-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10

Kaltu dėl seksualinio išnaudojimo pripažintą lenkų kardinolą H.Gulbinowiczių Vilniaus rajonas tebelaiko garbės piliečiu

Apaštališkoji nunciatūra Lenkijoje penktadienį paskelbė, kad Šventasis Sostas, ištyręs Vroclavo arkivyskupui emeritui kardinolui Henrykui Romanui Gulbinowicziui iškeltus kaltinimus dėl seksualinio išnaudojimo, neleistinų homoseksualių santykių bei bendradarbiavimo su komunistinės Lenkijos saugumu, jį pripažino kaltu. Kardinolas yra kilęs iš Lietuvos, tad Vilniaus rajonas jam yra suteikęs garbės piliečio vardą. Ir neatrodo, kad sprendimą keistų.
Kardinolas Henrykas Gulbinowiczius
Kardinolas Henrykas Gulbinowiczius / Wikimedia Commons nuotr.

Šventojo Sosto sprendimas

Penktadienį Apaštališkos nunciatūros Lenkijoje išplatintame pranešime buvo informuojama, kad Šventasis Sostas uždraudė kardinolui bet kokią viešąją dvasininko veiklą, iš jo atimta teisė dėvėti vyskupo insignijas, atimta ir laidotuvių katedroje privilegija. Kardinolas taip pat privalės sumokėti baudą Lenkijos vyskupų konferencijos įsteigtam Šv. Juozapo fondui, remiančiam seksualinės prievartos Bažnyčios aplinkoje aukas. Apie tai informavo vaticannews.va/lt.

Vroclavo arkivyskupija, kur ir dirbo dabar jau emeritas kard. H.R.Gulbinowiczius, išplatino savo pranešimą dėl įvykio. Jame teigiama, kad šis Apaštališkos nunciatūros pranešimas jiems yra labai skaudus, nes rodo, kad praeityje tam tikri žmonės buvo labai nuskriausti dvasininko, kuris vadovavo šiai arkivyskupijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Kardinolas Henrykas Romanas Gulbinowiczius (k.)
„Scanpix“/AP nuotr./Kardinolas Henrykas Romanas Gulbinowiczius (k.)

„Tiems žmonėms priklauso pasakyti „Atsiprašau“ ir jiems šis nuosprendis buvo reikalingas. Išreiškiame pagarbą jiems ir pažadame paramą ir pagalbą. Griežtos sankcijos, numatytos kardinolui, rodo, kad tyrimas patvirtino įtarimų, kurie skambėjo kardinolui viešumoje, tikrumą.

Tai, kad byla buvo iškelta, išaiškinta ir pabaigta, patvirtina, kad Bažnyčia netaiko jokių nuolaidų dėl tokio tipo nusikaltimų ir niekada jų netoleruos. Nepaisant to, kad kalbama apie veiksmus, padarytus prieš keliasdešimt metų, Bažnyčioje nebus jiems taikoma senatis. Tai taip pat leidžia tikėti, kad Bažnyčia principingai reaguoja ir neleidžia, kad tokios situacijos pasikartotų šiandien ar ateityje“, – rašoma arkivyskupijos puslapyje.

Šventasis Sostas uždraudė kardinolui bet kokią viešąją dvasininko veiklą, iš jo atimta teisė dėvėti vyskupo insignijas, atimta ir laidotuvių katedroje privilegija.

Kilęs iš Lietuvos

Kardinolas, prieš kelias savaites minėjęs 97 metų gimtadienį, gerai žinomas ir Lietuvoje, bent jau Vilniaus krašte, kadangi gimė Šukiškėse šalia Buivydžių, mokėsi Vilniaus jėzuitų gimnazijoje, 1944 m. įstojo į Vilniaus kunigų seminariją. Tuo pačiu metu pradėjo studijuoti ir teologiją Vilniaus universitete. Po karo jis išvyko į Balstogę.

Vilniaus rajonas šį žmogų pagerbė išskirtinai: Vilniaus rajono savivaldybės taryba 2015 m. balandžio 29 d. nusprendė kunigui kardinolui Henrikui Romanui Gulbinovičiui suteikti Vilniaus rajono garbės piliečio vardą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

Pasiteiravus, ar šį sprendimą atšauks, Vilniaus rajono merė Marija Rekst per savivaldybės atstovę spaudai perdavė tokį komentarą: „Vilniaus rajono savivaldybės taryba nėra teismų institucija, todėl pagal savo kompetenciją nepriima teisiančių arba smerkiančių žmones sprendimų.“

Daugiau nieko paaiškinta nebuvo, tad peršasi išvada, kad H.R.Gulbinowiczius, nepaisant Šventojo Sosto sprendimo, Vilniaus rajono vadovų akyse pagarbą vis tiek išlaikys.

Ragina opozicija

Tačiau po Vatikano sprendimo pripažinti kardinolą kaltu, sujudo dalis rajono tarybos politikų – opozicinės Socialdemokratų frakcijos atstovai nusiuntė rajono merei Marijai Rekst ir savivaldybės administracijos direktorei Liucinai Kotlovskai bei rajono Garbės piliečio vardo suteikimo komisijai raštą, kuriame siūlo „persvarstyti priimtus sprendimus, kuriais kardinolui H.R.Gulbinowicziui Vilniaus rajone buvo suteiktas išskirtinis dėmesys“.

Kardinolas yra ne tik rajono garbės pilietis, bet jo vardu ir pavadintos gatvės Nemenčinėje bei Punžonių ir Pakalnių kaimuose.

„Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad gatvių pavadinimuose įamžinamos asmenybės, kurios yra nusipelniusios Lietuvai ir Vilniaus rajono kraštui. Suprantama, kad šios asmenybės turi pasižymėti ne tik konkrečiais darbais, bet ir aukšta morale bei nepriekaištinga reputacija. Vilniaus rajono Garbės piliečio vardo suteikimo tvarkos aprašo 5 punktas taip pat numato, jog Garbės piliečio vardas gali būti suteikiamas Lietuvos Respublikos ir užsienio šalių piliečiams, garsinantiems Vilniaus rajono kraštą ar savo veikla prisidedantiems prie šio krašto gerovės ir klestėjimo.

Aprašo 53 punkte numatyta, kad jeigu asmuo, kuriam suteiktas Garbės piliečio vardas, savo elgesiu ir veiksmais žemina šį vardą arba jis teismo nuteisiamas, savivaldybės tarybos sprendimu Garbės piliečio vardo jis gali netekti“, – rašoma LSDP frakcijos rašte.

Jeigu asmuo, kuriam suteiktas Garbės piliečio vardas, savo elgesiu ir veiksmais žemina šį vardą arba jis teismo nuteisiamas, savivaldybės tarybos sprendimu Garbės piliečio vardo jis gali netekti.

Anot socialdemokratų, Vatikano sprendimas dėl kardinolo H.Gulbinowicziaus leidžia manyti, kad ši asmenybė nėra tinkamas pavyzdys visuomenei: „Pabrėžiame, kad H.R.Gulbinowicziaus elgesys diskredituoja Katalikų bažnyčios, kurios vertybėmis vadovaujasi Vilniaus rajono savivaldybės valdančioji Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, vardą“. Todėl prašoma pradėti procedūrą dėl Garbės piliečio vardo atėmimo iš kard. H.R.Gulbinowicziaus, taip taip – pervadinti jo vardu vadinamas gatves.

LSDP frakcijos Vilniaus rajono taryboje atstovas Robertas Duchnevičius 15min sakė, kad, jo nuomone, šis asmuo garbės piliečio vardo turėtų netekti: „Matome konkretų katalikų bažnyčios vadovybės sprendimą dėl rimtų nusikalstamų veiksmų. Reikėtų ir kad Vilniaus rajono savivaldybės vadovai išsakytų nuomonę šiuo klausimu. Juk ta pati savivaldybės vadovybė ir inicijavo jam garbės piliečio vardo suteikimą. Tiesa, anksčiau šitie faktai dėl kardinolo praeities nebuvo žinomi. Todėl tiesiog reikia atsižvelgti į dabartines aplinkybes ir priimti naują sprendimą.“

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Duchnevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Duchnevičius

Tarp garbės piliečių – ir V.Tomaševskis

Vilniaus rajono interneto puslapyje nurodoma, kad rajonas turi septynis garbės piliečius, tarp jų – keturi kunigai, teisininkas Andrzejus Stelmachowskis ir du politikai: buvusi merė Leokadija Počikovska ir europarlamentaras bei LLRA-KŠS lyderis Valdemaras Tomaševskis.

R.Duchnevičius sako, kad pasirinkimus dėl garbės piliečių vertinti nėra lengva. Jo manymu, tam ir sudaryta speciali komisija, kuri turėtų būti nešališka.

„Ar ji tokia yra, čia jau kitas klausimas. Yra savivaldybės valdančioji dauguma ir visi suprantame, kad nuo jos priklauso, kokie sprendimai bus priimti. Šiuo atveju, kalbame apie Katalikų bažnyčios dvasininką ir nusikaltimus, kurie diskredituoja bažnyčios vardą.

LLRA-KŠS nuolat akcentuoja, kad vadovaujasi krikščioniškomis vertybėmis, todėl, manau, kad savaime aišku, kokį sprendimą dabar turėtų priimti. Tikiuosi, kad panašią nuomonę šiuo klausimu turi ir LLRA-KŠS lyderis V.Tomaševskis, kuriam taip pat yra suteiktas Vilniaus rajono garbės piliečio vardas“, – kalbėjo socialdemokratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius