Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 14

Kaliniai turės susimokėti už kameroje turimų prietaisų naudojamą elektros energiją

Įkalinimo įstaigose laikomi nuteistieji turi iš asmeninių lėšų sumokėti už jiems priklausančių buitinių prietaisų naudojamą elektros energiją.
Lukiškių tardymo izoliatorius – kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius – kalėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tai numatoma ketvirtadienį Seimo pataisytame Bausmių vykdymo kodekse. Už kodekso pataisas balsavo 74 parlamentarai, nė vieno nebuvo prieš, 16-a susilaikė.

Teisingumo ministerijos iniciatyva, be kita ko, kodekse atsirado nuostata, kad „nuteistiesiems, išskyrus laisvės atėmimo bausmę atliekančius pataisos įstaigose drausmės grupės laikymo sąlygomis, leidžiama naudotis už asmeninėse sąskaitose turimus pinigus įsigytais ar sutuoktinio, sugyventinio arba artimųjų giminaičių perduotais televizoriais, kompiuteriais, vaizdo ir garso grotuvais, radijo imtuvais, kompiuterinių žaidimų aparatais ir kitais Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklėse nurodytais daiktais“.

Numatyta, kad už sunaudotą elektros energiją nuteistieji moka pagal Kalėjimų departamento direktoriaus patvirtintus dydžius ir mokėjimo taisykles. Iš įsiskolinusių kalinių elektros prietaisai bus paimami, kol jie padengs skolą.

„Nuteistųjų gyvenimas turi kažkiek skirtis nuo gyvenimo laisvėje“, – ketvirtadienį sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Iki šiol už elektros prietaisų naudojamą energiją kaliniai nemokėjo. Teisingumo ministerijos duomenis, laisvės atėmimo vietose yra per 8 tūkst. įvairių buitinių prietaisų. Prognozuojama, kad juos apmokestinus per metus būtų surenkama apie 450 tūkst. litų.

Be to, pataisos autoriai vylėsi, kad dėl mokesčio laisvės atėmimo vietose sumažės susidėvėjusių ir pavojų keliančių buitinių prietaisų.

Teisingumo ministerijos specialistų teigimu, kaliniai už sunaudotą energiją moka Skandinavijoje, Latvijoje, Estijoje, Šveicarijoje ir kitose valstybėse. Pavyzdžiui, Estijoje mėnesinis mokestis už suvartotą elektros energiją priklauso nuo turimo buitinio prietaiso galingumo.

Svarstoma, kad kiekvieno nuteistojo dabar naudojamo buitinio prietaiso galia būtų nustatyta pagal gamintojo duomenis ir pagal tai skaičiuojamas mėnesinis mokestis už kiekvieną turimą buitinį prietaisą atskirai. Ministerijos skaičiavimu, mėnesinė įmoka atitinkamai pagal buitinių prietaisų galią svyruotų nuo 1 iki 13 litų.

Greta taupymo Bausmių vykdymo kodekse įtvirtinta ir keletą priemonių laisvės atėmimo vietų saugumui užtikrinti. Nustatyta galimybė iš pataisos namų į kalėjimą grąžinti iki gyvos galvos nuteistus asmenis.

Pagal dabar galiojančią tvarką, 10 metų kalėjime išbuvęs asmuo, nuteistas iki gyvos galvos, už gerą elgesį gali būti perkeltas į laisvesnio režimo pataisos namus tęsti bausmės atlikimą. Tačiau tai padarius galimybės jo grąžinti atgal nėra. Ketvirtadienį papildytame kodekse nustatyta, kad jei toks asmuo kelia realų pavojų pataisos namų personalui ar kitiems asmenims, jis gali būti grąžinamas atgal į kalėjimą.

Taip pat kodekse numatyta galimybė pataisos namuose naktį užrakinti nuteistuosius jų gyvenamosiose patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius