-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 04

Ką daryti atradus daiktą, panašų į sprogmenį?

Pavasarį dėl gamtinių procesų miškuose, dirbamuose laukuose žmonės paprastai dažniau suranda karo objektų, kurie, net ir praėjus keliems dešimtmečiams, kelia milžinišką pavojų sveikatai bei gyvybei ir saugumui. Kaip šios grėsmės saugotis, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Karinės paslaptys“ pataria patyrę išminavimo specialistai.
Išminuotojas
Išminuotojas / KAM archyvo nuotr.

Karys išminuotojas, tarnavęs Lietuvos kariuomenėje nuo pat jos susikūrimo, atsargos kapitonas, Karo palikimo grėsmių prevencijos asociacijos vadovas Arūnas Janušonis sako, kad atradus sprogmenį ar panašų į jį daiktą, nereikia nei panikuoti, nei imti demonstruoti savo drąsos.

„Turime įvertinti situaciją, kiek tai yra grėsminga, ar arti nėra žmonių. Visi žmonės turėtų pasitraukti, reikėtų pažymėti vietą, kurioje aptiktas objektas. Pažymėti vietą galima naudojant kuolą, pagalį, akmenų krūvelę. Vietą reikia pažymėti ne tik todėl, kad niekas neužliptų, bet ir todėl, kad žmogus galėtų nesunkiai nurodyti ir padėti surasti vietą specialiosioms tarnyboms.

Tai padarius reikia paskambinti telefonu 112. Policija turi atvykti į vietą, įvertinti, ar tai yra karo laikų sprogmuo, ar kažkoks dabartinis įrenginys. Įvertinę situaciją, policijos pareigūnai apie ją praneša išminuotojams. Kartu su išminuotojais atvyksta ir greitosios pagalbos automobilis bei priešgaisrinės tarnybos, jei netyčia įvyktų sprogimas ar kitokia nelaimė“, – kalba specialistas.

Bet koks sprogmuo yra pavojingas, net ir išminuotojai bet kokį sprogmenį laiko pavojingu iki tol, kol jį ištiria ir nustato, ar jis pavojingas, ar ne.

Karo palikimo grėsmių prevencijos asociacija veda pamokas mokyklose.

„Nesvarbu, kokio amžiaus vaikas – ar antrokas, ar abiturientas, tai yra visiems svarbu. Vaikams skiriame daug dėmesio, nes jie viską liečia, o Jungtinių Tautų statistikos duomenimis, vaikai nukenčia dažniausiai“, – pažymi A.Janušonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius