-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Kaišiadorių paukštynas dirbs visiškai be atliekų

Skerdienų atliekų utilizavimo cechą paleidžiantis Kaišiadorių paukštynas („KG Group“) dirbs visiškai be atliekų, o pagamintus kaulų ir kraujo miltus bei riebalus realizuos pašarų gamintojams.
Vištos
Vištos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Planuojama, jog į cechą investuoti 12 mln. Lt atsipirks maždaug per 5 metus. Įmonė paskaičiavo, kad Danijoje pagaminta utilizavimo įranga turėtų sėkmingai tarnauti apie 15-20 metų.

„Pagal ES reikalavimus naudoti šių miltų paukščių lesinimui, kiaulių ir galvijų šerimui negalime, tačiau leidžiama naudoti šiuos miltus gaminant pašarus naminiams gyvūnams. Rusija tokių apribojimų mėsos-kaulų miltų panaudojimui netaiko, todėl šis produktas gaminamas ir šiai rinkai.“ – sakė „KG Group‘, kuriai priklauso Kaišiadorių paukštynas viešųjų ryšių vadovė Aldona Grinienė.

Utilizavimo cechas perdirbs visas paukščių perdirbimo metu susidariusias atliekas – žarnyną, plunksnas, kraują ir t.t.

„Galima teigti, kad mūsų gamyba bus visiškai be atliekų“, – teigia A. Grinienė.

Pasak bendrovės Kaišiadorių paukštynas produkcijos padalinio viršininko Mariaus Zizo, jau maždaug mėnesį utilizacijos padalinyje dirbantys bendrovės darbuotojai spėjo pajusti naujos įrangos privalumus. Anot jo, senasis cechas bus demontuotas.

Anksčiau nemažai darbų įmonės darbuotojams teko atlikti rankiniu būdu, tuo tarpu dabar – keliais kompiuterio mygtuko paspaudimais.

Pasak bendrovės Kaišiadorių paukštynas produkcijos padalinio viršininko Mariaus Zizo, jau maždaug mėnesį utilizacijos padalinyje dirbantys bendrovės darbuotojai spėjo pajusti naujos įrangos privalumus.

Utilizacijos skyriuje šiuo metu dirba septyni žmonės ir vienas vadovas. Pakeitus įrangą, žmonių skaičius sumažėjo tik vienu. „Ne tik modernizavome padalinį, tačiau ir išsaugojome darbo vietas“, – pastebėjo M. Zizas.

Per pastaruosius septynis metus triskart išaugus gamybai senasis cechas dirbo be sustojimo, todėl visiškai nusidevėjo ir didinti gamybos pajėgumų daugiau nebebuvo galima. Maži utilizavimo pajėgumai ribojo visos įmonės gamybos procesą, mažino tiek veiklos efektyvumą, tiek konkurencingumą.

„Kadangi katilai dirba esant tam tikram spaudimui, o nuolat juos naudojant katilų sienelės suplonėja iki pavojingos ribos. Todėl senasis cechas keliaus į metalo laužą“ , – sako M. Zizas.

Be to, reikalavimai antrinei produkcijai yra ne ką mažesni, nei tai, kurią ruošiamasi patiekti ant stalo. „Jokio skirtumo, kad tai – tik produkcijos perdirbimas. Tačiau viską turime daryti griežtai laikydamiesi sanitarinių ir higienos normų, kitų reikalavimų“, – toliau pasakojo A. Grinienė.

Padidėjo našumas

Įmonės atstovai įsitikinę, kad šis jų sprendimas net ir sunkmečiu yra teisingas, o investicijos ateityje pasiteisins.

Šiuo metu per mėnesį bendrovės Kaišiadorių paukštynas utilizacijos padalinyje pagaminama apie 200 tonų gatavos produkcijos. Tam sunaudojama maždaug 600 tonų žaliavos. Modernizavus šią veiklą, darbo našumas padidėjo maždaug 20 procentų.

A. Grinienė džiaugėsi, kad dabar naujas padalinys tapo modernesnis, darbo sąlygos žmonėms palengvėjo ir pagerėjo.

Plėtra – postūmis į priekį

Kartu su utilizacija įmonėje buvo pastatyta ir kogeneracinė jėgainė, kuri gamina daugiau elektros energijos ir šiluminės energijos. „Elektros energija patenkins naujojo utilizavimo skyriaus technologinius poreikius“, – aiškino Aldona Grinienė.

Ši jėgainė kūrenama gamtinėmis dujomis, taip pat turi galimybę būti kūrenama biodujomis.

Su ES parama

Utilizavimo cechui Kaišiadorių paukštynas yra gavęs 2,4 mln. litų iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramą. Pajėgumai projektuoti atsižvelgiant į tai, kad gamyba kasmet didėja.

Likusias projektui reikalingas lėšas įmonė skolinosi iš banko, taip pat investavo dalį savo lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius