-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 11 28

Kaimynė – apie tvarte nakvojusio berniuko dramą: pati tą vyrą išvyčiau ir nuogą pastatyčiau

Drama Antanavo kaime, kai sekmadienio naktį gausios policijos pajėgos ieškojo į gatvę išvaryto pusnuogio aštuonerių metų berniuko, ko gera, nė vieno nepaliko abejingo. Savo nuomonę apie tai turi ir kaimo gyventojai, gerai pažįstantys šią šeimą.
Vieta, kur naktį praleido iš namų išvarytas berniukas
Vieta, kur naktį praleido iš namų išvarytas berniukas / Mariaus Turausko nuotr.
Temos: 3 Vaikai Smurtas Šeima

Berniukas, kurio ieškota visur, net tvenkinyje, ryte buvo rastas visai šalia namų – nuo šalčio slėpėsi apleistame ūkiniame pastate po kartono lakštais. Vaiko teisių apsaugos specialistams gerai žinomi patėvio ir vaiko nesutarimai.

Mama dirba pamaininį darbą degalinės kavinėje, todėl dažnai grįžta vėlai.

Vyras ne kartą buvo ragintas keistis: nustoti vartoti alkoholį, susirasti darbą, užuot sėdėjus žmonai ant kupros, lankytis pas psichologą bei vaikų tėvystės įgūdžių mokymo kursuose. Viskas veltui – į visas specialistų pastabas ir pasiūlymus jis reaguodavo priešiškai.

Aštuonmetis ne kartą iš mokyklos yra negrįžęs namo, nes bijodavo patėvio, kai namuose nebūdavo mamos. Pastaroji dirba pamaininį darbą degalinės kavinėje, todėl dažnai grįžta vėlai. Tą vakarą ji taip pat dirbo iki išnaktų, todėl apie vaiko dingimą pranešė tik prieš pusiaunaktį. Pusnuogis, tik su marškinėliais ir apatinėmis kelnaitėmis iš namų išbėgęs vaikas jau tūnojo pasislėpęs vėjo perpučiamoje pastogėje nuo devintos vakaro.

Kaimynas: patėviui išgėrus kentėdavo berniukas

Šalia gyvenantis Gintaras Dulavičius sakė, kad kaimynai nėra labai blogi, tačiau patėviui išgėrus kentėdavo berniukas. Pasak kaimyno, šis naudodavo psichologinį smurtą vaiko atžvilgiu.

„Šiaip vaikai pamaitinti, prižiūrėti. Berniukas buvo kiek kitoks nei visi vaikai, tai matėsi akivaizdžiai“, – sakė G.Dulavičius.

Tuo tarpu Antanave sutikta berniuko močiutė Laimutė gynė berniuko patėvį ir linko prie nuomonės, kad vaikas pats pabėgo. Esą vaikas iš namų bėga ne pirmą kartą. Pasak jos, jis tai daro jau kokį dešimtą kartą.

Vasarą jis buvo pabėgęs ir negrįžo dvi paras. Kitą kartą iš mokyklos negrįžta išvis. Autobusas, kuris veža parvažiuodavo be jo.

„Mokėsi Pilviškiuose, mokytojai jo atsisakė, tai pervedė į Antanavą tą vaiką“, – sakė Laimutė.

Močiutės teigimu, aštuonmetis Pilviškiuose vogdavo iš kitų vaikų, todėl buvo pervestas į kitą mokymo įstaigą.

„Vasarą jis buvo pabėgęs ir negrįžo dvi paras. Kitą kartą iš mokyklos negrįžta išvis. Autobusas, kuris veža, parvažiuodavo be jo“, – sakė močiutė.

Tuo tarpu socialiniai darbuotojai 15min pasakojo, kad vaikas į kitą mokyklą buvo perkeltas jų patarimu ir rūpesčiu ir ne todėl, kad toje mokykloje turėjo problemų. Tiesiog patogiau, kai į mokyklą nereikia važiuoti.

Mariaus Turausko nuotr. /Vieta kur naktį praleido iš namų išvarytas berniukas
Mariaus Turausko nuotr. /Vieta kur naktį praleido iš namų išvarytas berniukas

Pažėrė priekaištų tėvams

„Kaimas daug ką gali prikalbėti, socialiniai darbuotojai turi pasakyti, kaip yra iš tiesų, jei vaikas bėga ne pirmą kartą. Jeigu gera šeima – vaikas nebėgtų. Geras patėvis ar mama vaiko naktį neišvytų“, – sakė Antanavo gatvėje sutikta Vida Vilčinskienė.

Moteris pažėrė priekaištų ir vaiko tėvams: „Matyt labai prastai ieškojo, arba tiek terūpėjo, kad savo namuose nerado. O kur motina buvo, jei matė, kad tėvas veja lauk? Aš pati tą vyrą išvyčiau ir nuogą pastatyčiau tokiam ore.“

Policija tvarte vaiko neieškojo?

Marijampolės AVPK viršininkas Marius Jakštas, paklaustas ar buvo apžiūrėtas pastatas, kuriame rastas vaikas, to patvirtinti negalėjo, kadangi dirbo gausios policijos pajėgos skirtingose vietose. Tačiau pareigūnas atskleidė, kad tėvai paiešką vykdžiusiems policininkams sakė, kad jie tame pastate ieškojo, tačiau vaiko tuo metu jame nepastebėjo.

„Vaikas buvo rastas miegantis. Pats jokių garsų neleido, tai nakties metu nebuvo ten rastas“, – sakė pareigūnas.

Policija anksčiau buvo gavusi iškvietimų į probleminę šeimą dėl netinkamos vaikų priežiūros. Pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje dėl šios šeimos registruota nebuvo.

Ar patėvis buvo neblaivus, policijos atstovas pasakyti negalėjo. Policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dingusio be žinios asmens paieškos. Tai reiškia, kad atliekami procesiniai veiksmai, apklausiami liudininkai, tikslinamos aplinkybės, kodėl vaikas dingo. Patėviui šiuo metu įtarimai nėra pareikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius