Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 28

JAV sąlyga Baltijos šalims: papildomas milijardas dolerių bus, jei patys skirsite daugiau lėšų gynybai

Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius dr. Vaidotas Urbelis susitikime su JAV gynybos departamento tarptautinio saugumo direktoriumi Dereku Chollet pabrėžė, kad saugumo priemonės Baltijos regione turi būti toliau stiprinamos. JAV atstovas pabrėžė, kad Vašingtonas didins paramą Baltijos šalims, jei šios pačios daugiau lėšų skirs gynybai.
Rukloje dislokuota šarvuota kovos mašina „Stryker“
Rukloje dislokuota šarvuota kovos mašina „Stryker“ / eil. V. Džiavečkos nuotr.

„NATO pajėgų dislokavimas ir sustiprinta oro policijos misija yra puiki NATO šalių solidarumo išraiška agresyvios Rusijos politikos fone. NATO priemonės yra teisingas atsakas į susidariusią situaciją, tačiau sąjungininkų pajėgų buvimas regione turi būti toliau didinamas“,  – penktadienį įvykusiame susitikime sakė dr. V.Urbelis.

Susitikime, kuriame dalyvavo visų trijų Baltijos šalių gynybos politikos direktoriai, buvo pabrėžta visų trijų valstybių parama JAV prezidento pasiūlymui skirti papildomą 1 milijardą dolerių papildomoms saugumo priemonėms regione.

Baltijos šalių atstovai pabrėžė, kad yra pasiruošę skirti papildomas investicijas siekiant užtikrinti tinkamą atvykstančių pajėgų priėmimą. Vaidotas Urbelis pabrėžė, jog „Lietuva daro daug žingsnių, kad JAV ir kitų sąjungininkų buvimas mūsų regione būtų naudingas tiek mums, tiek atvykstantiems JAV ir kitų sąjungininkų kariams“.

Trys Baltijos šalys paminėjo skiriamą papildomą finansinę paramą šalims, atvykstančioms į oro policijos misiją, poligonų ir kitos mokymo infrastruktūros plėtrą, kariuomenės modernizavimą.

JAV Kongreso nariai pritars naujoms saugumo priemonėms tik tada, kai matys realius Europos valstybių žingsnius didinant išlaidas gynybai bei skiriant bent 20 procentų gynybos išlaidų įsigijimams.

D.Chollet skatino Lietuvą ir kitas Baltijos šalis vykdyti įsipareigojimus dėl gynybos biudžeto didinimo.

Jis pabrėžė, kad JAV Kongreso nariai pritars naujoms saugumo priemonėms tik tada, kai matys realius Europos valstybių žingsnius didinant išlaidas gynybai bei skiriant bent 20 procentų gynybos išlaidų įsigijimams. D.Chollet sveikino Lietuvos pastangas 2014 metais padidinti gynybos biudžetą 20 procentų ir skatino iki 2020 metų pasiekti 2 procentų limitą.

Susitikimo metu taip pat buvo aptartos pagalbos Ukrainai, regioninio bendradarbiavimo ir santykių su Rusija temos.

KAM politikos direktorius kartu su savo kolegomis vizito JAV metu taip pat susitiko su įtakingų JAV kongreso narių patarėjais ir smegenų centrų (angl. think tanks) atstovais. Susitikimų metų buvo pristatyta saugumo situacija regione, Baltijos šalių atsakas į krizę Ukrainoje ir padėtis Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius