-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 31 /18:27

Juozas Olekas nesitrauks: jaučiasi pagavęs vagį, atidavęs teisėsaugai ir pats apvagintas

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nesvarsto galimybės atsistatydinti. Jis tikina skandalingoje virtuvės įrankių pirkimo istorijoje padaręs viską taip, kaip priklauso. Trečiadienį socialdemokratų frakcijoje apsilankiusi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė teigia, kad po kilusio triukšmo socialdemokratai dabar ieško kaltų.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienio pavakarę pasikalbėti apie Lietuvos kariuomenės viešojo pirkimo skandalą susirinkę socialdemokratai tarėsi, kaip reaguoti į iš visų pusių lekiančius kaltinimus.

Tie žmonės verti baudžiamosios atsakomybės.

J.Olekas po posėdžio žurnalistams sakė, kad kai tik paaiškėjo, kad prekes Lietuvos kariuomenė bandė įsigyti kosminėmis kainomis, o negana to, prekės galėjo būti suklastotos, jis asmeniškai pavedė Generalinei inspekcijai prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ištirti šį atvejį.

„Mes kreipėmės į prokuratūrą, kad būtų atliktas ikiteisminis tyrimas ir nubaustų. Nes ta kaina, kuri dabar žmonėms atrodo nepamatuota, ir yra nepamatuota... Tie žmonės verti baudžiamosios atsakomybės“, – sakė jis.

Paprašytas patikslinti, kuriuos žmones turi omenyje, ministras sakė, kad tai turi nustatyti prokuratūra, tačiau minėjo, kad kalti gali būti ir tie, kurie pirko, ir tie, kurie tiekė prekes.

J.Olekas sakė kad į Generalinę prokuratūrą buvo siunčiami du prašymai: viename prašyta nustatyti, ar kariuomenės darbuotojai, kurie vykdė pirkimą, nepadarė nusikalstamos veiklos ir ar įrankių pardavėjas, bendrovė „Nota Bene“, nesukčiavo. Vilniaus apygardos prokuratūra, anot jo, du kartus atsakė, kad nusikaltimo sudėties nėra.

„Po to mes dar trečią kartą sprendimą apskundėme teismui. Tai aš jaučiuosi pagavęs – liaudiškai tariant – vagį, atidavęs teisėsaugai ir dabar kaltinamas pats vagiliavimu“, – žurnalistams sakė J.Olekas.

Tai aš jaučiuosi pagavęs – liaudiškai tariant – vagį, atidavęs teisėsaugai ir dabar kaltinamas pats vagiliavimu.

Paprašytas paaiškinti, ar į prokuratūrą buvo kreiptasi ir dėl didelių kainų, ministras sakė to nepamenantis, bet svarstė, kad prokuratūra pagal KAM prašymą turėjo vertinti, ar viešąjį pirkimą vykdę darbuotojai nepadarė nusikaltimo galbūt sutikdami su tokiomis kainomis.

Ministras pridūrė esantis dėkingas, kad dabar prokuratūra nusprendė atnaujinti tyrimą.

J.Olekas kartojo, kad negalėjo paviešinti šios informacijos, nes buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas. Tiesa, paskui jis sutiko, kad KAM galbūt galėjo išplatinti pranešimą apie tai: „Galėjo tas dalykas būti, bet tai nėra esmė. Esmė šios situacijos, kad KAM, pamačiusi galimą nusikaltimą, atliko tyrimą, perdavė medžiagą prokuratūrai ir reikalavome, kad būtų pradėtas tyrimas.“

Ir tai, pasak ministro, yra įrodymas, kad krašto apsaugos sistemoje negalima pasinaudoti mokesčių mokėtojų pinigais.

D.Vilytė: kaltų ieškojimas ir tiek

Socialdemokratų frakcijos posėdyje dalyvavusi VPT vadovė D.Vilytė teigė, kad tarnyba padės kariuomenei įvesti tvarką viešuosiuose pirkimuose: „Buvo ir mokymų suorganizuota, bet kol kas nepasikuria sistema normaliai ir neveikia. Ministras galbūt gailisi, kad nepaviešino laiku informacijos apie nustatytus pažeidimus ir savo žingsnius, ką jis galėjo padaryti. Tokius dalykus reikia viešinti.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

Ji po pokalbio su socialdemokratais teigė, kad šie viską suveda į politinius dalykus.

„Kaltų ieškojimas ir tiek, – sakė D.Vilytė. – Krašto apsaugos sistemoje yra bėdų, tai didelė ir sudėtinga struktūra ir reikia ministrui atkreipti dėmesį ir tvarkyti tą sistemą. Tai bandžiau pasakyti.“

VPT vadovė mano, kad, nuslūgus emocijoms, pirmiausiai ministerijai derėtų įdiegti vidinės kontrolės sistemą – pradedant nuo lėšų planavimo, pirkimų organizavimo, rinkos ištyrimų, užtikrinimo, kad pirkimai pritrauktų kuo daugiau dalyvių ir kažkas vykdytų pasirašytų sutarčių kontrolę.

E.Pašilis gali būti iškviestas į Seimą

Socialdemokratai trečiadienį kvietė generalinį prokurorą Evaldą Pašilį į frakcijos posėdį aptarti kariuomenės virtuvės įrankių pirkimą ir su tuo susijusį pradėtą ikiteisminį tyrimą, tačiau generalinis prokuroras atvykti atsisakė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Pašilis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Pašilis

Generalinis prokuroras sakė atsisakęs atvykti, nes apie vykstančius ikiteisminius tyrimus negalėtų jiems pateikti informacijos daugiau, nei yra paskelbta viešai.

Prieš tai E.Pašilį bus dar kartą bandoma pasikviesti į socialdemokratų frakcijos posėdį.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė neatmeta išsikviesti E.Pašilį į Seimą, kai bus svarstoma konservatorių rengiama interpeliacija J.Olekui.

„Seimas turi teisę kviesti ir gauti atsakymus ir iš Generalinės prokuratūros, kodėl nutraukus tyrimą buvo kreiptasi į VPT dėl kai kurių klausimų“, – sakė ji.

Prieš tai E.Pašilį bus dar kartą bandoma pasikviesti į socialdemokratų frakcijos posėdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius