2010 06 30

Kalvarijų turgus bus išnuomotas

Vilniaus politikai atvertė naują Kalvarijų turgaus gyvavimo puslapį. Dauguma miesto tarybos narių pritarė, kad būtina šią turgavietę išnuomoti ir rekonstruoti. Karštas turgaus prekeivių ir juos palaikančių politikų pasipriešinimas nepadėjo – sprendimas priimtas valdančiųjų balsais.
N.Prišmontienės prašymai dar kartą apsvarstyti nuomos konkurso nuostatas tarybos narių nepaveikė.
N.Prišmontienės prašymai dar kartą apsvarstyti nuomos konkurso nuostatas tarybos narių nepaveikė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tikėdamasi karšto pasipriešinimo savivaldybė ėmėsi ypatingų priemonių: apsaugos darbuotojai kontroliavo norinčiuosius įeiti dar pirmame savivaldybės aukšte. Patekti į tarybos posėdžių salės prieigas galėjo tik turintys leidimus arba užsiregistravę iš anksto. Tokiu būdu tikėtasi išvengti Kalvarijų turgavietės prekeivių antplūdžio. Ir tai pasiteisino – salėje turgavietės prekeiviams atstovavo vos keli asmenys.

Mitingas atšauktas

Prieš tarybos posėdį turėjęs vykti mitingas buvo atšauktas šalyje paskelbus gedulą dėl prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirties. Prekeivių tai neįtikino. „Tai tik priedanga. Jie pasinaudojo proga ir neleido mums pasisakyti“, – tarybos posėdžio išvakarėse piktinosi turgaus prekiautoja Nijolė Prišmontienė.

N.Prišmontienė buvo viena iš tų Kalvarijų turgavietės atstovų, kurie dalyvavo ir miesto tarybos posėdyje bei gavo progą savo nuomonę išsakyti iš tribūnos. Prekybininkai prašė, kad būtų leista pasisakyti penkiems atstovams, tačiau nuspręsta, jog posėdyje kalbės tik du.

„Mes iki šiol neturėjome galimybės susipažinti su oficialiomis konkurso sąlygomis, tai galėjome padaryti tik neoficialiai. Paaiškėjo, kad laimėjęs konkursą investuotojas tikrai didins nuomos kainas, nes privalės surinkti net pusantro milijono litų daugiau, negu yra surenkama dabar. O prekybos plotai laikinai sumažės dėl rekonstrukcijos. Be to, nesudaromos net elementarios sąlygos turgavietės valdyme dalyvauti ir patiems prekeiviams“, – sakė N.Prišmontienė.

Tačiau karštas prekeivių pasipriešinimas nepadėjo – miesto politikai nusprendė, kad kur kas naudingiau bus turgavietę išnuomoti 25 metams, kasmet už jos nuomą iš privačių investuotojų gauti 1 mln. Lt ir dar rekonstruoti pačią turgavietę. Į tai investuoti taip pat turės nuomininkai.

Anot Kalvarijų turgavietės nuomos konkurso nuostatas rengusių savivaldybės atstovų, tai vienintelė galimybė atnaujinti šitą turgavietę, nes miestas tokių pinigų neturi. „Atlikus rekonstrukciją turguje bus gerokai daugiau darbo vietų. Turėtų atsirasti ir atskira zona ūkininkams, pastatyta automobilių statymo aikštelė, įrengtos galimybės judėti prekeivių automobiliams turguje“, – pažadus dalijo valdininkai.

Tačiau prekybininkai tuo netiki. Jie įsitikinę, kad nuomos konkursas tėra priedanga ir tokiu būdu ketinama turgavietę tiesiog parduoti. „Kiek girdėjome, nuomos sąlygos sudėtingos, tad gal jos paruoštos konkrečiai verslo įmonei?“ – įtarimais dalijosi prekybininkai.

Vis dėlto sprendimas priimtas. Už nuomos konkurso skelbimą balsavo 25, prieš 17 miesto tarybos narių. Anot Vilniaus mero patarėjo Kęstučio Binkausko, per kelis mėnesius turėtų būti pasiruošta ir įvykdytas konkursas, tad rugsėjį jau turėsime konkrečius rezultatus. Turgavietę numatoma rekonstruoti etapais, atnaujinimui prireiks ne mažiau kaip 25 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius