Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 24

JT kalbėdama apie terorizmą D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį ir į grėsmes Europoje

Trečiadienį kalbėdama Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdyje Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad šiandien terorizmas vis labiau peržengia valstybių ribas, įgauna naujas formas ir kelia pavojų viso pasaulio saugumui bei atkreipė dėmesį, kad jis grėsmingas ne tik Artimuosiuose Rytuose, bet ir Europoje.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Deja, turime kalbėti ne tik apie paprastus karinius veiksmus, bet apie ideologijų, net civilizacijų kovą. (...) Šiandien mes susidūrėme su fenomenu, kuris peržengia valstybių sienas, net naikina valstybes. Tokias tendencijas matome ne tik Artimuosiuose Rytuose – neseniai Europa tai pat susidūrė su valstybės sienų pažeidimu, kariaujamas nepaskelbtas karas, naikinamos demokratinės institucijos“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė, kad, norint stabdyti brutalius „Islamiškos Irako ir Levanto valstybės“ terorizmo aktus Artimuosiuose Rytuose, būtina remti Irako institucijų kūrimą, gerinti humanitarinę situaciją šioje šalyje ir padėti to regiono valstybėms pačioms pasipriešinti terorizmo grėsmei.

Lietuva patvirtina, kad yra pasirengusi paremti visas pastangas kovoti su terorizmu pasaulyje

„Lietuva patvirtina, kad yra pasirengusi paremti visas pastangas kovoti su terorizmu pasaulyje“, – kalbą pabaigė Lietuvos prezidentė.

JT Saugumo Tarybos posėdyje priimta rezoliucija, kuria tarptautinė bendruomenė įsipareigojo stiprinti kovą su besiplečiančiu tarptautiniu terorizmu. Šia rezoliucija ne tik pasmerktas tarptautinis terorizmas, bet ir išplėstos valstybių pareigos kovojant su jo keliama grėsme. Rezoliucijoje apibrėžta tiksli tarptautinių teroristų sąvoka, visos valstybės pakviestos imtis terorizmo prevencijos savo šalių viduje ir priimti atitinkamus įstatymus, kurie ribotų teroristų judėjimą ir jų veiklos finansavimą.

Valstybės sutarė aktyviau dalytis informacija ir kartu tirti kriminalinius teroristų nusi kaltimus, taip pat imtis stiprinti bendradarbiavimą tarp šalių ir užkirsti kelią tarptautinių teroristų įdarbinimui, jų ginklavimui, veiklos ir judėjimo finansavimui.

JT Saugumo Tarybos posėdis vyko JAV Prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) iniciatyva. Lietuva dvejų metų kadencijai Saugumo Taryboje išrinkta pernai ir yra viena iš 15 jos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius