-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25

Kadenciją baigiantiems europarlamentarams klausimas apie ateitį – per sunkus

Netrukus neperrinkti ar rinkimuose nedalyvavę europarlamentarai turės krautis lagaminus namo. Beveik visi jie arba nežino, ką veiks, arba to atskleisti nenori. Tačiau laiko ramiems apmąstymams Europos Parlamentą palikę politikai turės apsčiai, nes jiems dar kurį laiką bus būti mokamos atlyginimo dydžio išmokos, kurių bendra suma siekia mažiausiai 41 tūkst. eurų.
Antanas Guoga, Rolandas Paksas, Zigmantas Balčytis
Antanas Guoga, Rolandas Paksas, Zigmantas Balčytis / 15min nuotr.

Steigiamoji naujos sudėties Europos Parlamento sesija prasidės jau visai netrukus – liepos 1–4 dienomis. Nuo tada neperrinkti ar Europarlamento rinkimuose nedalyvavę politikai paleidžiami į laisvę.

Kokios veiklos jie žada imtis?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga

Per plauką mandato neiškovojęs Antanas Guoga ateities planais nesidalija.

„Antanas šiuo metu atostogauja“, – 15min perdavė jo atstovė Agnė Zalanskaitė.

Lietuvos centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis, paskelbęs ambiciją į vieną darinį sulipdyti partiją, Arvydo Juozaičio judėjimą bei Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjungą, yra užsiminęs ir apie galimus pokalbius su A.Guoga dėl bendradarbiavimo.

Tačiau A.Zalanskaitės teigimu, A.Guoga jokių planų dėl dalyvavimo Lietuvos politikoje apskritai neturi.

„Džiaugiamės, kad politinės partijos sieja savo ateitį ir lūkesčius su mumis, tačiau Antanas Guoga visą savo dėmesį skiria šeimai, sau ir verslui. Antanas išliks aktyviu Lietuvos, kaip inovacijų šalies vėliavnešiu, jis yra „Blockchain Centre Vilnius“ steigėjas ir valdybos narys“, – pabrėžė ji.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Zigmas Balčytis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Zigmas Balčytis

Dvi kadencijas Europarlamente pradirbęs Zigmantas Balčytis 2017-aisiais buvo paskelbęs, kad trauksis iš Europos Parlamento ir iš socialdemokratų partijos, nes gavo pasiūlymą dirbti tarptautinės organizacijos veikloje. Tačiau dabar jau akivaizdu, kad jei toks pasiūlymas ir buvo, tai jis kūnu nevirto.

Z.Balčytis trečiadienį 15min leido suprasti konkrečių planų neturintis.

Paskui pats gyvenimas padiktuos, ką mes čia darysime.

„Kas čia žino – reikia, kad pasibaigtų (kadencija – aut.), paatostogauti, paskui pats gyvenimas padiktuos, ką mes čia darysime“, – sakė jis.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Z.Balčytis taip pat nepaliko.

Paklaustas, gal turi planų kitąmet kandidatuoti į Seimą, politikas patikino kol kas tokių planų neturintis.

„Santykiai kaip ir visada su visais pas mane yra normalūs, – į klausimą apie santykius su neseniai antrai kadencijai išrinktu LSDP pirmininku Gintautu Palucku atsakė jis. – Aš, taip, nepasitraukiau. Bet ir netrukdau ir, kaip sako, neturiu jokių pasiūlymų, jie patys tvarkosi ir šiandieną tokia yra situacija. Nes mes paprastai būname labai dažnai išvykę, tai čia niekuo per daug negaliu padėti.“

Z.Balčytis teigė negalintis atsakyti, ar apskritai ketina pasitraukti iš politikos: „Spręsim vėliau. Dabar tai ką čia – pasitrauksiu, nepasitrauksiu... Iki tos kitos politikos etapo dar yra gana nemažai laiko ir gyvenimas parodys“, – pabrėžė pašnekovas.

Taip pat dvi kadencijas Europos Parlamente dirbęs Rolandas Paksas iškart po pralaimėjimo paklaustas, ką ketina veikti, neslėpė kartėlio: „Manau, žurnalistų yra toks auksinis charakteris: įkišti atsuktuvą į skaudamą vietą ir pabandyti pasukinėti. Bet atidėkime savaitei.“

Tačiau net ir praėjus daugiau laiko nei savaitei, R.Paksas apie savo ateitį kalbėti nenori.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Paksas

„Mes bendravome su kolegomis iš jūsų portalo tuo pačiu klausimu iškart po rinkimų. Mano atsakymas buvo – aš savo planus pasilaikau sau kol kas. Tai nenorėčiau“, – 15min trečiadienį tepasakė jis.

Taip pat dvi kadencijas Europarlamente praleidęs Algirdas Saudargas 15min sakė, kad jau yra pensininkas.

„Pensininkams visos veiklos atviros“, – 15min paklaustas apie ateitį, sakė jis, tačiau prašomas sukonkretinti, nepasidavė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis laukia rinkimų rezultatų savo štabe
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis laukia rinkimų rezultatų savo štabe

Naujai kadencijai nebuvo perrinktas ir buvęs Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis. Jis 15min anksčiau yra sakęs, kad pailsėjęs nuo politikos grįš prie savo profesijos – projektavimo.

„Grįžtu į projektavimo verslą, kurio šiek tiek pasiilgau, o paskui žiūrėsime. Kaip tik šiandien susiderėjau dėl projekto, kuriuo kol kas nesigirsiu, bet tai yra vienas nemažas objektas“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Į Europos Parlamentą nepateko ir trylika metų jame dirbusi Laima Andrikienė, tačiau su ja 15min susisiekti nepavyko – politikės telefonas išjungtas.

Politikė Europos parlamente dirbo 2004–2014 metais, o vėliau nebuvo išrinkta. Tačiau 2016 metais konservatorių pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui atsisakius mandato, kelias į parlamentą L.Andrikienei ir vėl atsivėrė.

Asmeninio archyvo nuotr./Laima Andrikienė
Asmeninio archyvo nuotr./Laima Andrikienė

Europos Parlamentas buvusių narių tuščiomis nepalieka

Neperrinkti ar nekandidatavę politikai Europos Parlamentą paliks ne tuščiomis.

Europos Parlamento informacijos biuro Lietuvoje atstovas Robertas Pogorelis 15min teigė, kad pereinamojo laikotarpio („išeitinė“) išmoka, atitinkanti bazinį mėnesinį europarlamentaro atlyginimą, mokama 6 mėnesius tiems neperrinktiems EP nariams, kurie parlamente išbuvo iki 5 metų – vieną kadenciją.

Šiuo metu EP nario atlyginimas yra 6824,85 eurų per mėnesį „į rankas“.

„Tie, kurie išdirbo ilgiau, buvusio atlyginimo dydžio išmoką gauna tiek mėnesių, kiek metų jie išbuvo parlamente (bet ne ilgiau nei dvejus metus)“, – paaiškino R.Pogorelis.

Tai reiškia, kad vieną kadenciją Europos Parlamente pradirbusiems politikams per pusmetį „į rankas“ bus sumokėtas 41 tūkst. eurų. Tai – A.Guogos ir V.Mazuronio atvejis.

Dvi kadencijas, tai yra dešimt metų, Europos Parlamente pradirbę politikai galėtų tikėtis per dešimt mėnesių gauti 68,2 tūkst. eurų. Tokie yra Z.Balčytis, A.Saudargas ir R.Paksas.

Net trylika metų Europarlamente dirbusi L.Andrikienė išmoką galėtų gauti trylika mėnesių, ji iš viso sudarytų 88,7 tūkst. eurų.

Anot R.Pogorelio, jei buvęs europarlamentaras išrenkamas ar paskiriamas į apmokamą pareigybę nacionalinės ar regioninės valdžios arba ES institucijoje, iš pereinamojo laikotarpio išmokos išskaičiuojamas naujasis atlyginimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius