Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 22

Kai kuriose pasienio užkardose neužtikrinamos žmogaus teisės

Kai kuriose Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pasienio užkardose neužtikrinamos žmogaus teisės, pranešė Seimo kontrolierių įstaiga.
Areštinė
Areštinė / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Kaip penktadienį informavo tarnyba, itin reikšmingų žmogaus teisių pažeidimų Seimo kontrolierius Augustinas Normantas nustatė apsilankęs Ignalinos ir Vilniaus rinktinių Švenčionių, G.Žagunio, Dievenišikių, Pavoverės, Adutiškio, Tverečiaus ir Puškų užkardose.

Seimo kontrolierius konstatavo, kad užkardose sulaikytų asmenų uždarymas į patalpas nėra fiksuojamas Pristatytų į užkardą asmenų apskaitos registre, o asmenys patekę į užkardą nėra informuojami apie vykdomą vaizdo stebėjimą.

„G.Žagunio ir Dieveniškių užkardose sulaikytų asmenų patalpose nėra atliekama dezinfekcija, dezincekcija ir deratizacija, užkardose nėra pirmosios medicininės pagalbos vaistinėlių“, – konstatavo A.Normantas.

Ataskaitoje dėl sulaikytų asmenų teisių padėties Seimo kontrolierius taip pat atkreipė dėmesį, kad pagrindiniai užkardų įėjimai nepritaikyti neįgaliesiems, o laikino sulaikymo asmenų patalpose nėra įrengta apšildymo, vėdinimo sistema, neįrengtas natūralus apšvietimas. Laikinojo sulaikymo vietose neįrengtos ir stebėjimo kameros, pasikalbėjimo įrenginiai su užkardos budėtojų dalimi.

Kontrolierius taip pat pažymi, kad į nustatytus pažeidimus VSAT reagavo operatyviai – daugelis jų esą planuojami pašalinti dar šiemet, dalis – iki 2015-ųjų vasaros.

Seimo kontrolierių įstaiga nuo 2014-ųjų pradžios vykdo nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose. Šis mandatas įstaigai numatytas įgyvendinant Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą fakultatyvų protokolą (OPCAT).

Lietuvoje veikia per 400 laisvės apribojimo įstaigų – kalėjimų, izoliatorių, areštinių, taip pat laisvės suvaržymo vietų psichiatrijos įstaigose, pasienio kontrolės punktuose, globos ir pataisos namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius