Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 16

Kaip elgtis, jei noriu grąžinti gautą kalėdinę dovaną?

Prieš šv. Kalėdas parduotuves kasmet užplūsta būriai pirkėjų, ieškančių kalėdinių dovanų artimiesiems ir draugams. Dauguma šių dovanų būna naudingos ir džiugina jų gavėjus, bet retkarčiais pasitaiko ir išimčių. Pasitaiko, kad, pavyzdžiui, gaunamas nepatinkančios spalvos ar ne to dydžio drabužis arba namų apyvokos daiktas, kurį gavėjas jau turi.
Dovanos
Dovanos / Fotolia nuotr.

Tokioje situacijoje verta žinoti savo teises. Kai kuriais atvejais jūs galite gautą dovaną, kurios nenorite, tiesiog pakeisti. Civilinis kodeksas numato, kad pirkėjas turi teisę per keturiolika dienų nuo ne maisto daiktų perdavimo jam, jeigu pardavėjas nėra nustatęs ilgesnio termino, pakeisti nusipirktus daiktus pirkimo ar kitoje pardavėjo nurodytoje vietoje analogiškais kitokių matmenų, formos, spalvos, modelio ar komplektiškumo daiktais.

Tai reiškia, kad jūs daugeliu atvejų galite tiesiog nukeliauti į parduotuvę, kurioje buvo nupirkta jums padovanota dovana, ir ją pakeisti į analogišką prekę. Jei pardavėjas neturės pakeitimui tinkamų prekių, galėsite tiesiog grąžinti dovaną ir atgauti už ją sumokėtą kainą.

Tačiau egzistuoja keletas apribojimų prekių grąžinimui. Pirmiausia, remiantis Civiliniu kodeksu, dovanos grąžinti negalėsite, jei ji buvo naudota, sugadinta, neišsaugotos jos vartojamosios savybės, ji prarado prekinę išvaizdą arba jei neturite įrodymų, patvirtinančių, kad daiktus pirkote būtent iš to pardavėjo.

Tai reiškia, kad gauto daikto, kurį norite grąžinti, jokiu būdu negalite naudoti (pvz., dėvėti, jeigu tai drabužis) ir taip pat turite pardavėjui pateikti pirkimo čekį. Jeigu jums dovaną dovanojęs artimasis nepridėjo čekio prie dovanos, jūs turite prašyti jo, kad pateiktų jums čekį, jei jį turi. Jei čekio ar kito pirkimo faktą įrodančio dokumento nėra – grąžinti dovanos negalėsite.

Be to, egzistuoja sąrašas prekių, kurias, remiantis Mažmeninės prekybos taisyklėmis, grąžinti ir pakeisti naujomis galima tik tuo atveju, jei pardavėjas sutinka. Šiame sąraše yra tabakas ir tabako gaminiai, parfumerija, kosmetika ir tualetiniai preparatai, fotografijos ir kinematografijos prekės, knygos, audiniai, pėdkelnės, kojinės ir puskojinės, liemenėlės, brangakmeniai, antžeminio transporto priemonės, laikrodžiai, ginklai, baldai, meno kūriniai ir kai kurios kitos prekės. Šį prekių sąrašą galite rasti adresu https://www.e-tar.lt/portal/legalAct.html?documentId=712337a0164711e4afafe56485a7e49a . Jei norite grąžinti prekę, esančią sąraše, dėl tokios galimybės turite klausti pardavėjo.

Taip pat keisti ir grąžinti negalima augalų, gyvūnų ir tinkamos kokybės maisto prekių. Be to, naudotos prekės, įsigytos tik naudotoms prekėms skirtose parduotuvėse, turgavietėse ir savivaldybės tarybos ar jos įgaliotos savivaldybės administracijos direktoriaus nustatytose viešosiose vietose arba pagal nuotolines sutartis, taip pat sveriamos ir matuojamos prekės, kurios vartotojo pageidavimu buvo specialiai paruoštos, atpjautos, supjaustytos ir panašiai, gali būti keičiamos ar grąžinamos tik pardavėjui sutikus.

Niekada nepamirškite: gali būti, kad jūsų artimasis ar draugas dėl vienos ar kitos priežasties norės grąžinti jūsų dovaną. Todėl dovanodami dovaną visada pridėkite ir pirkimo čekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius