-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 30

Kaltę neigiantis Konstantinas Michailovas sako Vilniaus OMON bazėje matęs neaiškią grupę kareivių

Buvęs sovietų milicijos specialaus būrio OMON pareigūnas Konstantinas Michailovas (buvusio Nikulinas) trečiadienį teisme pareiškė nedalyvavęs žudant Lietuvos pasieniečius ir užsiminė Medininkų žudynių rytą matęs neaiškią grupę kareivių
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Broniaus Jablonsko nuotr.
Temos: 2 „OMON“ Kareivis

.Kaltinamasis trečiadienį pirmą kartą teismo posėdyje davė parodymus byloje dėl 1991 metų liepos 31 dieną įvykdyto nusikaltimo, kai buvo nužudyti septyni Lietuvos valstybės sieną saugoję pareigūnai.

„Šito nusikaltimo aš nepadariau, nesu niekaip su juo susijęs“, – Vilniaus apygardos teismo posėdyje sakė K.Michailovas.

Jis pasakojo, kad 1991-aisiais liepos 30-osios vakarą atvyko į Vilnių. Į Lietuvos sostinę jis atvažiavo su grupė Rygos OMON pareigūnų. Jų grupei buvo liepta važiuoti į Vilnių palydėti ginklus ir gauti naujos amunicijos, nes buvo planuojama didinti būrį Rygoje, sakė K.Michailovas.

Kartu su grupe, kurioje buvo K.Michailovas, į Vilnių iš Rygos buvo atvažiavusi ir dar viena OMON milicininkų grupė, teigė kaltinamasis.

„Nieko tokio ypatingo nebuvo. Atvažiavome į bazę, susitikome su mūsų pareigūnais iš Rygos dalinio (...) Mus pamaitino, pažiūrėjome kažkiek laiko videofilmus ir paskui gavome įsakymą, kad yra pareiga likti iki ryto ir leido eiti ilsėtis (...) Nieko įtartino aš negirdėjau ir atsikėlęs (naktį) nebuvau“, – sakė K.Michailovas.

Kitą rytą rygiečiams buvo pasakyta, kad iš Vilniaus jie turės išvykti patys. Pasak K.Michailovo, jie suprato, kad ginklų perdavimas nukeltas į kitą dieną. Rygos OMON'o pareigūnai nuvyko traukiniu į Daugpilį, iš ten buvo nuvežta į Rygą.

Jis pasakojo nesigilinęs, kodėl jie tokiu būdu turėjo grįžti į Rygą – be tarnybinių ginklų, uniformų, viešu transportu.

„Mes nesiaiškinome (...). Sprendimai, kuriuos priima vadovybė, – ne mūsų reikalas“, – tvirtino K.Michailovas.

Visgi kaltinamasis pasakojo, kad žudynių rytą Vilniaus OMON bazėje pamatė grupę kariškių, kurie jam sukelė įtarimų.

„Aš dabar prisimenu momentą ir noriai nenoriai jis man kelia klausimų. Išeinant iš bazės akimirką pastebėjau, kad centriniame hole buvo kariškių grupė“, – pasakojo K.Michailovas.

„Iš pirmo žvilgsnio ji nebuvo ypatinga, bet buvo niuansai (...) Ji buvo sudaryta iš tvirtų vyrų, kurie imami dažniausiai į žvalgybą, ir nesukėlė kažkokių įtarimų, jie turėjo “afgankės„ uniformas, bet buvo viena aplinkybė – jų ekipuotė (...) Kiekvienas jų buvo užsidėjęs desantininko kuprinę, ji naudojama žvalgyboje ar desantininkų. Aš žinojau, kad OMON tokių kuprinių nenumatė“, – tvirtino kaltinamasis.

Jis teismo posėdyje kėlė klausimų, kuriam Vilniaus OMON padaliniui galėjo priklausyti ši 10-15 asmenų grupė.

Prokurorai tuo tarpu pasidomėjo, kodėl ankstesniuose parodymuose, duotuose ikiteisminio tyrimo metu, jis to neprisiminė. K.Michailovas tikino, kad anksčiau šiai aplinkybei dėmesio didelio neteikęs.

Jis tvirtino, kad Rygos OMON būrys, kuriame tarnavo apie 150-200 žmonių, nebuvęs niekuo ypatingas, o pats jis jame buvęs eiliniu milicininku. Jis tarnauti jame pradėjęs 1990 metais, o 1991-ųjų liepą jam buvę 22 metai. Iki tol jis buvo tarnavo oro desante vairuotoju-mechaniku.

„Nieko ypatingo šitame padalinyje nebuvo, nes faktiškai tai net nebuvo jokia speciali grupė. Jos tikslas buvo tik tas, kad tokioje grupėje reikėjo paruošti instruktorius sporto ir kovinės parengties tolimesniam tarnavimui“, – kalbėjo kaltinamasis.

K.Michailovas pasakojo, kad po 2000-ųjų pakeitė pavardę iš Nikulino į Michailovo, nes dalyvavo liudytojų apsaugos programoje su korupcijoje susijusioje byloje, kurioje buvo minimi valstybės institucijų vadovų ir nusikalstamo pasaulio atstovų vardai.

Prokurorų klausiamas, ar buvo kada nors teistas dėl užpuolamų institucijų Latvijoje, K.Michailovas atsakė, kad dėl jo padalinio Latvijoje vyko teisminis procesas ir jis buvo už tai teistas.

Be to, Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius kaltinamojo klausė jo pozicijos dėl kelių liudininkų teiginių, esą keli liudytojai sakė, kad apie 2.48 val. Vilniaus OMON'e iš rygiečių buvo tik Igoris Gorbanis, o Tadeušas Gudanecas tvirtino vežęs tris rygiečius tą naktį į Medininkus. Kaltinamasis sakė, kad to reikia klausti pačių liudytojų.

Jis pasakojo, kad apie Medininkų žudynes tikriausiai sužinojo liepos 31-osios vakare Rygoje.

„Aš tiksliai neatsakysiu, galimai kažkas buvo pasakyta Rygos OMON'e“, – kalbėjo K.Michailovas.

K.Michailovas kol kas yra vienintelis įtariamasis, kuris stojo prieš teismą dėl Lietuvos pareigūnų žudynių Medininkų pasienio poste 1991 metais. Kitus įtariamuosius Rusija atsisako išduoti.

Kaltinamasis 2007 metais buvo sulaikytas Latvijoje ir perduotas Lietuvai. Nuo to laiko K.Michailovas yra suimtas. Prokurorai sako surinkę duomenų, kad jis dalyvavo nužudant septynis neseniai nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius