-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 16

Kalėdų eglės jau laukia pirkėjų

Iki Kūčių vakaro liko tik savaitė, todėl žmonės skuba pirkti ne tik šventines dovanėles artimiesiems, bet ir puošia savo namus. Kauno mieste prekyba eglėmis jau įsisiūbavo, tad jau galima rinktis, kokią eglutę puošti – natūralią ar dirbtinę.
medelynas
medelynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Eglė

Kauno miškų urėdijos Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė teigė, jog intensyviausia eglučių prekyba vyksta paskutinėmis savaitėmis iki Kalėdų.

„Dažniausiai per vieną dieną parduodame apie 30 eglučių, bet būna dienų, kai nuperka 100 ir daugiau. Žinoma, savaitgaliais parduodame žymiai daugiau eglučių. Dvi savaites prieš Kalėdas gyventojai perka daugiausia“, – pasakojo medelyno viršininkė R.Žebrauskaitė.

Eglučių kainos prasideda nuo 10 ir gali siekti iki 150 Lt. Tokios sumos prašoma už 2–3 metrų aukščio sidabrines egles. Žmonės dažniausiai renkasi mažesnes eglutes vazonėliuose arba didesnes kirstas egles.

Anot Kauno miškų urėdo Edmundo Kovalčiko, eglių kainos tokios pat kaip pernai. „Visa produkcija brangsta, bet mes nekeliame kainų. Paprastos eglutės kainuoja nuo 10 iki 100 Lt. Yra skirtingų rūšių eglių, todėl kainos įvairios. Gali būti, kad už eglę sumokėsite apie 100–150 Lt.“

„Natūralių eglučių pirkimas šiuo metu yra labai suaktyvėjęs. Urėdijoje ketiname parduoti daugiau kaip 5 tūkst. eglučių, nes jomis prekiaujame ne tik medelyne, bet ir girininkijose. Žinoma, gyventojai gali nusipirkti ir eglių šakų“, – teigė urėdas E.Kovalčikas.

Atbaido baudos

Dar ne taip seniai lietuvių šeimos turėjo kalėdinę tradiciją – miške išsirinkti šventinį medį bei jį nusikirsti. Tuomet medelis tapdavo tikru Kalėdų simboliu. Tačiau urėdai primena, kad nelegaliai kirsti egles draudžiama.

„Administracinis kodeksas už paprastos eglutės nukirtimą numato baudą nuo 50 iki 100 Lt. Mano manymu, tai didelė bauda, gal dėl to pažeidėjų nėra tiek daug. Šalia Kauno yra tankiai apgyvendintų teritorijų, bet miškų žmonės tikrai neniokoja. Tai ne masinis reiškinys, o tik pavieniai atvejai. Todėl nelegalių kirtėjų nebijome“, – sakė Kauno miškų urėdas E.Kovalčikas.

Dalins ir nemokamai

Urėdija apie 4–5 tūkst. eglių šakų planuoja išdalinti per akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“.

„Jau 3 metus iš eilės Kauno miškų urėdija prisideda prie šios akcijos. Žmonės labai susidomėję ir būna patenkinti, kai nemokamai gauna eglės šakų. Ši akcija vyks gruodžio 21 d., tad kauniečius kviečiame dalyvauti“, – priminė urėdas.

Gruodžio 18 d., 10 val., Rotušės aikštėje apie 700 eglučių kauniečiams nemokamai išdalys ir žemės ūkio kooperatyvas „Šeimos ūkis“.

Prekiaus visur

Kauno mieste išduoti 28  leidimai prekiauti eglutėmis, eglių šakomis, tačiau,  pasak Licencijų ir paslaugų skyriaus vyriausiosios specialistės Violetos Prokopienės, prekyba tik prasidėjo, tad norinčių gauti leidimą dar bus.

Tradiciškai laikinosios sostinės gyventojai jiems patinkančią eglę galės įsigyti vietose, kur ūkininkai vasaros ir rudens metu prekiauja daržovėmis, vaisais. Eglėmis taip pat bus prekiaujama prie didžiųjų prekybos centrų.

„Mieste yra 30 vietų sąrašas, kur bus prekiaujama eglutėmis ir šakomis. Žinoma, yra privačių teritorijų, kuriose nerenkama rinkliava, tad vietų sąrašas yra ilgesnis“, – sakė V.Prokopienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius