Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02 /2014 12 03

Ką sako teisė: ar privalau senatvėje išlaikyti savo tėvus?

Savo aplinkoje dažnai girdime istorijų, kaip vaikai nesirūpina savo vyresniais tėvais, juos palikdami likimo valiai. Tačiau ar rūpintis tėvais senatvėje vaikus gali įpareigoti ne tik visuomenės moralės standartai, bet irįstatymai? Atsakymas į šį klausimą trumpas ir paprastas – taip, gali.
Šeima
Šeima / Fotolia nuotr.

Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad vaikų pareiga – gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą (38 straipsnis). Plėtodamas šią pareigą, kurios negalima atsisakyti, Civilinis kodeksas aiškiai nurodo– vaikai turi pareigą išlaikyti savo tėvus ir jais rūpintis. Jei vaikai tėvų neišlaiko, juos tai padaryti gali įpareigoti teismas. Tačiau Lietuvos įstatymai tėvų teisę į išlaikymą sieja su dviem privalomomissąlygomis. Pirma, tėvai turi būti nedarbingi dėl pensinio amžiaus, neįgalumo, ligos ar kitų priežasčių, ir antra, jiems turi būti reikalingas išlaikymas (jie turi neturėti pajamų, santaupų ar kitokio turto).

Jei abi šios sąlygos yra išpildytos, o vaikai savanoriškai pareigos išlaikyti tėvus nevykdo, tėvai gali pareikšti ieškinį teismui. Teismas priteis iš vaiko reikalingą išlaikymą, išreikštą konkrečia pinigų suma, mokama kas mėnesį. Be abejo, vaikai  gali teikti paramą ir darbingiems tėvams, tėvų ir vaikų susitarimu išlaikymas gali būti mokamas pinigais arba natūra,pavyzdžiui, tėvai gali gyventi su vaikais ir būti jų visiškai išlaikomi.

Nustatant konkrečią išlaikymo sumą, bus atsižvelgiama tiek į tėvų, tiek į vaikų šeimyninę ir turtinę padėtį, kitas reikšmingas aplinkybes, taip pat bus atsižvelgiama į visų pilnamečių vaikų to tėvo (motinos) pareigą išlaikyti savo tėvus, nepaisant to, kad ieškinys dėl išlaikymo priteisimo bus pareikštas tik vienam iš vaikų.

Tėvai taip pat gali reikalauti priteisti papildomas turėtas išlaidas – gydymo, vaistų, slaugos ir pan. Išlaikymas yra priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, tačiau įsiskolintas išlaikymas negali būti išieškotas už daugiau negu 3 metus iki ieškinio pareiškimo dienos.

Kreiptis į teismą dėl tėvų išlaikymo gali ne tik patys tėvai, bet ir  prokuroras ar valstybės ir savivaldybių institucijos, atsakingos už socialiai saugomų asmenų teises.

Svarbu žinoti: kreiptis į teismą dėl tėvų išlaikymo gali ne tik patys tėvai, bet ir  prokuroras ar valstybės ir savivaldybių institucijos, atsakingos už socialiai saugomų asmenų teises. Taigi, jeigu Jūsų aplinkoje esama vienišų senelių, kurių neišlaiko pajėgūs tai daryti jų suaugę vaikai, ir matote, kad jiems išties reikalingas išlaikymas, taip pat galite informuoti prokuratūrą. Prokuroras įvertins aplinkybes ir, esant reikalui, kreipsis į teismą. Taip pat jeigu tėvai yra teismo tvarka pripažinti neveiksnūs, tokį ieškinį gali pateikti jo globėjas.

Bet esama ir išimčių. Nesirūpinę vaikais jų vaikystėje tėvai senatvėje išlaikymo neprisiteis: teismas gali atleisti pilnamečius vaikus nuo pareigos išlaikyti savo nedarbingus tėvus, jeigu nustato, kad tėvai vengė atlikti savo pareigas nepilnamečiams vaikams (paliko šeimą ar pan.). Tačiau vengimo išlaikyti faktą turi įrodyti vaikas.

Be to, jeigu vaikai buvo atskirti nuo savo tėvų visam dėl pačių tėvų kaltės, tokie tėvai taip pat neturi teisės į išlaikymą. Tačiau jei vaikai nuo tėvų atskirti buvo tik laikinai (pavyzdžiui, dėl laikino tėvystės teisių apribojimo), pareiga išlaikyti tėvus išlieka.

Todėl, žinoma, geriau rūpintis tėvais savo noru, kad to nereiktų siekti teisminėmis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius