-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24

„Kabinetas 339“ komanda išleido pirmąjį kriminalinį podkastų serialą Lietuvoje: išgirskite pirmieji!

Naujienų portalo 15min Tyrimų skyriaus žurnalistų komanda – Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė ir Ernestas Naprys – pristato pirmąjį Lietuvoje kriminalinį septynių epizodų podkastų serialą „Šventieji vekseliai“. Tai – istorija apie įtariamo nužudymo ir didelio masto sukčiavimo schemą, kuri šiuo metu laukia teismo verdikto. Šį podkastų serialą lydi straipsnių serija, video tyrimas ir tyrimo apibendrinimas – video pokalbiai su podkasto autoriais.
Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“
Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“ / Donato Gvildžio iliustracija

„Šventieji vekseliai“ – tai išsamus dokumentinis pasakojimas, paremtas 15min tyrimų komandos surinkta medžiaga: autentiškais pokalbių įrašais, aukų prisiminimais ir liudijimais, laiškais iš kalėjimo, šimtais puslapių dokumentų. Podkastą įgarsina šio tyrimo autoriai.

Klausyti šį podkastą gali tik 15min mokamo turinio 15MAX prenumeratoriai, taip pat jį įsigyti galima audioteka.lt. Jei nesate 15MAX turinio prenumeratoriai, podkastų serialą – visas jo serijas iškart – galite klausyti įsigiję 15MAX narystę ČIA arba audio knygų platformoje audioteka.lt.

Pirmojo epizodo ištrauką galite išgirsti čia:

Podkaste pasakojama istorija apie jau beveik ketverius metus nagrinėjamą bylą. Joje yra penki kaltinamieji, o pagrindiniai jų – skolų išieškojimo įmonės „Turtuvos grupė“ savininkė ir direktorė Agnė Raziūnė, jos vyras ir daug kartų teistas nusikaltėlis Andrius Raziūnas, savo aukoms prisistatinėjęs Eimanto vardu, bei pensininkė Antanina Stafeckienė.

Įtariama, kad ši trijulė apgaudinėjo žmones, kurie kreipdavosi į skolų išieškojimo bendrovę „Turtuvos grupė“. Iš viso nukentėjusiųjų byloje yra 38. Dažniausiai tai būdavo problemų prispausti žmonės, kurie vildavosi atgauti skolas, tačiau patekę į pinkles likdavo ne tik be pinigų, bet ir patys įklimpdavo skolose. Kai kurie iš jų mirė taip ir nesulaukę baudžiamosios bylos pabaigos.

Kalėjime sėdėjęs A.Raziūnas savo aukoms sakėsi esąs advokatas, galintis išspręsti jų finansines problemas. Taip jis įgydavo žmonių pasitikėjimą ir prieigą prie jų turto. Įtariama, kad A.Raziūnas kartu su bendrininkėm aukoms padarė bent 600 000 eurų žalą. O tikrasis nusikaltimų mastas gali būti dar didesnis.

Iš atskirų nukentėjusiųjų jie galėjo išvilioti tūkstančius, dešimtis tūkstančių, kartais net šimtus tūkstančių eurų, taip pat butus, žemės sklypus, brangenybes, ginklų ir monetų kolekcijas ar net ekskavatorių.

Aukų liudijimai: nuo persekiojimo miške iki tetos mirties

15min pasikalbėjo su nukentėjusiais žmonėmis, kurie prisiminė savo skaudžias istorijas. Į skolų išieškojimo įmonę „Turtuvos grupė“ daugelis jų kreipėsi prašydami pagalbos, o įtariami sukčiai pasinaudojo šių žmonių problemomis.

„Skaityk, jeigu žmogus klebonu tiki ar dar kažkuo, o čia tai žmogus pasišventęs, kur skolas išieško. Tokiu žmogumi kaip netikėsi“, – sakė ūkininkas iš Telšių rajono Valius. Jis visiškai pasitikėjo A.Raziūnu, kurį pažinojo kaip advokatą Eimantą, ir dėl to neteko kelių šimtų tūkstančių eurų.

„Paskambino man, sako, viskas, tetos nebėra. Rado nukritusią nuo laiptų ir mirusią jau. <...> Ten turbūt buvo paskubėta jai padėti numirti, čia mano nuomonė, aišku, yra“, – apie savo tetos mirtį pasakojo Virginija. A.Raziūnas dabar įtariamas tetos nužudymu.

„Tiesiog pasivijo mašina ir aš matau, kad ji ištisai seka, ištisai. <...> Tada pasukom į miško keliuką. <...> Mes su anūku klausėmės lakštingalų miške, nes aš neturėjau, ką vaikui pasakyti, nors visa drebėjau kaip epušės lapas“, – pasakojo Eglė. Ji po persekiojimo ir psichologinio teroro sako susitikusi su A.Raziūnu miško kelyje ir atidavusi jam 17 tūkstančių eurų.

„Sugadino nervus. Taip sakant, tiek kraujo išgėrė. Ir mano tetulė numirė su ta mintimi, kad ji yra skolinga”, – savo istoriją pasakojo Konstantinas. A.Raziūnas išviliojo parašą iš jo mirštančios tetos ant išgalvotos skolos.

„Taigi tu vaikus du mažus turi, tu dėl jų nebijai? O sakau: kas jiems gali atsitikti? Sako: nu žinai, gali tekti už juos susimokėti, gali dingti“, – tokių grasinimų iš A.Raziūno teigė sulaukusi Jurga. Vyras tokiu būdu reikalavo iš jos pinigų. Klausykite šio epizodo podkasto ištrauką čia:

Istorijose dalyvavo ir V.Šustauskas, ir E.Jankauskas

Šioje milžiniškoje byloje figūruoja ir garsūs žmonės: buvęs futbolininkas ir futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas, buvęs Seimo narys Remigijus Ačas, buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas. Tiesa, nei kaip nukentėję, nei kaip kaltinamieji. Bet suvaidinę svarbų vaidmenį.

Donato Gvildžio iliustacija/Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“:4 epizodas
Donato Gvildžio iliustacija/Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“:4 epizodas

Buvęs futbolininkas E.Jankauskas iš įtariamų sukčių nusipirko butą, kuris, kaip įtariama, buvo ką tik išviliotas iš vilnietės pensininkės. Nors apie nusikalstamą planą E.Jankauskas nieko nežinojo, jo įsigytas butas iki šiol yra areštuotas teismo, o prokurorai mano, kad būtent dėl šio buto A.Raziūnas galėjo įvykdyti nužudymą.

Ūkininkas Valius iš Telšių pasakojo, kaip pagal A.Raziūno nurodymus vežė voką pinigų į Kauną. Jam buvo pasakyta, kad pinigai bus perduoti žemėtvarkininkams kaip kyšis už tai, kad būtų greičiau sutvarkyti ūkininko sklypo reikalai. Pinigus jie perdavė buvusiam Seimo nariui ir Kauno merui, o tuo metu taksistui V.Šustauskui. Pastarasis 15min pripažino, kad dirbamas taksistu pervežė ne vieną voką pinigų.

„Mano žodis šventas“

Šioje byloje rimtais nusikaltimais yra kaltinama ir 87-erių metų pensininkė A.Stafeckienė. Ji yra viena iš svarbiausių ir įdomiausių veikėjų šioje kriminalinėje istorijoje.

„Oskarų ir Kanų kino festivalio ir Berlyno kino festivalio premijos laureatė, mano galva, yra ponia Stafeckienė“, – sakė vienas iš nukentėjusiųjų advokatų Jurius Petreikis.

Dažniausiai ji vaidindavo solidžią, pasiturinčią, sąžiningą verslininkę. Žmonėms ji įsipareigodavo sumokėti tūkstančius, nors, kaip įtariama, realybėje neturėjo beveik jokio turto. Nepaisant to, aukoms ji žadėdavo grąžinti pinigų sumas, įrašytas jos beverčiuose vekseliuose. Kad būtų įtikinamiau, tuos vekselius ir savo pažadus ji laimindavo Dievo žodžiais.

„Žinokite, mano žodis yra šventas. Pirmiausia, gauti pinigai į mano ranką, aš jums atiduodu. <...> Dieve, aš nežinau, jeigu aš jums nenorėčiau atiduoti, tegu man krenta kokia nors nelaimė ant manęs“, – A.Stafeckienė kalbėjo autentiškame pokalbio įraše su nukentėjusia, kurį 15min pavyko gauti.

„Esu aferistas“

Pats A.Raziūnas teisėsaugai neigė padaręs nusikaltimus. Tačiau laiškuose 15min redakcijai jis pakeitė savo poziciją.

Šis žurnalistinis tyrimas ir prasidėjo nuo A.Raziūno laiško, parašyto žurnalistams iš Kauno tardymo izoliatoriaus. Popieriniame ir ranka rašytame laiške jis teigė, kad teisėsaugai žinoma tik maža dalis padarytų nusikaltimų.

„Iš esmės aš esu žmogus, kuris linkęs manipuliuoti ir taip gauti ko noriu. Nevengiu to žodžio, kad esu aferistas, bet ne žmogžudys“, – viename iš laiškų rašė A.Raziūnas.

Jis prisipažino sukčiavęs ir apgaudinėjęs žmones, bet griežtai neigė žudęs. Nors tarp prokurorų kaltinimų šioje byloje yra ir toks.

Podkasto „Šventieji vekseliai“ serijų galerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius