Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 13

Jūrų muziejus neranda, kur laikinai priglausti delfinus

Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai šalyje neranda baseino, kuriame laikinai galėtų prisiglausti septyni delfinai, kol bus rekonstruotas delfinariumas.
Delfinai gali būti apgyvendinti tik tuose plaukimo baseinuose, kurių gylis siekia bent 2 metrus. Tuo tarpu norint rengti šių gyvūnų pasirodymus, baseinai turi būti bent du kartus gilesni.
Delfinai gali būti apgyvendinti tik tuose plaukimo baseinuose, kurių gylis siekia bent 2 metrus. Tuo tarpu norint rengti šių gyvūnų pasirodymus, baseinai turi būti bent du kartus gilesni. / „15min“ nuotr.

Trečiadienį Kauno politikai nedrįso įsileisti įnamių į vieną iš keturių tinkamo gylio miesto baseinų, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Laikiną buveinę delfinams būtina surasti iki rugsėjo pradžios, kai bus pradėta delfinariumo rekonstrukcija. Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės teigimu, tik prieš mėnesį paaiškėjo, kad delfinų buveinės remontui iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų skirta 8 mln. litų. Delfinariumas neremontuotas nuo pat jo įkūrimo pradžios 1994 metais.

Kas bus, jei po kokio mėnesio į mus kreipsis zoologijos sodo muziejaus direktorius ir paprašys į vidurines mokyklas priimti pasimokyti gyvates?„Jei delfinų nepavyks perkelti į kurį nors mūsų krašto baseiną, turėsime juos išvežti į užsienį. Deramės su Latvija ir Lenkija. Jau turime Graikijos ir Ispanijos sutikimus priimti mūsų augintinius laikinam prieglobsčiui, tačiau ten juos išlaikyti kainuotų dvigubai brangiau nei Lietuvoje“, – dienraščiui sakė O.Žalienė.

Vakar Kauno miesto tarybos nariams muziejaus vadovė sakė išsiaiškinusi, kad daugiausia galimybių suteikti delfinams laikinąjį prieglobstį yra laikinojoje sostinėje. Jos duomenimis, tai vienintelis miestas, kuriame veikia keturi reikiamo gylio baseinai, be to, netrukus duris atvers dar vienas.

O.Žalienė teigė, kad dėl delfinų laikino įkurdinimo kreipėsi ir į kitų miestų savivaldybes. Tačiau, jos žiniomis, Vilniuje yra tik vienas tam tinkamas baseinas, o didžiulio Alytuje esančio naujo baseino paskirties penkerius metus negalima keisti dėl įsipareigojimų ES. Klaipėdoje veikę gilūs baseinai uždaryti.

Anot direktorės, delfinus priglaudusio baseino administracija būtų muziejaus išlaikoma, darbo neprarastų ir plaukimo treneriai. Jiems padėtų specialistai iš Lietuvos jūrų muziejaus, išmanantys ir gebantys prižiūrėti delfinus. Be to, baseine, kurio gylis turėtų būti nuo dviejų iki keturių metrų, būtų įmanoma rengti delfinų pasirodymus ar net terapijos seansus.

Tačiau Jūrų muziejaus direktorės argumentų Kauno miesto tarybos nariai neišgirdo ir vieningai pasisakė prieš delfinų įkurdinimą Kaune. Esą nukentėtų beveik tūkstantis besimokančių plaukti vaikų, nemažai profesionalių plaukikų, taip pat reikėtų tartis ir su verslininkais.

Kauno vicemeras Steponas Vaičikauskas O.Žalienės prašymą pavadino nerimtu. „Ir taip aišku, kad vaikams turi būti teikiama pirmenybė. Kas bus, jei po kokio mėnesio į mus kreipsis zoologijos sodo muziejaus direktorius ir paprašys į vidurines mokyklas priimti pasimokyti gyvates?“ – retoriškai klausė jis.

„Tai būtų skausminga miestui, iš kurio kilęs ne vienas olimpietis sportininkas“, – neabejojo ir Lietuvos plaukimo federacijos prezidentė Ilona Judita Zuozienė. Po ilgų ir karštų diskusijų nuspręsta Klaipėdos muziejininkų prašymą dar kartą svarstyti po savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius