Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 08

Kai kurios valdžios moterys Kovo 8-osios proga dovanų nelaukia

Kovo 8-oji – Tarptautinė moters diena – aukščiausius postus užimančioms Lietuvos valdžios moterims ir jų pašonėje dirbantiems vyrams sentimentų nekelia. Kai kurios valdžios moterys šios šventės proga nelaukia dovanų, o vyrai neketina jų teikti, rašo „Lietuvos žinios“.
Rasa Juknevičienė ir Dalia Grybauskaitė
Rasa Juknevičienė ir Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys abejojo, ar Kovo 8-osios proga valstybės vadovė sulauks kokių nors sveikinimų.

„Kolektyve jokių oficialių minėjimų tikrai nebūna, nebent individualia tvarka kas nors atneštų kokią gėlę“, – svarstė patarėjas. Nors, pasak jo, prezidentė yra užsiminusi, kad Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso per Moters dieną gėlių įteikdavo visoms eurokomisarėms. 2004–2009 metais D.Grybauskaitė buvo finansinio programavimo ir biudžeto komisarė.

Sąžiningai atsakau, kad Kovo 8-ąją sveikinu tik kolegą Arvydą Vidžiūną, kuris turėjo laimę gimti šią dieną. Jokios kitos šventinės prasmės ši diena nei mano tėvų, nei mano paties, nei mūsų vaikų šeimoms neturi, – sakė premjeras.

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės atstovo spaudai Juozo Ruzgio teigimu, parlamento vadovė nešvenčia Kovo 8-osios, nes jai, kaip mamai ir močiutei, daug svarbesnė yra Motinos diena.

„Graži šventė, visada sulaukiu sveikinimų“, – sakė Seimo vicepirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

Premjeras Andrius Kubilius sako kasmet Kovo 8-osios išvakarėse sulaukiantis klausimo, ar sveikins Vyriausybėje dirbančias moteris.

„Sąžiningai atsakau, kad Kovo 8-ąją sveikinu tik kolegą Arvydą Vidžiūną, kuris turėjo laimę gimti šią dieną. Jokios kitos šventinės prasmės ši diena nei mano tėvų, nei mano paties, nei mūsų vaikų šeimoms neturi“, – sakė premjeras.

„Išvykstu į komandiruotę, todėl nieko nesveikinsiu“, – teigė Vilniaus meras Raimundas Alekna ir prisipažino, kad nuo sovietinių laikų Kovo 8-oji jam labiau asocijuojasi su vyrų nei moterų švente.

Sveikintojų eilės šiandien nenutįs prie finansų ministrės Ingridos Šimonytės kabineto durų. Pasak ministrės atstovės spaudai Giedrės Balčytytės, Finansų ministerijoje nepraktikuojami kolektyviniai sveikinimai.

„Kalendoriuje yra daug minėtinų dienų ir datų, tad kiekvienas gali savaip paminėti tas, kurios jam yra svarbios ar aktualios. Jei kam nors iš ministerijos kolektyvo narių Kovo 8-oji yra šventė, jie galbūt sveikins tuos, ką norės pasveikinti“, – teigė G.Balčytytė.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė šmaikštavo, kad per Moters dieną sveikinimų sulaukia nebent iš socialdemokratų.

„Kovo 8-ąją vertinu istoriškai – kaip kairiųjų moterų mėginimą kelti joms aktualius klausimus. Kalbėti apie pasaulio moterų problemas matau prasmę ir šiandien, tačiau tikrai šios šventės nesieju su raudonomis tulpėmis ir girtais vyrais“, – teigė ministrė.

Liberalas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sako, kad tie, kam ši diena šventė, tegul švenčia, kam ne, tegul ignoruoja.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė šmaikštavo, kad per Moters dieną sveikinimų sulaukia nebent iš socialdemokratų.

„Pernai ėjome per kabinetus ir įteikėme visoms moterims gėlių. Matyt, ir šiandien taip bus. Tikrai jokios pompastikos“, – sakė ministras. Jis įsitikinęs, kad dovanoti moterims gėlių ir sakyti gražius žodžius reikia ne tik per šventes.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius savo partijos nares ketina pasveikinti elektroniniais laiškais. Centrinėje LSDP būstinėje ir frakcijoje dirbančios moterys sulauks gėlių.

„Tokios tradicijos egzistuoja nuo seno, laikysimės jų ir šįkart“, – sakė A.Butkevičius.

Didžiausia valdančioji partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) Kovo 8-ąją sveikinimų nesiunčia.

„Nieko neorganizuojame, gal kas asmeniškai sveikins, bet apie tai nieko nežinau“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Jo teigimu, frakcijos nariai dažniausiai sveikinami asmeninių švenčių proga.

„Dirbame kaip bendruomenė ir neturime tradicijų, kad vieną dieną vyrai sveikintų moteris, o kitą – moterys vyrus“, – sakė politikas. Jis pats sakė šiai dienai neteikiąs ypatingos reikšmės.

Dabartinė Moters diena pradėta švęsti, kai 1910-ųjų kovo 8 dieną Kopenhagoje vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje aktyvi moterų teisių gynėja Clara Zetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti moterų kovai už laisvę ir lygias teises. 1911 metų kovo 8-ąją pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo minima Vokietijoje, Austrijoje, Danijoje, Švedijoje.

Ypač daug dėmesio šiai šventei buvo skiriama Sovietų Sąjungoje. Kovo 8-osios tradicijos Rusijoje ir daugumoje jos kaimynių gajos iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius