Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 28

Kaip karščiai koreguoja gyvūnų elgesį

Karščiai koreguoja ir laukinių gyvūnų elgesį: kai kurie tampa irzlesni, kiti nustoja daugintis. Kaip pranešė LTV laida „Šiandien“, gyvūnai prie kaitros prisitaiko geriau nei žmonės.
Šernas
Šernas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Gamtininkai sako, kad rekordiški vasaros karščiai koreguoja ir laukinių gyvūnų elgesį. Kai kurie iš jų tampa irzlesni, o kiti esą ir be higienistų rekomendacijų puikiai žino, kaip per karščius pakeisti dienos ritmą. laimei, Lietuvoje pakanka vandens telkinių, atstumai tarp jų nėra dideli, todėl mirtino pavojaus žvėrims nėra.

Kai kurie laukinės gamtos specialistai pastebi, kad šią vasarą slėpdamiesi nuo nepakeliamo karščio ir gausybės kraujasiurbių vabzdžių kai kurie žvėrys ir gyvūnai slepiasi vandenyje. Šernai mieliau dienas leidžia įsirausę į dumblą. Gamtininkai tvirtina, praneša LTV naujienų tarnyba, kad laukiniai gyvūnai geriau nei žmonės supranta, kaip gelbėtis nuo kaitros.Lietuvoje pakanka vandens telkinių, atstumai tarp jų nėra dideli, todėl mirtino pavojaus žvėrims nėra.

„Pavyzdžiui, avys pietiniuose kraštuose, kažkada pasiliko nuo bandos ir liko be priežiūros. Jos gana protingos ir savo ritmą paros pakeitė. Pradėjo maitintis, ganytis naktimis“, – sako Almantas Kulbis, Jaunųjų gamtininkų centro Ekologijos ir aplinkos apsaugos skyriaus metodininkas.

Nors gamtininkų teigimu, pietinių zonų vabzdžiams ši vasara ypač palanki, dėl to smarkiai pagausėjo ne tik kraujasiurbių, bet ir įvairių egzotiškų drugelių bei retų vabalų, tačiau kai kurie Lietuvos vabzdžiai iš tiesų kenčia. Bitininkai pastebi, kad bitės pasidarė piktesnės, gelia dažniau, o ir medų nešti per tokius karščius joms gerokai sunkiau. O kai kurios vabzdžių ir gyvūnų rūšys, per didžiuosius karščius, pasak gamtininkų, net nesidaugina. Nepaisant to specialistai įsitikinę, kad ilgalaikių pasekmių ši vasara neturės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius