Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 07

Kaip Ukrainos prezidento rinkimai vyksta Lietuvoje?

Žūtbūtinė priešprieša tarp kandidatų į Ukrainos vadovus Viktoro Janukovyčiaus ir Julijos Tymošenko sekmadienį jautėsi ir Vilniuje. Balsuoti antrajame prezidento rinkimų ture į šalies ambasadą Vilniuje ukrainiečių atvyko net iš Klaipėdos. „15min“ kalbinti rinkėjai neslėpė nenustebsią, jei po rinkimų rezultatų paskelbimo Ukrainoje įtampa nenuslūgs.
Ukrainos prezidento rinkimai Vilniuje
Ukrainos prezidento rinkimai Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš pažiūros Ukrainos ambasadoje Vilniuje ramu. Balsavimui skirtoje salėje tyliai groja muzika. Pavieniai žmonės su rinkimų komisijos nariais sutikrina dokumentus ir žengia prie mėlynomis užuolaidomis uždengtų balsavimo kabinų. Tačiau rinkėjų tėvynėje vis karščiau liepsnojančios rinkimų aistros dega ir čia. Širdyse ir žmonių galvose.

Nors per pirmąjį rinkimų turą Lietuvoje ukrainiečiai labiau palaikė Regionų partijos lyderį V.Janukovyčių, sekmadienį „15min“ kalbintų rinkėjų simpatijos sviro į šalies premjerės J.Tymošenko pusę. Pastaroji jiems atrodo labiau vakarietiška. 

Jei bus J.Tymošenko, mes būsim Europa.„Balsavau už J.Tymošenko. Jei bus J.Tymošenko, mes būsim Europa. Jei bus V.Janukovyčius, būsime Rusija. Jaunesni Ukrainos žmonės nori būti Europoje“, – tik išėjusi iš balsavimo salės konstatavo Tatjana Pečiulienė.  Ji nuo vestuvių, jau pusantrų metų, gyvena Vilniuje. Padedama vyro moteris lietuviškai pasakojo, kad per pirmąjį Ukrainos prezidento rinkimų turą nebalsavo – nusprendė, kad tąkart jos balsas nieko nelems, nes vis tiek bus antrasis turas.

T.Pečiulienė nenustebs, jei rinkimų rezultatų paskelbimą Ukrainoje lydės protestai. Taip jau nutiko prieš 5 metus, kai pranešus apie tai, kad šalies vadovu išrinktas V.Janukovyčius, kilo masinės demonstracijos dėl suklastotų balsavimo rezultatų. Esą juos turėjo laimėti provakarietiškų pažiūrų Viktoras Juščenka. Šalis tuomet skilo į dvi stovyklas, V.Juščenkos rėmėjai plūdo į gatves, reikalaudami iš naujo surengti balsavimą. Galiausiai V.Juščenka tapo šalies prezidentu, o tarp artimiausių jo šalininkų buvo ir J.Tymošenko.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Ukrainos prezidento rinkimai Vilniuje
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Ukrainos prezidento rinkimų antrajame ture balsavo ir T.Pečiulienė.

„(Jei kiltų protestai, – aut. past.) būtų ne pirmas kartas – jau gi turėjome Oranžinę revoliuciją. Pas mus tai normalu: vos tik kas, mūsų žmonės traukiasi ginklus“,  – liūdnai šyptelėjo jauna moteris.

Neramumų nuojauta

Varelijus Blondas gyvena Charkove. Prieš porą savaičių jis atvažiavo į Druskininkų gydyklas. Tačiau ukrainietis žūtbūt norėjo atiduoti savo balsą prezidento rinkimuose.

„Pirmajame ture, Charkove, balsavau už V.Juščenką, o dabar – už J.Tymošenko. Labai nemėgstu V.Janukovyčiaus...“, – prisipažino pusamžis vyras. 

Žinoma, balsavau už V.Janukovyčių. Todėl, kad jis įgyvendins šalies lūkesčius.„Jeigu išsirinksime banditą, mums bus gėda,“  – į diskusiją įsitraukė ir Vitalijus, specialiai dėl rinkimų atvažiavęs iš Visagino. Jis pabrėžia, kad balsavo ne už J.Tymošenko, o prieš V.Janukovyčių, jaunystėje turėjusį problemų su teisėsauga, netgi sėdėjusį kalėjime.

„Iki šiol pas mus Charkove buvo ramu, tik Kijeve kažkas vyko. Visi iš anksto žinojo, kad antrajame rate bus J.Tymošenko ir V.Janukovyčius, kitų variantų nebuvo. O dabar protestai turbūt bus ir Charkove, ir kituose miestuose. Cirko dar prisižiūrėsime...“,  – tęsė V.Blondas.

Tačiau tarp į ambasadą Vilniuje atėjusių rinkėjų pasitaikė ir V.Janukovyčiaus rėmėjų. „Žinoma, balsavau už V.Janukovyčių. Todėl, kad jis įgyvendins šalies lūkesčius“, – žvaliai angliškai pareiškė šviesiaplaukė Lena, kuri į Lietuvą iš Kijevo atvyko prieš penkis mėnesius, dirbti su projektu socialinėje srityje. Mergina tikisi, kad jos favoritas užtikrins stabilumą po Oranžinės revoliucijos taip ir nenurimusiame politiniame Ukrainos gyvenime.

Gali balsuoti tik Vilniuje

Iš viso Lietuvoje šiuo metu užregistruoti 1334 balsavimo teisę turintys Ukrainos piliečiai. Be to, sudaryta galimybė balsuoti ir laikinai į Lietuvą atvykusiems Ukrainos piliečiams. Pasak rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojos Liudmilos Kundius, sekmadienį popiet išreikšti savo  valią buvo atėję daugiau nei 150 rinkėjų. Anot jos, panašus rinkėjų aktyvumas buvo ir per sausį vykusį pirmąjį prezidento rinkimų turą. „Dar tik pusė dienos praėjo, galvojame, gal žmonės išeis pasivaikščioti ir atvyks daugiau“,  – spėjo pašnekovė. Per pirmąjį rinkimų turą sausį ambasadoje apsilankė 229 rinkėjai.

Ukrainiečiai Lietuvoje gali balsuoti vienintelėje vietoje – savo šalies ambasadoje Vilniuje. Tai sukelia papildomų problemų atokiau gyvenantiems šios valstybės piliečiams. „Labai daug kas gyvena Klaipėdoje, Visagine, nelabai žmonės atvažiuoja. O kas gyvena Vilniuje – ateina. Įvairūs žmonės: ir jaunimas, ir pagyvenę. Ir su vaikais ateina“,  – pasakojo L.Kundius. Tačiau ji užsiminė, jog pasitaikė rinkėjų, kurie specialiai dėl balsavimo atvyko net iš Klaipėdos. Taip pat atvažiuoja ukrainiečiai iš Vilniaus ir Kauno rajonų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius