku nustatyti opozicijos fiktyvumą: „Manau, kad tiesiog liepsime reglamentą pasitaisyti.“

Kam naudinga naujoji opozicija?

Didesnės ir, anot valdančiųjų, ne tokios konstruktyvios opozicijos lyderė „valstietė“ Rimantė Misiūnienė teigia, kad, keisdama reglamentą, taryba pradeda ne nuo to galo.

Rimantė Misiūnienė. Joniškio rajono partnerystės vietos veiklos grupė paminėjo dešimties metų sukaktį
Rimantė Misiūnienė

Pirmiausia, anot jos, reikia atšaukti neteisėtai patvirtintus komitetų vadovus, o tik tuomet keisti reglamentą, tačiau tai būtų bendrus kėslus išduodantis veiksmas.

Gruodį susikūrė dar viena opozicija – žymiai priimtinesnė valdantiesiems.

R.Misiūnienė teigia negalinti oficialiai apkaltinti valdančiuosius sukūrus sau fiktyvią ir patogią opoziciją, tačiau tokia mintis politikei peršasi.

„Pirmiausia – valdantieji labai uoliai vardijo, kokie nuodėmingi yra mūsų kandidatai, bet dėl naujosios opozicijos kandidatų šventumo niekam nekilo abejonių. Jie patvirtinti be jokių diskusijų“, – teigia politikė.

R.Misiūnienė pabrėžė, kad, nors ir netiesiogiai, tačiau visi naujosios daugumos atstovai per savo darbovietes ar kitą veiklą yra priklausomi nuo valdančiosios daugumos sprendimų.

Pavyzdžiui, Joniškio sporto klubas „Siekis“ yra atleistas nuo salės mokesčio, vadovaujantis paties klubo vadovo G.Gadliausko pasirašytu prašymu. Šis „darbietis“ – naujosios opozicijos lyderis.

Gruodžio mėnesį, vis neatsirandant komitetų vadovams, pakvipo tiesioginiu valdymu. Tuomet ir susikūrė dar viena opozicija. Anot politikės – žymiai priimtinesnė valdantiesiems.

Reglamentas jau keičiamas – bus patogesnis valdantiesiems

R.Misiūnienė iškelia susimąstyti verčiantį klausimą – ar kas nors esate matęs, kad valdantieji šitaip stengtųsi dėl savo oponentų, kad net reglamentą keičia?

Ar tuomet tikrai ši opozicija, prie kurios buvo specialiai pritaikytas reglamentas, nebus fiktyvi?

„Klausimas pamąstymui – jei valdantieji staiga sugalvos elgtis teisėtai. Pirmiausia pakeis reglamentą, o paskui teisėtai išrinks Kontrolės ir Etikos komitetų vadovus – ar tuomet tikrai ši mažesnioji opozicija, prie kurios buvo specialiai pritaikytas reglamentas, nebus fiktyvi?“

Sausio 11 dieną Joniškio savivaldybėje – posėdis, kurio metu iš tiesų keičiamas reglamentas.

Šiame posėdyje dar nėra nurodoma išbraukti didesnės opozicijos pranašumą, tačiau aiškiai užsimenama apie valdantiesiems patogesnį komitetų vadovų skyrimą.

Jei bus pritarta reglamento pakeitimams, opozicija tą pačią kandidatūrą galės siūlyti ne daugiau kaip du kartus. Iki šiol buvo galima siūlyti kiek tik nori. Jeigu antrą kartą iš eilės Taryboje nepritariama Tarybos mažumos siūlomai tai pačiai kandidatūrai, opozicija turi siūlyti kitą kandidatūrą.

„Taip išeina, kad už etiką ir kontrolę atsakingi žmonės privalės dar labiau įtikti valdantiesiems, nors jų misija – įtikti opozicijai“, – paaiškino R.Misiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius