-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 08

Juodojoje rinkoje – abortą sukeliantys vaistai, nuo kurių galima mirtinai nukraujuoti

Lietuvoje medikamentinis abortas nėra įteisintas, tačiau internetas mirga nuo skelbimų, kuriuose persileidimą sukeliantys vaistai parduodami nelegaliai. Tai šiurpina medikus, nes susiklosčius blogiausiam scenarijui moteris nuo tokių medikamentų gali nukraujuoti.
Tabletės
Tabletės. Asociatyvinė nuotr. / Vida Press nuotr.

Prieš kurį laiką socialiniame tinkle „Facebook“ žmonės ėmė dalintis skelbimu, kuriame siūlomi vaistai „Mifepristone“ ir „Misoprostol“.

Jie turi būti vartojami kartu, preparatas „Mifepristone“, kaip teigiama jo aprašyme, blokuoja hormono progesterono, kuris užtikrina nėštumo vystymąsi, poveikį, o „Misoprostol“ – vartojamas praėjus 36–48 valandoms po „Mifepristone“ vartojimo, jis sustiprina gimdos susitraukimus.

Milita Danauskaite pasivadinusi moteris su ja susisiekusiai 15min žurnalistei šių vaistų pasiūlė už 150 eurų. Ji susitikti nenorėjo ir patikino, kad prekę sutinka siųsti tik registruotu paštu.

Kituose interneto skelbimuose šių vaistų galima gauti pigiau – už maždaug 110 eurų.

15min nuotr./Vaistų pardavėja
15min nuotr./Vaistų pardavėja

Pardavėja taip pat patikino, kad vaistai nepadirbti, galioja iki šių metų gegužės, yra medikamentų aprašymas anglų, lietuvių ir rusų kalbomis ir jai 2 komplektus šių vaistų esą parvežė vyras.

Lietuvoje yra registruotas tik „Mifepristone“, todėl medikamentinio aborto legaliai atlikti neįmanoma, nes Lietuvoje neregistruotas vaistas, kuris paskatintų žuvusio vaisiaus pasišalinimą iš organizmo.

Pasekmės gali būti liūdnos

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė Rūta Jolanta Nadišauskienė 15min teigė, kad juodojoje rinkoje pirkti šiuos vaistus ir juos vartoti – labai pavojinga.

„Tai yra pavojinga, nes gali sukelti labai stiprų kraujavimą. Tada reikia turėti išminties skubiai vykti į ligoninę“, – sakė ji.

R.J.Nadišauskienės nuotr./Rūta Jolanta Nadišauskienė
R.J.Nadišauskienės nuotr./Rūta Jolanta Nadišauskienė

Medikė teigė nežinanti, kam reikia daryti medikamentinį abortą, kai nėštumo nutraukimas nėra uždraustas ir sveikatos priežiūros įstaigose jį atlieka patyrę specialistai. Be to, anot jos, konsultacijos metu medikai gali patarti, kaip nenorint vaiko nepastoti.

„Nematau priežasčių, dėl ko taip daryti. Manau, kad tai yra nelegalu ir nepateisinama, o bėdos galima prisidaryti. O jei pastojimas ne vietoje? Gali prisivirti košės, kad paskui bus visiems ką veikti“, – įspėjo medikė.

R.J.Nadišauskienės teigimu, abortą sukeliančių medikamentų vartojimas gali net baigtis mirtimi – moteris gali mirtinai nukraujuoti.

Jeigu tai daro nelegaliai – argi pasakoja?

Gydytoja teigė, kad ją liūdina tai, jog atsiranda žmonių, kurie siekia tokiu būdu užsidirbti.

Paklausta, ar teko padėti moteriai, kuri būtų nukentėjusi nuo šių vaistų, medikė atkreipė dėmesį, kad jei ir teko, ji apie tai nežino – moterys net nuo gydytojų slepia, kas sukėlė jų būklę.

„Jeigu tai daro nelegaliai – argi pasakoja? Anksčiau jei būdavo pradedamas nutraukti nėštumas kur nors nelegaliai – moterys net mirdavo ir nepasakydavo, kas tai padarė. Kai atvažiuoja tokios moterys, mūsų reikalas yra spręsti kritinę situaciją – sustabdyti kraujavimą, mes ne policija“, – teigė pašnekovė.

R.J.Nadišauskienė pabrėžė, kad moteris reikia ne gąsdinti, o šviesti ir kviesti ateiti į protą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius