-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 06

Kalėjimų departamentas neigia gandus – nė vienas iš protestuojančių nuteistųjų nemirė

Viešojoje erdvėje sklindantys gandai esą Alytaus pataisos namuose susižalojo 30 nuteistųjų, iš kurių vienas mirė, o dar du – komos būklės, yra melas, tvirtina Kalėjimų departamento atstovai.
Kauno tardymo izoliatorius
Kauno tardymo izoliatorius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl įsigaliojusių įstatymų pataisų nuteistieji protestuoja – atsisako maisto – nuo antradienio. 

Taip savo požiūrį į apribojimus rūkyti kamerose, taip pat sutrumpintus ilgalaikius šeimos pasimatymus reiškia beveik visose Lietuvoje esančiose įkalinimo įstaigose bausmę atliekantys nuteistieji.

15min.lt žiniomis, prie masinio protesto nėra prisijungę tik Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų gyventojai. Vos kelios moterys badauja ir Panevėžio pataisos namuose.

Į portalą kreipęsi nuteistųjų artimieji piktinosi, jog žiniasklaidoje skelbiama tikrovės neatitinkanti informacija.

Jų teigimu, situacija daug rimtesnė nei oficialiai pranešama – esą daug įkalintųjų, siekdami atkreipti visuomenės dėmesį, ne tik badauja, bet ir žalojasi. 

„Alytuje vakar (rugsėjo 5 d. – aut. past.) pjaustėsi 30 nuteistųjų. Du iš ten išvežė į ligoninę dėl širdies sutrikimų. Vienas mirė, du komoje“, – tokios žinutės siunčiamos portalų redakcijoms, plinta ir feisbuke. Žurnalistai buvo prašomi paskelbti tiesą, nes įkalinimo įstaigų valdžia „viską slepia“.

Tačiau Kalėjimų departamento patarėja Karolina Frolovienė tokius teiginius kategoriškai paneigė.

„Tai tikrai netiesa. Niekas nemirė. Priešingai situacija stabilizuojasi: kai kurie nuteistieji sekmadienį pradėjo valgyti. Šiuo metu streikuoja maždaug ketvirtadalis įkalinimo įstaigose esančių asmenų, t. y. 25–28 proc.“, – sakė Kalėjimų departamento atstovė.

Tai tikrai netiesa. Niekas nemirė. Priešingai situacija stabilizuojasi: kai kurie nuteistieji sekmadienį pradėjo valgyti.

Pasak K.Frolovienės, penktadienį visų Lietuvoje veikiančių įkalinimo įstaigų vadovai buvo susirinkę aptarti situacijos ir nusprendė tęsti pradėtą švietimo kampaniją.

„Matome, kad bendraujant su kaliniais ir šviečiant juos situacija stabilizuojasi. Tai bus tęsiama – pirmadienį į įkalinimo įstaigas vėl vyks Teisingumo ministerijos ir Kalėjimų departamento atstovai, kurie bendraus su nuteistaisiais“, – sakė K.Frolovienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ilgų pasimatymų kambarys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ilgų pasimatymų kambarys

Nauji pokyčiai – pavasarį

Masiniai kalinių protestai prasidėjo dėl to, kad nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojo draudimas rūkyti uždaro tipo kamerose, įkalinimo įstaigų ligoninių stacionaruose ir pataisos įstaigų sveikatos priežiūros tarnybų antrinės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros padaliniuose. Šis pakeitimai numatyti Seimo priimtose Bausmių vykdymo kodekso pataisose.

Kiti pakeitimai bus aktualūs tik nuo 2016 m. balandžio 1-osios. Tuomet dabar esantys dviejų dienų ilgalaikiai pasimatymai sutrumpės iki paros, tačiau vietoje keturių per metus, kaip buvo iki šiol, dabar bus numatomi šeši tokie susitikimai.

Tie (ilgalaikiai) pasimatymai, žinome, dėl ko jie vyksta. Tai yra vadinami sekso pasimatymai.

Su vaikais nuteistieji galės pasimatyti per trumpalaikius pasimatymus ir, departamento atstovų teigimu, dėl to tikrai nenukentės, nes galės skirti visą dėmesį atžaloms.

„Ilgalaikių pasimatymų metu nuo kitų metų negalės ateiti vaikai, bet tik žmonos ir sugyventinės. Tai yra todėl, kad jie (vaikai) galės ateiti į trumpalaikius pasimatymus trijų valandų, kurie bus su kontaktu. Tie pasimatymai bus dažnesni, nuteistieji galės bendrauti su vaikais.

Nes tie (ilgalaikiai) pasimatymai, žinome, dėl ko jie vyksta. Tai yra vadinami sekso pasimatymai“, – aiškino Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas Donatas Matuizas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius