Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 21

K.Girnius: sovietų nusikaltimai Baltijos šalyse ilgainiui gali būti pripažinti genocidu

Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas nepripažinti sovietų okupacijai besipriešinusių Lietuvos partizanų žudymo genocidu atspindi Europoje vyraujančią nuomonę, bet Vakarams geriau pažįstant sovietų nusikaltimus pozicija ilgainiui gali keistis, sako filosofas Kęstutis Girnius.
Partizanai
Partizanai / „Nematomas frontas“ nuotr.

„Teismo nutarimas atspindi dabartines nuostatas, bet tai nereiškia, kad giliau įvertinus istoriją ir genocido sąvoką ta nuomonė nepasikeis“, – BNS trečiadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, knygos „Partizanų kovos Lietuvoje“ autorius.

Jis pabrėžė, kad vertindami sovietų diktatoriaus Josifo Stalino veiksmus okupuotose Baltijos šalyse, dalis istorikų pabrėžia, jog „tai, kas gali atrodyti kaip klasinis genocidas, gali turėti ryškų etninį ir tautinį atspalvį“.

K.Girnius atkreipė dėmėsį, kad tarptautinėje bendruomenėje ilgainiui keitėsi požiūris ir į Osmanų imperijos vykdytas armėnų žudynes, kurios Vakaruose pastaruoju metu vis plačiau pripažįstamos genocidu.

„Scanpix“/AP nuotr./Armėnų genocidas
„Scanpix“/AP nuotr./Armėnų genocidas

Prilyginti Holokaustui negalima

Kartu filosofas pabrėžė, kad sovietų veiksmus vadinant genocidu negalima jų prilyginti nacių vykdytam žydų Holokaustui, per kurį buvo siekiama sunaikinti visus žydus.

„Joks rimtas žmogus nesako, kad tai, kas buvo daroma lietuviams, prilygo tam, kas vyko su žydais. Hitleris bandė sunaikinti visus žydus, Stalinas neketino nužudyti visų lietuvių“, – teigė jis.

„Galima pasakyti, kad prieš Baltijos šalis vyko genocidas, nesiekiant tuo pačiu sumenkinti to, ką įvykdė vokiečiai ir neneigiant to, kad vokiečių nusikaltimai buvo unikalūs ir nuožmesni negu tai, ką sovietai darė Lietuvoje“, – sakė K.Girnius.

Ryčio E. nuotr./Partizanų būrys
Ryčio E. nuotr./Partizanų būrys

Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad Lietuva su sovietų okupacija kovojusių partizanų naikinimą nepagrįstai prilygino genocidui.

Teismo Didžioji kolegija paskelbė, kad buvęs sovietų saugumo karininkas Vytautas Vasiliauskas Lietuvoje nuteistas remiantis „teisinėmis nuostatomis, kurios negaliojo 1953 metais“ nei vidaus, nei tarptautinėje teisėje, pažeidžiant Europos žmogaus teisių konvenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius