-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 26

Kaimo turizmo sodybos pradėjo naują sezoną

Kaimo turizmas – verslas ar gyvenimo būdas? Į šį ir kitus klausimus buvo ieškoma atsakymų trečiadienį Kėdainių rajone esančioje sodyboje „Medžiotojų sostinė“ surengtame šių metų kaimo turizmo sezono atidaryme.
Linas Žabaliūnas
Linas Žabaliūnas / Artiomo Ištuganovo nuotr.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentu šiemet dvejų metų kadencijai išrinktas 32 metų Linas Žabaliūnas pristatė asociacijos artimiausius planus.

Renginyje taip pat vyko konferencija, skirta kaimo turizmo padėčiai Lietuvoje. Atskirų regionų atstovai pristatė savo sodybas, amatininkus, kulinarinį paveldą, renginio dalyviai buvo kviečiami išbandyti jėgas „Medžiotojų sostinės“ šaudykloje.

LKTA narių apklausa parodė, kad šiemet tikimasi lankytojų skaičiaus augimo 5–15 proc.

LKTA narių apklausa parodė, kad šiemet tikimasi lankytojų skaičiaus augimo 5–15 proc. „Tai nuteikia optimistiškai, tikimės, kad iš tiesų šiemet lankytojų skaičius sodybose vėl pradės augti“, – pažymėjo L.Žabaliūnas.

„Žymiai didesnį dėmesį skirsime rinkodaros priemonėms, siekiant pritraukti daugiau lankytojų iš užsienio. Šiuo metu apie 90 proc. Lietuvos kaimo turizmo sodybų lankytojų yra mūsų šalies gyventojai. Tuo tarpu Europoje kaimo turizmas jau perlipo valstybių sienas, ši atvykstamoji turizmo tendencija netrukus atkeliaus ir pas mus. Iš pradžių mėginsime pritraukti kaimyninių šalių turistus, vėliau žvilgsnį nukreipsime plačiau“, – teigė L.Žabaliūnas, kuris renginyje ilgametei LKTA vadovei Reginai Sirusienei padėkojo už nuoširdų darbą ir gerus rezultatus.

Rengiasi priimti krepšinio sirgalius

Artimiausias asociacijos rūpestis – Europos krepšinio čempionatas. LKTA kuria duomenų bazę apie tas sodybas, kurios pasirengusios priimti krepšinio sirgalius čempionato metu. Netrukus startuos sodybų rezervavimo sistema, skirta krepšinio sirgaliams. Užsieniečiai jau dabar užsisako kambarius kaimo turizmo sodybose.

Taip pat bus plečiamos LKTA vienintelio oficialaus portalo www.atostogoskaime.lt galimybės. Jame bus įdiegta daugiau kaimo sodyboms reikalingų rinkodaros ir reklamos priemonių, bus tobulinama sodybų paieškos sistema. „Vienas svarbiausių darbų – sukurti sodybų rezervacijos internetu sistemą, kuri užsieniečiams leistų patogiau rezervuoti sodybas. Ši sistema labai reikalinga ir tiems kaimo sodybų savininkams, kuriems kaimo turizmas yra verslas“, – pažymėjo LKTA vadovas.

LKTA taip pat stiprins tarptautinį bendradarbiavimą. Lietuvos kaimo turizmo asociacija yra tarptautinės organizacijos „Euro Gites“ narė. Oficialioje organizacijos svetainėje (http://www.eurogites.org/) skelbiama informacija apie Lietuvos kaimo turizmo asociaciją. „Ryšius reikia stiprinti, nes priklausymas šioje organizacijose suteikia didžiulės profesinės naudos. Kasmet vyksta kongresai ir seminarai kaimo turizmo organizatoriams“, – sakė L.Žabaliūnas.

Asociacijos narių sodybos skirstomos į penkias kategorijas, suteikiant joms vieno, dviejų, trijų, keturių ir penkių gandrų ženklus. Šios komforto kategorijos nustatomos pagal asociacijos tarybos patvirtintus klasifikavimo reikalavimus.

„Jau parengtos naujos taisyklės, pagal kurias sodyboms suteikiami gandriukai. Taisyklės leidžia lengviau kontroliuoti sodybų paslaugų kokybę. Pagal naujas taisykles yra vertinamos ne tik apgyvendinimo sąlygos, bet ir papildomos paslaugos, kurios stiprina kaimo turizmo produkto galimybes. Sodybos turi būti vertinamos ne rečiau kaip kas 5 metai, tačiau savininkų pageidavimu tai galima daryti ir kasmet. Manau, kad šiemet kelioms sodyboms bus suteikti penki gandriukai“, – mano LKTA vadovas.

Jau parengtos naujos taisyklės, pagal kurias sodyboms suteikiami gandriukai. Taisyklės leidžia lengviau kontroliuoti sodybų paslaugų kokybę. Pagal naujas taisykles yra vertinamos ne tik apgyvendinimo sąlygos, bet ir papildomos paslaugos, kurios stiprina kaimo turizmo produkto galimybes.

Sodybos taip pat bus skirstomos į penkias grupes pagal jų tipą, o tai leis portalo lankytojams greičiau ir tiksliau pasirinkti norimą sodybą.

„Tik mitas, kad sodybose daugiausiai rengiamos šeimos šventės. Kaimo turizmo sodybos suteikia galimybę pabėgti iš miesto ir pailsėti, klausantis paukščių čiulbėjimo bei grožintis gamtos vaizdais“, – teigė L.Žabaliūnas.

Asociacijai – 14 metų

Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) yra nevyriausybinė organizacija, vienijanti daugelį kaimo turizmo paslaugas teikiančių sodybų šeimininkų. Asociacija, kuri įkurta 1997 metais, šiuo metu vienija 395 narius. Asociacijos būstinė yra Kaune.

Statistikos departamento duomenimis, 2010 m. kaimo turizmo sodybose apsilankė 227,5 tūkst. poilsiautojų, iš jų – 13,2 tūkst., arba 5,8 procento, užsieniečių.

Dauguma užsieniečių atvyko iš Lenkijos (29,3 proc.), Vokietijos (17,3 proc.), Rusijos (11,6 proc.), Latvijos (10,6 proc.). Daugiausiai poilsiautojų sulaukė Vilniaus (45,7 tūkst., arba 20,1 proc.), Kauno (41,8 tūkst., arba 18,4 proc.) ir Utenos (38,6 tūkst., arba 16,9 proc.) apskritys.

Vidutinė nakvynės kaimo turizmo sodyboje kaina vienam asmeniui apskrityse svyravo nuo 37 iki 66 litų. Lietuvos gyventojas už nakvynę kaimo turizmo sodyboje vidutiniškai mokėjo 46 litus, užsienietis – 59 litus. 2010 m. dauguma poilsiautojų atvykdavo tik savaitgaliais.

Populiariausias mėnuo poilsiauti kaimo turizmo sodybose buvo rugpjūtis. Pastaraisiais metais veikiančių kaimo turizmo sodybų skaičius išliko beveik nepakitęs. 2010 m. apgyvendinimo paslaugas teikė 590 kaimo turizmo sodybų, tai 0,3 procento, arba 2 sodybomis daugiau nei 2009 m., o vietų skaičius padidėjo 1,6 procento – iki 12,4 tūkst.

Daugiausiai kaimo turizmo sodybų buvo Ignalinos, Molėtų, Lazdijų, Trakų, Utenos rajonų savivaldybėse. Apgyvendinimo paslaugas Ignalinos ir Molėtų rajonų savivaldybėse teikė po 48 kaimo turizmo sodybas, Trakų – 38, Lazdijų ir Utenos – po 37, Plungės – 35, Zarasų – 33, Varėnos – 28, Klaipėdos rajono savivaldybėje – 21 sodyba. Poilsiautojai labiausiai mėgo prie ežerų įsikūrusias sodybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius